Főkép

Amikor szokás szerint a rovatba keresgéltem lemezeket, megakadt a szemem azon, hogy a görög Trio Tekke többek között Dimitris Mystakidist is meghívta negyedik albumának felvételére a stúdióba. Ettől a pillanattól kezdve tudtam, hogy erről az együttműködésről írni fogok, mert ez biztosan csak jó lehet – és így is lett.

 

2017-ben, amikor a trió kiadta a Zivo című albumát, ezt írtam: „…látszólag nem történik semmi különös, csak fogják a hangszereiket, és valami nagyon görögös témákat játszanak, amiket – hogy ne legyen olyan kiszámítható a végeredmény – mindenféle „egzotikus” muzsikával fűszereznek. Látszólag az „idegen” hatásokból csak egy csipetnyit használnak fel, azonban ettől mégis megváltozik a számok karaktere, és új, izgalmasan érdekes jön létre.”

 

Gyakorlatilag ezen a téren nem történt változás, legfeljebb az eltelt évek alatt gyarapodott tudásuk – legyen az hangszeres vagy dalszerzői – eredményeként most még jobb zenét rögzítettek. Igazából úgy érzem, jelentősen eltávolodtak az eredeti rembétiko (rebetiko) hangulattól, nyoma sincs már náluk annak szomorkás, kábítószerrel bódított életérzésnek, ami miatt görög bluesként szokták emlegetni ezt a stílust.

 

Bár eltávolodtak, azért nem felejtették el, és ennek eredményeként olyan fura dalokat írtak erre a lemezre, mint például az első (Tempest of the dawn / Φουρτούνα της αυγής), aminek szerintem elég elvont a szövege, és ezt ellensúlyozzák egy kifejezetten pergős, helyenként rockos zenével, keleties dallamokkal. Fura – ám nekem nagyon tetszik, és hallgatás közben végig az motoszkált a fejemben, hogy vajon Antonis Antoniou komponálás közben mennyire merített személyes gondolataiból, élményeiből.

 

A hangzás gazdagodott, gyakrabban használják az elektronikát (On the street / Στον δρόμο), és időnként határozottan pszichedeliával fűszerezik a zenét. Máskor pedig mintha egyenesen a görög népzenéhez nyúlnának vissza (Rotten luck / Γκαντεμιά). Kilóg a többi közül, de mégis az egyik kedvencem, mi több az egyik csúcspontnak tartom a „Whirlwind / Στρόβιλος” című számot, meghitt kamaradarab jellege miatt. Legalább ennyire fontosak a három vendégénekessel felvett nóták, amelyek ha lehet, még tovább tágítják a Trio Tekke zenei világát – remélem a jövőben is meglepnek ilyen szépségekkel.

 

A legszebb az egészben, hogy az együttes ezt a változatos, helyenként kifejezetten vidám, örömteli muzsikát rembétikónak mondja. Ezzel természetesen nem kívánok vitatkozni, inkább még egyszer meghallgatom a Strovilos című lemezüket, és bízom abban, hogy még sokáig készítenek hasonló, minőségi muzsikát.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Tempest of the dawn / Φουρτούνα της αυγής, Whirlwind / Στρόβιλος, Breathless Shriek / Άφωνη κραυγή

2020-ban megjelent album (Riverboat Records)

Weboldal: http://www.triotekke.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Antonis Antoniou – ének, tzouras, baglamas, ütőhangszerek, elektronika

Lefteris Moumtzis – ének, gitár

Colin Somervell – basszusgitár

 

Közreműködők:

Dave De Rose – dob

Fotis Siotas – ének (The first day)

Dimitris Mystakidis – ének (Breathless shriek)

Yiannis Dionysiou – ének I erase the day)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Tempest of the dawn / Φουρτούνα της αυγής
  2. On the street / Στον δρόμο
  3. Rotten luck / Γκαντεμιά
  4. I erase the day / Την μέρα σβήνω - Yiannis Dionysiou
  5. Whirlwind / Στρόβιλος
  6. The first day / Η πρώτη μέρα - Fotis Siotas
  7. Breathless Shriek / Άφωνη κραυγή - Dimitris Mystakidis
  8. Shooting star / Πεφταστέρι
  9. Karmic / Καρμικό
  10. Electric Sighs / Ανάσες Βολταϊκές