Főkép

Azt nem állítom, hogy elsőre beleszerettem Jaakko Laitinen muzsikájába, de mára eljutottam odáig, hogy bármit csinál, arra kíváncsi vagyok. Most például nem a megszokott kísérőivel (Väärä Raha) készített új lemezt, hanem másokkal vonult stúdióba, hogy elkészítse életműve új darabját.

 

Róla annyit illik tudni, hogy fantasztikus énekes, akitől nem áll messze a humor, és legalább annyira sokoldalú, mint egy diszkógömb. Ezúttal nem a balkán felé kacsintott, hanem az óceán túlsó felére tekintett, és látá, hogy ott, a déli féltekén népszerű a tangó. Nosza – gondolta –, ilyet én is tudok. Kerített maga mellé egy harmonikást (Harri Kuusijärvi), elvégre az argentin nemzeti tánc elképzelhetetlen ilyen hangszer nélkül, és gyakorlatilag már mindent tudunk az új projektjéről.

 

A négytagú duóban a szövegeket Laitinen írja, a zenét Kuusijärvit komponálja – és ez így együtt igazán különleges lett, pont úgy, ahogyan a lapp, vagyis számi modern tangótól elvárja az ember. Nagyon sok benne a jazz, amit főként a harmonika játékában hallok, ez utóbbiban van még némi progresszivitás, a ritmusszekció pedig a tangót adja hozzá a zenéhez. Egy kicsit elborult, egy kicsit avantgard, és pont annyira lüktető, hogy lelki szemeim előtt azonmód megjelenjenek a táncparketten suhanó párok (Käkkärämänty). Ebben a számban tetszik a vendég Sami Kurppa játéka, szívesen hallgattam volna még. A legtáncolhatóbb tétel szerintem a „Elämän nälkä”, ahol Tuomas Timonen és Sara Puljula nem törődve a harmonika hosszas szólóival, és az ének hullámzásával stabilan hozzák a latinos lüktetést. A „Tsägä” (Szerencse) kapcsán szintén a hullámzás jutott az eszembe, csak ebben még a harmonika sem távolodik el nagyon az alapdallamtól.

 

Aki az üzenetre, a szövegek direkt vagy rejtett mondanivalójára kíváncsi, annak nem kell ezért finnül megtanulnia, hiszen a lemez mellé csomagolt füzetben angolul is megtalálható minden okosság, amit Jaakko Laitinen gondol az életről és a mindenségről. Ennek mélységét, komplexitását egyébként jól visszaadja az első klip (lásd a cikk végén), ami ráadásként hozzáadja a zenéhez a téli finn tájat, befagyott tavakkal, behavazott fenyvesekkel, és sok-sok hóval.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Tsägä, Käkkärämänty, Koska pasahtaa

2019-ben megjelent album (Helmi Levyt)

Weboldal: https://www.harrikuusijarvi.com/lehtojarvenhirvenpaa

 

 

A zenekar tagjai:

Jaakko Laitinen – ének

Harri Kuusijärvi – harmonika

Tuomas Timonen – dobos

Sara Puljula – nagybőgő

 

Közreműködők:

Tero Hyväluoma – hegedű

Sami Kurppa – klarinét

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Koska pasahtaa
  2. Elämän nälkä
  3. Käkkärämänty
  4. Alaovella
  5. Joskus viime jääkauden jälkeen
  6. Mielen laulu
  7. Laulu työlle
  8. Tsägä
  9. On haaveet haaveita
  10. Hölynpölyä