Főkép

Cumbiából sosem elég, és mivel már írtam az előző EP-ről, biztosra vettem, hogy írni fogok az együttes nagylemezéről is, csak sajnos időhiány miatt mindig csúszott a megvalósítás. Egészen idáig, mivel kihasználva a nyári uborkaszezont, most végre sorra került a tavaly megjelent Visión del Ayahuasca.

 

A zene gyakorlatilag semmit sem változott, ugyanazt az amazóniai cumbiát játsszák, mint amivel ötven évvel korábban népszerűek lettek Peru északkeleti csücskében, az Amazonas partján található Iquitos városában. Úgy gondolom, hogy az már önmagában elismerésre méltó teljesítmény, hogy ennyi év után még mindig létezik az együttes, mi több, még mindig jó zenét írnak.

 

Az tudom róluk, hogy az élő zenét részesítik előnyben, és nem töltenek hónapokat a stúdióban. Ezt a lemezt például három nap alatt vették fel, és ez a spontaneitás érződik a számokon. A tempó a jól megszokott közepes sebességgel halad előre, kivéve két dalnál („Los Wembler Para El Mundo” és „El Puente de Aguaytia”), ahol nagyobb fokozatra kapcsolnak – ezek borítékolhatóan a közönség kedvencei lesznek, táncra késztető mindegyik. Ez utóbbiban jól hallható a rájuk jellemző gitár vezette dallam és az őserdő hangjainak utánzása. Egyszerű, de fülbemászó, lábmozdító nóta. Természetesen a lassabb tételeknél sem okoznak csalódást, mert például a „Un Amor Que Se Va” kifejezetten változatos hangszerelésű, és az éneket is megvariálták benne.

 

Azon még mindig meglepődöm, hogy milyen természetes módon párosítják a pszichedeliát és a surf rockot, az afro-latin ritmusokat és a cumbiát. Gyakorlatilag megunhatatlan zene, mindig változik, folyton visszatér önmagába, mégis tele van örömmel, energiával. Ami azért is figyelemre méltó, mivel nem pályakezdő muzsikusokról van szó, hanem idősebbekről, akik a jelek szerint még mindig ugyanolyan vehemenciával játsszák a saját dalaikat, mint amikor első ízben vették kézbe a hangszereiket.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Un Amor Que Se Va, Los Wembler's Para El Mundo, Lamento Selvatico

2019-ben megjelent album (Barbès Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/LosWemblersDeIquitos/

 

 

A zenekar tagjai:

Ronald Jair Sanchez Casanova – ének

Elmer Alberto Sanchez Casanova – gitár

Gelner Misael Sanchez Casanova – ütőhangszerek

Gelner Misael Sanchez Elaluff – konga

Roberto Ramos Ruiz – gitár

Danger Runer Sanchez Alvarado - basszusgitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Lamento Selvatico
  2. Vision Del Ayahuasca
  3. Mi Caprichito
  4. No Me Vuelvo A Enamorar
  5. Cosa Muy Rica
  6. Los Wembler's Para El Mundo
  7. Un Amor Que Se Va
  8. Triste Y Sola
  9. El Puente De Aguaytia
  10. Todo Es Mentira