Főkép

Szégyen vagy nem szégyen, bevallom korábban nem hallottam még a barcelonai együttesről, pedig ez már a második nagylemezük, és hazánkban is koncerteztek. Most viszont bepótoltam a mulasztásomat, és azt kell mondjam, egy igazi multikulti produkciót ismertem meg, hiszen a brazil, spanyol, mexikói és olasz nemzetiségű zenészek bátran visszanyúlnak szülőföldjük zenei stílusaihoz.

 

Úgy érzem a zenében ugyanazt a szabadságot, kötetlenséget adják vissza, amit a hétköznapokban átélnek. Ahogyan gond nélkül átlépték az országhatárokat, hogy egy tetszés szerint kiválasztott városban éljenek, ismerkedjenek új emberekkel és kultúrákkal, vagy egyszerűen csak barátkozzanak, szeressenek. Megőrizzék saját hagyományaikat, miközben nyitottak más népek iránt – nem csodálom, hogy pont Barcelonában találtak egymásra a muzsikusok. A jelmondatuk egyébként így szól: „távolinak tűnő kultúrák összekapcsolása”.

 

Ebből aztán olyan dalcsokor formálódott, amelyben jól felismerhetőek a spanyol flamenco, a portugál forró, a dél-amerikai cacharpaya, a brazil bossa nova, a szamba – és még hosszan folytathatnám a sort – ritmusai, dallamai. Ha úgy veszem, akkor az együttes tagjai földrészeken átívelő utazásra invitálnak, hogy átéljem velük azt az élményt, amit a távoli tájak zenéjének megismerése okoz. Viszont azt gondolom, a céljuk nem a világ sokszínűségének bemutatása, hanem saját érdeklődésük változatosságát rögzítették a stúdióban. Ebben főként Luiz Murá keze nyomát érzem, mert a lemezre felkerült tíz dal közül hetet (hol egyedül, hol társakkal) ő komponált. Természetesen a többiek is aktívan részt vettek a dalszerzésben, amit az is bizonyít, hogy mindenki énekel, ebben a bandában egyenrangú muzsikusok játszanak.

 

Ha bármi a szemükre lehet vetni, akkor éppen ez a stílushalmozás, annyira sokszínű lett az album, hogy utólag nehéz bármit kiemelni, felidézni belőle. Igazi utcazene, ami a helyszínen átélve magával ragadja a hallgatót, táncra, mozgásra csábítja, és amikor távozik, azt jó érzéssel, energiával feltöltődve teszi.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Cara Sucia, Lago, La Flor Y El Rio

2019-ben megjelent album (NarRator)

Weboldal: http://www.miramundomusica.com/

 

 

A zenekar tagjai: Lago

Luiz Murá – ének, charango, gitár

Agostino Aragno – ének, hegedű

Ernesto Vargas Aguila – ének, basszusgitár, nagybőgő

Marina Curbelo – ének, ütőhangszerek

Jabu Morales – ének, ütőhangszerek

 

Közreműködő:

Goran Milosevic

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Molcajete
  2. Sofa
  3. Cara Sucia
  4. Pell
  5. Do Crata A Edimburgo
  6. La Flor Y El Rio
  7. Amor No Corredor
  8. Barcelona
  9. Samciume
  10. Lago