Főkép

Régen érkezett világzenei album a cseh Indies Scope kiadótól, akik egyébként elég széles portfólióval dolgoznak, hiszen rock, jazz és még pár egyéb stílus előadóival foglalkoznak. A mostani csomag is elég vegyes tartalommal jött, egyedül ez a dupla album került be a rovatba. Viszont ebben az esetben a mennyiséget bőségesen ellensúlyozza a minőség – régen hallottam ilyen zenét, ami ennyire magán viseli a múlt és jelen kettősségét.

 

Az egész úgy kezdődött, hogy Jiří Hradil billentyűs (aki korábban már különféle együttesekben szerzett magának nevet) részt vett a Horňácké slavnosti fesztiválon, amit a Dél-Morva régió Hodonín kerületében rendeznek meg 1957 óta minden évben. Ez a terület, ahol nagyjából 10 000 ember él, nagyon gazdag népzenei hagyományokban, jobban mondva a mai napig az élet része a népzene. A családokon belül a zenészek és énekesek még egymásnak adják át a tudást, ami a jelek szerint élő, használatban lévő tudomány. Úgy sejtem ez a kultúrkincs legalább akkora hatással lehet a cseh-morva zenészekre, mint nekünk az erdélyi vagy csángó népzene, a finneknek meg Karélia muzsikája.

 

Biztosat persze nem tudok, az viszont tény, hogy ezen a lemezen olyan énekesek és zenészek játsszák ezeket a népdalokat, akik számára ez nem száz évvel korábbi felvételek reprodukálását, hanem a hétköznapok részét jelenti. Ennek folyományaként olyan erős, tiszta, életteli előadást kapunk, amire manapság már nagyon kevés alkalommal nyílik lehetőség (gondolok például a Fonó adatközlők részvételével tartott táncházaira).

 

Amitől ez az album mégiscsak a világzene rovatba került, és nem echte népzeneként hivatkozom rá, az annak az ötletnek köszönhető, hogy a helyi muzsikusok mellé meghívtak más stílusokat művelő zenészeket, és az eredeti hangszerelést is feldúsították modern hangszerekkel. Jó példa erre, az „Około mlýna” szám, amibe simán beillesztették Kato rappelését. Vagy amikor a „Kebys była katolíčka”-ban megszólal a női kórus, de említhetem a „Všickni lidé zemrít musí”-t elszállós, lebegtetett hangulatáért. Elsőre ezek a megoldások nyilván szentségtörésnek tűnnek a népzene tisztaságáért aggódók számára, szerintem azonban egy remek lehetőség, hogy azokhoz is eljussanak ezek a dallamok, akik egyébként messzire elkerülik a vidéki folklórt.

 

A legtöbb esetben egyébként ez a kiegészítés annyira jól eltalált, érzékkel adagolt pluszt jelent, hogy ha nem figyel a hallgató, néha fel sem tűnik a billentyűs hangszer vagy a dob, vagy a fúvósok jelenléte. A kiadó ez a kapcsolatot a Hrubá Hudba (Durva zene) album esetében így fogalmazta meg: „Jiří Hradil (Tata Bojs, Umakart, Kafka Band, Lesní zvěř) zenész víziója a hagyományos horňácko zenéről, annak kapcsolatáról más műfajokkal, és ugyanakkor a kortárs zenei világok felé történő fejlődésről.”

 

A második, Hlasy starého světa (Régi idők dalai) című lemez pedig Petr Mička hegedűs válogatása, melynek célja a régió idős és különleges énekeseinek bemutatása. Ez már inkább nép-, mintsem világzene, de jól illeszkedi az előző korong zenei világához, és a kettő így együtt alkot kerek egészet, mutatják meg a másik különbözőségét.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Około mlýna, Všickni lidé zemrít musí, Háj, háj, zelené oreší

2020-ban megjelent album (Indies Scope)

Weboldal: https://www.facebook.com/lesnizver.lz/

 

 

A zenekar tagjai:

Jiří Hradil – billentyűs hangszerek

Petr Mička – hegedű

és sokan mások

 

Közreműködők:

Kato – rap

Jaroslav Rudiš

Katarzia

Martin Hrbáč

Eva Grombířová

Martin Čambal

Dušan Holý

Anna Šajdlerová

Jarla Fajmova

Karel Fajmon

Jan Pavlík

Petra Mičky

Jaroš Hrbáč

Jaroslav Smutný

 

A lemezen elhangzó számok listája:

Hrubá Hudba

  1. Uderiła skała
  2. Około mlýna
  3. Hora, miłá hora
  4. Prečo si sa vydávała Ančička
  5. Počúvaj, počúvaj
  6. Kebys była katolíčka
  7. Všickni lidé zemrít musí
  8. Háj, háj, zelené oreší
  9. Złá Janošku, złá novina
  10. Vandrovali hudci
  11. Hudci vandrovali

 

Hlasy starého světa

  1. Počúvaj, počúvaj
  2. Ohýbaj ňa, mamko
  3. Janko sa na vojnu bral
  4. Podivaj sa, miłá
  5. V maštalence stáli
  6. Sekerenka, pantok
  7. Za tým naším cinteríčkem
  8. Hora, miłá hora
  9. Hlotáčtý jagári
  10. Vím trněnú zahrádku
  11. Co se mnoho staráme
  12. Kužełovské nové zvony
  13. Zeleňaj sa, zeleňaj
  14. Katerinko, staň hore
  15. Mał sem já galánku