Főkép

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett az idei PesText fesztivál. Lezárult a közönségszavazás, megvan a győztes! Ezzel egy időben új weboldallal rukkolnak elő – a későbbiekben folyamatosan bővülő fesztiválprogrammal. A fesztivál vendége lesz az a Catarina Sobral, aki 2014-ben elnyerte a Bolognai Gyerekkönyv Fesztivál illusztrációs nagydíját, valamint Lisbeth Zwerger osztrák illusztrátor is, akinek 1990-ben ítélték oda a neves Andersen-díjat „a gyerekirodalomhoz való tartós hozzájárulásáért”. A fesztivál online bejelentkezésekkel és streameléssel is készül – web- és facebook oldalukon is követhetők majd a beszélgetések.

 

KÖZÖNSÉGDÍJ. A PesText RESET – az irodalom most is összeköt írópályázat közönségszavazására 1243 szavazat érkezett. Kiegyenlített versenyben 222 szavazattal a nyertes Miklya Luzsányi Mónika lett A cafka című pályamunkával, ami itt olvasható: https://pestextfestival.hu/palyazat-nyertesek/. A közönségdíjas munka magyar és angol nyelven megjelenik a fesztiválzinben.

 

FESZTIVÁLFELLÉPŐK. A szeptember 22-én kezdődő fesztiválon olyan – hazánkban is népszerű – írók fordulnak meg, mint Borisz Akunyin, Alena Mornstajnova, Łukasz Orbitowski, Catarina Sobral, Lisbeth Zwerger.

 

Borisz Akunyin (1956), született Grigorij (Salvovics) Cshartisvili, grúz származású orosz író, irodalomtörténész és japanológus, akinek legsikeresebb sorozata, a hazánkban is közkedvelt, Fandorin nyomozásait elbeszélő többrészes írása. A Szenzár Kiadónál 2019-ben megjelent A tüzes pecsét című elbeszélés-gyűjteményben az orosz sztáríró valóságos időutazásra hívja olvasóit a középkor viharos századaiba, a Kijevi Rusz vidékére.

 

Alena Mornstajnova (1963) az egyik legnépszerűbb cseh író, akinek végre magyar nyelven is megjelenik Hana című regénye a PesText fesztiválra, a Csirimojó kiadónál. A Hana igazi blockbuster Csehországban, már 250 ezer eladott példányszám fölött jár. A regény egy család két nőtagjának, a címszereplő Hanának és unokahúgának, Mirának a sorsát, valamint különleges kapcsolatukat dolgozza fel. Hétköznapi emberek mélyen drámai élettörténete tífuszjárványról és holokausztról, szerelemről és tragédiákról.

 

Łukasz Orbitowski (1977) lengyel író, újságíró a horror, a fantasztikum és az alternatív történelem világából indulva vált a lengyel vidék sötét közelmúltjának hangjává. A Typotexnél megjelent, egy tizenéves gyilkos fejlődéstörténeteként olvasható Egy másik lélek című, Paszport Polityki-díjjal kitüntetett regényét a legrangosabb irodalmi díjakra jelölték 2016-ban, míg a Poligráfnál idén megjelenő Kultusz hátterében a kommunista '80-as évek el nem ismert, de hatalmas tömegeket megmozgató Mária-jelenéseit látjuk.

 

Catarina Sobral (1985) portugál illusztrátor és író. Többféle vizuális technikával alkot, a felületek és minták gazdag játékát alkalmazza kétdimenziós grafikai munkáiban. Magyarul is megjelent Az én nagyapám című könyve elnyerte a 2014 évi Bolognai Gyerekkönyv Fesztivál illusztrációs nagydíját. A PesText fesztiválra új könyve érkezik magyarul a Vivandra gondozásában.   

 

Lisbeth Zwerger (1954) Andersen-díjas osztrák illusztrátor, a rangos nemzetközi díjat 1990-ben ítélték oda neki „a gyerekirodalomhoz való tartós hozzájárulásáért”. Az első, 1977-ben általa illusztrált könyv megjelenése óta szabadúszó mesekönyv-illusztrátorként dolgozik Bécsben, mesékre szakosodva. Stílusát a 19. századi angol illusztrátorok befolyásolták. A hazánkban a Naphegy Kiadónál megjelent Biblia – A legszebb történetek gyerekeknek című könyvet illusztrálta.

 

Forrás és további infó: https://pestextfestival.hu/fesztival-programok-2020/