Főkép

Ezúttal egy olyan kiadvány került a kezembe, aminek örülök – és ami miatt részben szomorkodom. Ez utóbb annak köszönhető, hogy nálunk nincs az orosz díjhoz hasonlítható elismerés. Személy szerint a Fonogram - Magyar Zenei Díj minden évben kiosztott „az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele” kategóriát nem tartom ezzel egyenértékűnek. Főként azért, mert ez csak egy a tizennyolc kategóriából, és véleményem szerint ennél többet érdemelne a világzene. Időnként ugyan jelennek meg válogatáslemezek, amelyek igyekeznek minél teljesebb képet adni a hazai kínálatról, de ez vagy a Fonóhoz köthető, ahol értelemszerűen a saját kiadványaikra helyezik a hangsúlyt, vagy eseti jellegűek, ami így nem tölti be azt a funkciót, amihez a rendszeresség nélkülözhetetlen.

 

Természetesen minden gazdasági érvet megértek, és mivel az engem érdeklő lemezek előbb vagy utóbb eljutnak a lejátszómba, nincs okom panaszra. Persze tudom, a világzene sosem lesz olyan népszerű, mint divatos kortárs stílusok, itt kisebbek a léptékek – csak közben látom, hogy van, ahol ezt másként csinálják és megadják a módját. 2019-ben már a negyedik alkalommal került megrendezésre a Russian World Music Awards, és ez nemcsak azért érdekes, mert a díjazottak mutatják, arrafelé mit tartanak a legjobbnak, hanem egyáltalán a díjazott kategóriák is árulkodóak (szimpatikus, hogy az újságírókat is értékelik).

 

The best world music project 2019 – Dobranotch

Ethno experiment – Ayarkhaan

Authentic project –TriGolos

The best new ethno project – Oduchu

Legend of Russian world music – Huun-Huur-Tu

The best journalist – Vadim Ponomarev (Guru Ken)

Audience choice – Kolenkor

 

Számomra értelemszerűen a legfontosabb az a tizenhat szám, ami felkerült a lemezre, mert így egészen jó merítést kapok a kortárs orosz világzenéből. Az egyetlen hiányossága a gyűjteménynek, hogy nem hosszabb, így kimaradtak olyan kedvenceim, mint például az Otava Yo (Отава ё), vagy a Hartyga.

 

Van viszont Dobranotch és Vedan Kolod – és ezzel megneveztem két olyan, külföldön is befutott együttest, akiknek már írtam a lemezeiről. Az összes többi azonban ismeretlen volt számomra, szóval fokozott kíváncsisággal indítottam el a lemezt. Rendkívül széles a felhozatal, hiszen a népzenével kevert metal/rock (Kosmonavty) és az instrumentális kísérletezés (Aleksandr Muraviev) egyaránt előfordul. Aztán van még letisztult gusli (guzlica) és kristálytiszta ének (Olga Glazova), és alteres hangvétel (Zulya).

 

A kedvenceim közé került Chingis Sorzhu és Mengi Mongus duója (Oduchu), mert a 2019-es The Healer albumuk (amiről az „On The Edge” került fel a válogatásra) valóban előrelépésnek tűnik a megszokott tuvai muzsikákhoz képest. A Kolenkor együttest két testvér alkotja (Fedor és Natalia), zenéjükben orosz népdalokat modernizálnak – ez így leírva nem tűnik izgalmasnak, pedig az. Bizonyságul itt egy klip.

 

 

A Zoord óta jobban odafigyelek a dorombot használó csoportokra, így érthető, ha a hölgyekből álló Ayarkhaan trió cseppet sem szokványos kompozíciója azonnal elbűvölt. Olyan mintha a sámánéneket kevernénk elektronikus tánczenével, és hozzácsapnánk némi dorombszót. Ehhez is hoztam klipet.

 

Nem folytatom, pedig a Testo, a Zemlya Legend megérdemli a figyelmet, de azt is megértem, ha valakinek a Pokrov Ethno szintetizátorokkal megtámogatott produkciója tetszik. A lényeg, hogy van díj, vannak díjazottak, és van egy lemez, ami segít abban, hogy milyen orosz világzenei együttesek vannak, és milyen zenét játszanak. Nekünk, hallgatóknak már csak választanunk kell.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Kolenkor – Russia, Ayarkhaan – Dyogoi aiyy, Pokrov Ethno – Yaga

2020-ban megjelent album (–)

Weboldal: https://www.facebook.com/rwmawards/

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Dobranotch – Grapes
  2. Oduchu – On The Edge (feat. Tapemelancholy)
  3. Kolenkor – Russia
  4. Ayarkhaan – Dyogoi aiyy
  5. Vedan Kolod – Grief
  6. Aleksandr Muraviev – Blue caterpillar
  7. Kosmonavty – Gadala
  8. Glazova – Cloud
  9. Zulya – Fifth Day
  10. DaraYara – Vyleti Gulyu
  11. Testo – Matyushka
  12. Mediterranean Deconstruction Ensemble – Day De Senar
  13. Zemlya Legend – Your name
  14. TrigolOs – Near the river
  15. Staritsa – Khodil gospod
  16. Pokrov Ethno – Yaga