Főkép

A Karosi Júlia Quartet 2010 februárjában tartotta első koncertjét a budapesti Nyitott Műhelyben. Ahogy a zenekart vezető énekesnő említi: „Emlékszem, mennyire izgatott voltam, mert az első saját kompozícióimat is eljátszottuk." 

 

Az azóta eltelt tíz esztendő alatt Karosi Júlia nagy utat tett meg, a magyar jazz meghatározó alakja lett. Kvartettjével számos műsort, több lemezt készített, amelyek Japántól New York-ig fölkeltették a jazzrajongók figyelmét. Egyéni hangvételű vokális műsorukkal koncerteznek itthon és külföldön egyaránt. 

 

Tavaly például a legjelentősebb magyarországi koncerthelyszíneken hallhatta a közönség Karosi Júliát, méghozzá a saját kvartettje mellett az RTQ vonósnégyessel kiegészülve: 2019. február 10-én, a Müpa Jazz Showcase fesztivál kiemelt, záró hangversenyén, 2019 őszén pedig a Zeneakadémián, majd Fertőd-Eszterházán, az impozáns kastélyban.

 

2020. február 22-én visszatérnek bölcsőjükhöz, a Nyitott Műhelybe, ahol családias hangulatú születésnapi koncertet adnak fennállásuk 10. évfordulója alkalmából. A koncert műsorán az eddigi repertoárjukból, lemezeikből hallható válogatás, és neves vendégszólista, Borbély Mihály is fellép a zenekarral ezen a különleges estén. 

 

Zipernovszky Kornél írta a zenekar 2019. februári Müpa-koncertjét beharangozó cikkében: „Karosi Júlia énekesnő az egyik legválasztékosabb ízlésű hazai jazzelőadó, aki tudatosan építi saját repertoárját az igényes megszólalás és a közérthető, de egyértelműen modern stílus jegyében.” (Müpa Magazin, 2019. január-február, Júlia új Bartók-műsorának az ősbemutatója volt a 2019-es Jazz Showcase záró koncertje).

 

Karosi Júlia az ELTE Bölcsészettudományi karára járt, esztétika-filozófia szakra, majd a bölcsészdiploma megszerzése után végezte el a Zeneakadémia jazzének szakát. Ugyanitt fejezte be a Master képzést is.

Első lemeze, a Stroller of the Streets (Városi kószáló) 2012-ben jelent meg, s a kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó, markánsan egyéni hangvételű album azonnal pozitív kritikai visszhangra lelt. Ugyanannak az évnek a végén a Whereabouts Records Japánban is piacra dobta a lemezt, úgy, hogy még egy négyszámos, feldolgozásokat tartalmazó kislemezt is megjelentetett You Stepped Out of a Dream címmel. 

 

Karosi Júlia híre a tengerentúlra is eljutott: a második lemeze a New York-i Dot Time Records gondozásában látott napvilágot 2014-ben. A Hidden Roots (Rejtett gyökerek) cím az énekesnő zenei gyökereire utal, amelyeknél kiemelt fontosságú a magyar népzene és Bartók Béla életműve, ez a finoman összefonódó, kettős örökség.

 

A zenei örökséghez kötődik az utóbbi években számos koncerten nagy sikert aratott Gershwin-produkció, valamint az ebből a műsorból készült Love Is Here to Stay című album is, hiszen az amerikai zeneszerző dalai ugyanúgy hozzátartoznak Karosi Júlia zenei gyökereihez, mint a magyar folklórkincs és Bartók Béla életműve.

A 2018 őszén, George Gershwin születésének a 120. évfordulójára megjelent album egyik különlegessége, hogy élő koncertfelvételt rögzít: az ősbemutató a Zeneakadémián volt, s a varázsos dalok azonnal nagy sikert arattak. A koncert hangulata a Broadway show-k világát idézi, ugyanakkor a dalok Fenyvesi Márton új hangszerelésében, valamint hangzásvilágukban is egyediek, modernek.

 

Ezeket a dalokat 2019 ősze óta Cole Porter csodálatos szerzeményei egészítik ki, az új műsor ősbemutatója 2019. október 19-én volt a Zeneakadémián. A jazz műfaja senkinek nem köszönhet többet, mint a XX. század első két évtizedében alkotó New York-i dalszerzőknek: Jerome Kernnek, Cole Porternek és – persze - George Gershwinnek. Klasszikus igénnyel megkomponált, fülbemászó slágereik a Nagy Amerikai Daloskönyv és az egész jazzirodalom legfontosabb darabjai, amelyek 2019 ősze óta varázsos hangulatú koncerteken csendülnek fel Karosi Júlia előadásában.

 

A zenekar tagjai:

Karosi Júlia – ének

Tálas Áron – zongora

Bögöthy Ádám – nagybőgő

Varga Bendegúz – dob

 

vendégszólista:

Borbély Mihály – fúvós hangszerek

 

Karosi Júlia Quartet

vendégszólista: Borbély Mihály

2020. február 22.

Nyitott Műhely (Budapest, XII. kerület, Ráth György u. 4.)

 

 

Karosi Júlia honlapja: http://juliakarosi.com/