Főkép

Némileg meglepődtem azon, hogy évekkel ezelőtt már született nálunk írás az izraeli Idan Raichel akkori lemezéről. Ez irányú tájékozatlanságomat részben megmagyarázza, hogy azt a cikket nem én követtem el, és azért az eltelt tíz év alatt számos zenei ajánló került fel az oldalra. Újraolvasva Szántai Zsolt írását, rá kellett jöjjek, hogy nagy változás nem történt, az ott említett dolgok nagy része még most igaz erre a zenére.

 

Ehhez persze picit újra kell gondolni a világzene fogalmát. Nem azért kerül valami ebbe a csoportba, mert a sarki hangszerboltban nem kapható hangszereken játszanak a muzsikusok, csak előtte még végig hallgatták a Billboard százas listáját ihlet után kutatva. Sokkal inkább azért, mert a művészek olyan muzsikát valósítanak meg, amely sok mindenre hasonlít, de igazából semmivel sem egyenértékű, az valami új, valami más – valami világzene.

 

Na pont ilyesmi található Idan Raichel idei lemezén. Első meghallgatás után nyilvánvaló, ezúttal is a világ egymástól távol eső helyei jártak a fejében komponálás közben. Afrikai, kubai és helybéli hatásokat érzek, de India sem hiányzik a listáról (Beresheet). Persze egyik hatás sem csak úgy, önmagában van jelen, óhatatlan keveredések teszik még egyedibbé ezt a zenét, ami közben más stílusokat – például pop – sem hagy az út szélén, hanem tetszés szerint felhasználja, beolvasztja azokat.

 

Az egész albumnak van valami könnyed, emberközeli hangulata, amit azért időnként sikerült egy vagy két szinttel magasabbra helyezni, lásd az előbb említett „Beresheet” című számot. Az eklektikus volt az a jelző, ami utólag eszembe jutott az And If You Will Come To Me korong kapcsán. Ez a sokszínűség kimondottan előnyére vált az anyagnak, mert tetszetős, fülnek és léleknek egyaránt kellemes hallgatnivalót eredményezett, nekem pedig mindezeken túl meglepetést okozott – jé, a világzene ilyen is lehet?

 

Ezek után már csak kicsit csodálkoztam a meghívott vendégek sokaságán, illetve azon, miként segítik a változatosság létrejöttét. Itt van egy szám erejéig Bombíno (Imidiwanine), aki hozza a rá jellemző homokkal töltekező gitározást, vagy Danay Suarez, aki a kubai hangulatért felel (La Eternidad Que Se Perdió). A maga letisztultságának és kompozíciós gazdagságának köszönhetően a címadó (And If You Will Come To Me) dal tetszett a legjobban, mert rafinált popdalokhoz hasonlíthatóan fülbemászóra sikeredett. Ahogy korábban már mondtam, kellemes hallgatnivaló Idan Raichel 2019-es albuma, ezért gyakorlatilag minden alkalomra ideális, és háttérzenének is használható.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Galgal Mistovev (Spinning Wheel), Beresheet (In the Beginning), And If You Will Come To Me

2018-ban megjelent album (Cumbancha)

Weboldal: https://idanraichelproject.com/en/

 

 

A zenekar tagjai:

Idan Raichel – szöveg és zene, ének, hangszerek, zongora

 

Közreműködők:

Gilad Shamueli – ének (1)

Machiko Koizuka – vokál (1)

Yonatan Fridge – gitár (1, 2)

Vladimir Vladimirov – tambura (1)

Borislav Galabov: gadulka (1)

Mira Kitamura – szamiszen (1)

Mao Kitamura – szamiszen (1)

Zehava Ben – ének (2)

Noam Akrabi

Danay Suarez (4)

Ernesto Bacallao Serrano (4)

Juan Alfredo Hurtado Valero (4)

Inon Peretz – trombita (4, 9)

Mark Kakon – gitár (4), (9)

Harini S Raghavan (5)

Keiji (5)

Ofer Mizrahi (5)

Daniel Paul – tabla (5)

Berry Sakharof (6)

Omar „Bombino” Moctar – ének és gitár (7)

Uriel Weinberger – szaxofon (7, 9)

Abebe Melrose (9)

Yahalom David – ének (9)

Maya Avraham – háttérvokál (9)

Yarden Gerafi – háttérvokál (9)

Itay Nizan – dob (9)

Lior Ozeri – basszusgitár (9)

Maayan Doari – ütőhangszerek (9)

Maayan Milo – trombita (9)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Galgal Mistovev (Spinning Wheel)
  2. Ahava Ka’zo (A Love Like This)
  3. Ve’Eem Tavo’ee Elay (And If You Will Come To Me)
  4. La Eternidad Que Se Perdió
  5. Beresheet (In the Beginning)
  6. Lama Ze Magi’a Lanu (Why Do We Deserve It)
  7. Imidiwanine (My Friends)
  8. At Lo Nish’eret Levad (You Are Not Left On Your Own)
  9. Ketero (Let’s Meet)
  10. Ve’Eem Tavo’ee Elay (And If You Will Come To Me) [Piano Version]