Főkép

A Glitterbeat már megint megcsinálta – olyan lemezt adott ki, amely egyedülálló a maga nemében. Az ilyen húzásaik miatt nem csoda, hogy a kritikusok szavazatai alapján összeállított ranglista első helyére évek óta ők kerülnek a világzenével foglalkozó lemezkiadók közül. Rendre olyan lemezeket hoznak ki, amelyek picit mindig eltérnek az éppen uralkodó divatos irányzattól, és éppen ezért mindig felkeltik a kritikusok és a hallgatók figyelmét. Miként azt pár sorral korábban írtam, ezúttal sem történt másként, hiszen a Los Pirañas harmadik albuma pont annyira fura, hogy kilógjon mind a hagyományos, mind a modern urban latin muzsikák közül.

 

Kolumbia fővárosából érkezett a nemzetközi porondra ez a trió, melynek tagjai korábban már külön-külön bizonyították tehetségüket, olyan együttesekben, mint a Meridian Brothers vagy az Ondatropica. Ezek a muzsikusok évtizedes tapasztalatokkal a tarsolyukban valami újra vágytak, és ezt abban a kísérletben valósították meg, amely során a különféle dél-amerikai zenéket – mint például a cumbia –, ötvöztek rock, jazz, dub és ki tudja még milyen kortárs stílusokkal.

 

Ez a másság már a borító szemrevételezésekor feltűnik, mert az elsőre zavarba ejtően zsúfolt, mintha egyetlen pillanatba, képbe sűrítve szeretne a művész mindent elmondani. A természeti erők aktív jelenléte (vulkán), az élővilág egyedeinek felbukkanása (madarak, halak) az emberi civilizáció jelei (híd, gát, felhőkarcolók), és persze az emberi csoportok ábrázolása elsőre inkább kaotikusnak, mintsem idillinek tűnik. A jobb felső sarokból pedig mint három isten (az hogy dühös vagy óvó kiáltásra nyílik a szájuk nem egyértelmű), néz le a világra a három zenész (Eblis Álvarez gitáros, a basszusgitáros Mario Galeano és Pedro Ojeda dobos). Persze ez is kikacsintás, hiszen ha úgy nézem, akkor ábrázolásuk hasonlít a Rushmore-hegyi szoborcsoporthoz.

 

A vizuális kuszaság visszaköszön a zenében, így aki a poposabb latin zenék felől érkezik, vagy az évtizedekkel korábbi előadók társaságában nőtt fel, annak bizony a Historia Natural drasztikus váltást jelent majd. Sokkal jobb a helyzetben vannak azok, akik hallották már Meridian Brothers lemezeit (vagy látták őket élőben, hiszen két ízben már felléptek Budapesten), mert pár lépéssel közelebb vannak a Los Pirañas produkciójához.

 

Ami elsőre bizony kaotikus, a kísérletezés, a szokatlan effektek, az új utak keresése cseppet sem teszi könnyebbé a hallgató dolgát. Még az olyan, látszólag egyszerű számok, mint a „Todos Tenemos Hogar”, aminek cumiba az alapja, még azt is megbolondítják. A hagyományos ritmust Álvarez gitárja egészíti ki dallamokkal, csak időnként félrehajítja ezt a feladatát, és valami egészen másba kezd (acid?), amitől látszólag szétesik a kompozíció. Bár minden furcsa a lemezen, az egyik csúcsfurcsaság szerintem a „Quedar Bien con el Eyente” puszta léte. A megszokottnál lassabb játszanak, és ez a visszafogottság nálam összekacsint a rockzenével, csak nem darkosan szomorú, hanem inkább a „hadd szusszanjanak a táncosok, mielőtt újra felgyorsítunk” hangulatot éreztem benne.

 

Mondtam már, hogy ez egy instrumentális album, ének mutatóban sincs rajta, kiabálást is talán egyszer hallottam? Az emberi hangok hiányát viszont teljesen ellensúlyozza Álvarez elektronikusan eltorzított gitárja, amely időnként húros hangszerből mintha átlényegülne billentyűssé, de még számos szokatlan megoldást használtak a stúdióban.

 

Csak ismételni tudom, ez egy erősen kísérletező, kaotikusan töredezett, folyton változó, önmagát kereső album, aminek a sikere igazából egy hétvégi házibulin garantált, feltéve, ha a vendégek már fogyasztottak némi alkoholt. Ezen állítás persze túlzás a részemről, mert bódító szerek nélkül is táncolhatunk a zenére, csak úgy talán könnyebb lesz követni a muzsikusokat.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Puerta del Sol, Infame Golpazo, Infame Golpazo

2019-ben megjelent album (Glitterbeat Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/lospiranasmusica/

 

 

A zenekar tagjai:

Eblis Álvarez – elektromos gitár, programok

Mario Galeano – basszusgitár

Pedro Ojeda – dob, ütőhangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Llanero soledeño
  2. Infame Golpazo
  3. Puerta del Sol
  4. Espíritu de los seres humanos
  5. Todos tenemos hogar
  6. Palermo's Grunch
  7. El venado triste
  8. Te regalo una licuadora
  9. Quedar bien con el oyente
  10. Rechazados por el mundo (Pompeya)