Főkép

Még mindig azt mondom, hogy a jazz nem tartozik a kedvenceim stílusaim közé, bár tény, van pár előadó akit szeretek, és akiknek a lemezeit több-kevesebb rendszerességgel hallgatom. Viszont az is igaz, hogy a világzenében rendre előfordul olyan fúzió, amikor valamilyen stílust, vagy egyszerűen csak népzenét kevernek össze vele. Ez történik ebben az esetben is, az 1968-ban született Yinon Muallem új lemezén.

 

Arra most nincs idő, hogy végigvegyük eddigi pályafutását, miként lett ütőhangszeresből arab lant (úd, vagy más néven oud) mester, és igazából azt sem elemzem, mi vette rá, hogy Törökországból visszamenjen Izraelbe, és pár zenésztársával felvegye ezt az albumot. Egy biztos, a végeredmény egy olyan keverék, amiben egyaránt jelen vannak az arab/török és a zsidó zenei hagyományok, miközben fontos szerepet tölt be a jazz.

 

Ez legjobban a „9 Times Shalom” című szerzeményben érhető tetten, amely improvizációkkal kezdődik, majd nem sokkal később a zenészek elkezdik azt a fülbemászó dallamot, amit szerintem első hallásra nagyjából mindenki a kelettel azonosít. Aztán amikor menet közben ismét kezdene szétesni a harmónia, egy váltással kollektíven felveszik az elhullajtott dallamot, amely még a korábbinál is szebben tündököl. Legjobban a Lou Reed feldolgozás tetszett (Perfect Day), mert van abban valami szépségesen hátborzongató, ahogyan az eredeti dalt kiegészítik kelet ízeivel. De legalább ennyire izgalmas, az úd és a zongora párbeszéde, vagy Sivan Oshrat éneke a lemezen. Mondjuk az is érdekes kérdés, hogy a „Hicaz Sirto” felvezetése a jazz vagy az arab taqsim improvizációjához köthető?

 

Az egész albumból sugárzik valami visszafogott optimizmus, öröm, ami érhető, hiszen Yinon Muallem vezényletével a lemezen megvalósítják azt a békés együttműködést, amit a hétköznapokban nem megy a Közel-Keleten. Egy biztos, ez az ethno-jazz album sokak kedvence lesz.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Perfect Day, 9 Times Shalom, Hicaz Sirto

2019-ben megjelent album (Galileo)

Weboldal: https://www.yinonmusic.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Yinon Muallem – úd, ének, Zarb, Riq

Sivan Oshrat – ének

Orel Oshrat – zongora, karmester Piano & Arrangment

Meni Welt – nagybőgő

Maayan Doari – dob és ütőhangszerek

 

Közreműködők:

Eden Holan – ének

Ertan Tekin – duduk

Guy Mintus – zongora

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Back Home
  2. Antalya
  3. Silence Of Peace
  4. Hicaz Sirto
  5. Perfect Day
  6. The Way Of Soul
  7. Close To My Heart
  8. Hicaz Oud Taksim
  9. 9 Times Shalom
  10. Desert Song