Főkép

Nincs könnyű helyzetben a Tinariwen tagsága, mivel a következő zenész generáció mindent megtesz azért, hogy letaszítsa őket a sivatagi rock/blues képzeletbeli trónjáról. Tágítják a stílus határait, illetve további stílusokkal gazdagítják azt, egyszerre kényeztetve a hallgatókat, és nyomás alá helyezve az idősebb nemzedéket.

 

Erre a kihívásra nem is olyan egyszerű válaszolni, de véleményem szerint a Mali északi részéből származó együttesnek ez nagyon jól sikerült. Meg sem próbáltak görcsösen valami újat kitalálni, hanem maradtak a jól bevált formulánál, csak kiegészítették pár aprósággal. Az egyik ilyen változás, hogy meghívtak pár ismerőst egy kis közös muzsikálásra. A vendéglista kellőképpen hosszú és a maga módján impozáns, elvégre Warren Ellis vagy Noura Mint Seymali nem csak a sarki csehóban számít ismert névnek, hanem legalább öt földrészen tudják kik ők.

 

A lényeg persze maga a muzsika, ez a sivatagi bluesnak nevezett rockos valami, ami elsőre-másodikra monotonnak, állandóan ismétlődőnek tűnhet a nyugati fül számára. Dacára a gitárszólóknak, a Tinariwen zenéjének az alapja akkor is Afrika marad, ha elektromos gitáron játszanak, és bluesnak (rocknak) mondják, amit csinálnak. A szememben a fekete földrészt idézi maga az énekmód, ahogyan az előénekes, és a neki válaszoló, vagy a szavait ismétlő kórus látszólag tudomást sem vesz a zenéről, csak mondja a magáét. Ne beszélve az ismétlésekről, amelyek azonmód megmondják, honnan származik a muzsika.

 

Ahogy korábban említettem, az Amadjar című korong eltér a korábbiaktól. Az évek múlásával a tagok is tapasztaltabbak, bölcsebbek lettek, de inkább arra gondolok, hogy a vendégek által hozott akusztikus hangszerek mennyivel módosítják, színezik a Tinariwen hangzását. Példának a „Taqkal Tarha” számot említem, amiben Micah Neslon mandolinja jelenti azt a bizonyos pluszt, vagy Cass McCombs akusztikus gitárját a „Kel Tinawen”-ben, és ne feledkezzünk meg Warren Ellis hegedűjéről a „Mhadjar Yassouf Idjan”-ban. Kivételt jelent Jeiche Ould Chighaly, aki elektromos gitárjával teszi még rockosabbá a „Zawal”-t.

 

Természetesen a Tinariwen varázs ezúttal sem marad el, mert az eddig leírtak együttesen olyan hangulatot eredményeznek, aminek nagyon nehéz ellenállni – és igazából nem is érdemes. Megvan benne az időtlenség érzete, a sivatag szépsége, a közösségi élmény, az állandóság, a nyugalom – szóval csupa olyasmi, ami alapban hiányzik a hétköznapjainkból. Mindezeken túl a zene olyan természetességgel hömpölyög elő a hangszórókból, mintha itt előttünk születnének a dalok, olyan formában, ahogyan kikívánkozik a zenészekből, akik nem fellépőként vannak jelen, hanem a közösség tagjaiként, és pletykálkodás helyett ily módon fejezik ki érzéseiket, hangulatukat, osztják meg a mondanivalójukat. Van abban valami bámulatos, hogy miközben végig helyi ügyekről énekelnek, zenéjük mégis szerte a nagyvilágban megérinti az embereket.

 

Teljesen jogosnak érzem azt a megállapítást, hogy a külföldi turnék, a megjelent nagylemezek, a népszerűség dacára a Tinariwen megmaradt sivatagi együttesnek, és eszük ágában sincs betagozódni a zeneiparba. Ahogyan létezik road movie, úgy ők most megalkották az útközben stúdiózás fogalmát, mivel a lemez egy részét a Noura Mint Seymalihoz történő utazás közben, az esti táborozások alatt írták és rögzítették – így válnak érthetővé, a számok között időnként hallható beszélgetésfoszlányok.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Kel Tinawen, Zawal, Iklam Dglour

2019-ben megjelent album (Pias)

Weboldal: https://tinariwen.com

Fotó: Marie Planeille

 

 

A zenekar tagjai:

Ibrahim Ag Alhabib – ének

Abdallah Ag Alhousseyni – ének, szólógitár

Hassan Ag Touhami – ének, szólógitár, taps, háttérvokál

Eyadou Ag Leche – basszusgitár, elektromos és akusztikus gitár, taps, háttérvokál

Elaga Ag Hamid – szólógitár, taps, háttérvokál

Said Ag Ayad – ütőhangszerek, taps, háttérvokál, akusztikus gitár

Amar Chaoui – ütőhangszerek

Sadam Iyad Abderhamanne

 

Közreműködők:

Rodolphe Burger – gitár

Warren Ellis – hegedű

Cass McCombs – gitár

Noura Mint Seymali – ének, ardîn

Micah Neslon – charango, mandolin

Stephen O’Malley – gitár

Jeiche Ould Chighaly – gitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Tenere Maloulat feat Warren Ellis
  2. Zawal feat Warren Ellis, Noura Mint Seymali, Jeiche Ould Chighaly
  3. Amalouna feat Noura Mint Seymali, Stephen O’Malley
  4. Taqkal Tarha feat Micah Nelson
  5. Anina
  6. Madjam Mahilkamen
  7. Takount feat Noura Mint Seymali
  8. Iklam Dglour feat Warren Ellis, Rodolphe Burger
  9. Kel Tinawen feat Cass McCombs
  10. Itous Ohar feat Cass McCombs
  11. Mhadjar Yassouf Idjan feat Warren Ellis
  12. Wartilla feat Warren Ellis, Stephen O’Malley
  13. Lalla