Főkép

Az olasz énekesnő nem ismeretlen a magyar világzene kedvelők körében, hiszen a Salento Grecanico Canzoniere együttes tagjaként, majd kiválása után, immáron szólistaként is több ízben járt hazánkban, utoljára a tavalyi Budapest Ritmón lépett fel.

 

Az új lemez sem távolodik el a korábbi alkalmazott kamradarabok világától, hiszen Maria Mazzotta mellett ezúttal csak a madagaszkári Bruno Galeone tekinthető fix pontnak, aki harmonikájával és időnként zongorán kísér. Amennyire érteni vélem, ez egy tematikus album, aminek a központi témája a szerelem. Alaposan körbejárjuk ezt az emberi érzelmet, mindenféle női nézőpont szóba kerül: öröm, fájdalom, gyengédség, birtoklás, katarzis. Mondjuk azt nem egészen értem, hogy miért ezt a címet választották, hiszen az AmoreAmaro magyarul Keserű szerelmet jelent, és messze nem ilyen szájízzel gondolok a zenei anyagra.

 

Persze aki akar, talál pár jelképes dalt, amelyek nem csak egyetlen ember, hanem akár az egész világért szólnak (Amoreamaro). A siránkozással, fohászkodással induló szám átvált vérbő tarantellává, amely tánc eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a beteg, pókcsípte áldozat meggyógyuljon. Érdekes kontrasztot ad benne a didgeridoo és a harmonika, valamint az ének – árad belőle az energia és az érzelem. Legalább ennyire egyedi a hozzá készített klip képi világa, érdemes megnézni.

 

Nekem úgy tűnik, hogy Maria Mazzotta határozott elképzeléssel válogatott a népdalok közül, illetve különféle dalszerzők műveiből (Demenico Modugno, Rosa Balistreri, stb.), melyeket ugyan némileg a saját elképzelése szerint módosított, de közben valamennyit megtartott az eredeti énekmódokból (Lu Pisci Spada).

 

A hallgatónak nincs más dolga, mint hagyja, hogy magukkal ragadják ezek a dalok, legyen szó altatóról (Tore Tore Tore), özvegy énekéről (Scura Maje), vagy kardhalhalászat ihlette szerzeményről (Lu Pisci Spada). A zenének köszönhetően egzotikus világot ismertem meg, ahol az emberek sokkal intenzívebben élik meg az életet, és amit nem mondhatnak el szóban, azt kiéneklik magukból. Mazzotta hangja ideális, erőlködés nélkül, a legnagyobb természetességgel adja elő ezeket a számokat, mintha minden pillanatban átélné az éppen adott érzelmet.

 

Remélem a tavaszi európai turnéja erre is elkanyarodik, vagy ősszel ellátogat hozzánk, mert nagyon szeretném meghallgatni a lemez anyagát élőben.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Amoreamaro, Scura Maje, Tu non mi piaci più

2020-ban megjelent album (Agualoca Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/mariamazzottaofficial/

 

 

A zenekar tagjai:

Maria Mazzotta – ének, tamburine

Bruno Galeone – harmonika, zongora

 

Közreműködők:

Bijan Chemirani – zarb, ütőhangszerek (6)

Andrea Presa – didgeridoo (9)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Vorrei Volare (Ballata della presa di coscienza)
  2. Scura Maje
  3. Nun me lassare
  4. Rosa Canta e Cunta
  5. No Potho Reposare
  6. Tore Tore Tore
  7. Lu Pisci Spada
  8. Beddha Ci Stai Luntanu
  9. Amoreamaro
  10. Tu Nun Me Piaci Più