Főkép

Nem olyan régen jelent meg a hír, miszerint az idei Womex elmarad, illetve ami megoldható, az digitális formában kerül megrendezésre, lebonyolításra. Ezt nemcsak azért sajnálom, mert gyakorlatilag tavaly október óta erre készültem, hanem az elmaradt koncertek is nagyon fognak hiányozni – nem beszélve a személyes találkozókról. Az eddig bejelentett fellépők között van pár, akik még sosem jártak errefelé, és annyira egyedi a zenéjük, hogy tényleg van okom a szomorkodásra. Az egyik általam legjobban várt társulat a mexikói Son Rompe Pera, akik saját stílusukat garázs-marimba-punk-cumbia egyvelegként határozzák meg.

 

Februárban jelent meg az első lemezük, de erre már egy alaposan kiérlelt produkció került fel, hiszen 2017 óta létezik az együttes, és azóta rengeteg koncertet adtak Latin-Amerikában. Ami engem elsőre megfogott a zenéjükben az nem más, mint az energia, ami a számokból árad, valamint az a lazaság, ahogyan a marimbán játsszák a dallamot. Ez az a pillanat, amikor minden olvasót arra bátorítok, hogy álljon meg egy picit, és indítsa el valamelyik cikk végi videót – pusztán a tisztánlátás végett.

 

Elfogultságom okán engem már a cumbiával megnyertek maguknak, kivált a „Cumbia Algarrobera” című tétellel, amit a chilei Chico Trujillo brigáddal közösen adnak elő. Ez is feldolgozás (akárcsak a többi szerzemény az albumon), amit eredetileg a venezuelai Tulio Enrique León vitt sikerre – és ami eredetileg egy szintetizátoron előadott, instrumentális, ismétlésekből álló dal volt. A Son Rompe Pera verziója nem csupán hosszabb, hanem picit gyorsabb, energikusabb, gazdagon hangszerelt, és persze egészen más lett attól, hogy a fő dallamot a marimba viszi. A másik kedvencem a „Los Chucos Suaves” című szám, aminek az eredetije a múlt század 40-es éveiben volt sláger Los Angeles városában. A marimba feldolgozás ebben az esetben gyorsabb tempójú az eredetinél, és a még nagyobb élmény érdekében meghívtak pár vendéget a stúdióba.

 

 

Igazából mindegyik számot szeretem, mert az együttes tényleg képes új felfogásban eljátszani ezeket a régi dalokat, ami nem csak a marimba használatát jelenti, hanem tényleg másként fogják fel azokat. Azt mondtam már, hogy a „Mi Vida sin tu Amor” nóta szerintem ska? Ha ez a zene cumbia-punk, akkor ez nekem határozottan tetszik. Már tényleg csak élőben kellene megnéznem őket – valahol, valamikor. Amíg erre sor kerül, addig maradnak a videók és az első, édesapjukról elnevezett lemezük.

 

 

Meghallgatásra ajánlott számok:

2020-ban megjelent album (AYA Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/sonrompepera

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Calculadora 03:44
  2. Pajaro Chogui 02:24
  3. Tortuga del Arenal 03:15
  4. Los Chucos Suaves featuring Macha 03:12
  5. El Saleroso 03:51
  6. Pajaro Cenzontle 03:40
  7. Mi Vida sin tu Amor 05:28
  8. No Hay Novedad 03:34
  9. Cumbia Algarrobera featuring Chico Trujillo 04:49
  10. Ay David! 04:19