Főkép

Már egy ideje a könyvespolcomon lakik ez a könyv. Nem feltétlenül lineáris olvasmány, legalábbis nem mindenkinek – én időszakosan veszem elő, szeretek elmélyülni egy-egy fejezetben, aztán valahogy nem érzem szükségét, hogy tovább folytassam. Nem azért, mert ne lenne jó a könyv, pont azért esik jól lassan és időszakosan olvasni, mert mély, többrétegű, elgondolkodtató.

 

Jack Kornfield könyvében izgalmasan találkozik a nyugati világ, a pszichológia és a buddhizmus gyakorlata. Az író fiatalkorában éveket töltött Keleten, és maga is gyakorló buddhista lett. Majd visszatérve Amerikába rájött, hogy az a fajta béke és belső szabadság, amelyhez egy kolostor ingerszegény, természetközeli környezete erőteljes támogatást nyújt, sokkal kevésbé egyértelmű és kivitelezhető egy rendkívül ingergazdag és a mindennapok problémái által terhelt világban. Hazatérve pont ezen nehézség feloldása céljából kezdett el nyitni a nyugati világ megoldásai iránt: pszichológiát tanult.

 

A könyvben lényegében egyfajta buddhista pszichológia bontakozik ki (Jack Kornfield a buddhizmusra úgy tekint, mint az emberi tudat tudományára), ami a különféle meditációs gyakorlatokat, a buddhizmus áldásos hatásait egy nyugati ember számára emészthetőbb és érthetőbb formában fogalmazza meg. Inkább a buddhizmusban rejlő egyetemes értékekre koncentrál, mondandóját kevésbé ágyazza a keleti kultúrába, mint a legtöbb hasonló témájú könyv. Ami még nagy előny közérthetőség szempontjából, hogy nagyon világos, egyszerű, pontos, emberi a nyelvezete, de úgy, hogy a szerző közben nem veszíti szem elől a téma mélységét. 

 

Rengeteg a saját praxisból hozott példa, ami nagy öröm számomra, mert különösen szeretem a pszichológiai témájú könyvekbe ágyazott rövid, személyes történeteket. A saját elégedettségemen túlmutatóan azért is tartom nagyon jónak a személyes élettörténetek megosztását, mert így szépen kirajzolódik, hogy a vezetett meditációs gyakorlatokon, a buddhizmus pszichológiai megközelítésén keresztül milyen szépen tud gyógyulni az emberi lélek.

 

Ui.: A borító a maga egyszerűségében gyönyörű és elgondolkodtató! Pont, mint a könyv.