Főkép

Manapság a zeneipar jelentős átalakulását kísérhetjük figyelemmel, köszönhetően a hagyományos, fizikai adathordozók visszaszorulásának – bár ennek részben ellentmond, hogy újra lehet bakeliteket kapni –, a digitális letöltések előretörésének, a koncertezés felértékelődésének. Aztán ne felejtsük el a generációk ízlésbeli különbségét (tessék csak meghallgatni, milyen előadók és számok szerepelnek manapság a slágerlisták élén) – szóval ebben a környezetben minden tiszteletemet kiérdemlik azok a kiadók, amelyek évtizedek óta teszik a dolgukat, és összekötik a muzsikusokat és a hallgatókat, úgy, hogy közben nem változtatták meg az eredeti elképzelésüket.

 

Az idén harminc éves a Real World Records annak köszönheti létét, hogy Peter Gabriel (igen, ő énekelt a Genesisben, és neki köszönhetjük a „Sledgehammer” című számot) pár társával létrehozta a WOMAD fesztivált (az első 1982-ban volt).  Majd amikor kiderült, a világ minden részéből importált muzsika tetszik az embereknek, de nem tudják otthon meghallgatni, mert a boltokban nem kaphatóak a fellépők kiadványai, lemezkiadót alapított.

 

Az egyik céljuk a megfelelő stúdiótechnika, valamint olyan környezet biztosítása, amely kellőképpen inspirálja a zenészeket lemezfelvétel közben. A másik feladat pedig az így elkészült lemezek eljuttatása a hallgatókhoz. Az évek során számos, nemzetközileg ismert előadónak és együttesnek jelent meg náluk albuma, vagyis mindkét célt elérték, és immáron évek óta tudják tartani a színvonalat.

 

Ez a lemez arra a reménytelen feladatra vállalkozott, hogy három évtized megjelenéseiből válogasson. Ez számomra biztosan a lehetetlen küldetés kategória lenne, de a jelek szerint van, aki boldogult vele, így került tizenkilenc szám a mostani korongra. Némileg meglepett, hogy nem csak régi slágerek, hanem viszonylag friss dal is szerepel a listán, mivel a „The Way Home” 2018-as, és a maga nemében hátborzongatóan gyönyörű. A zene húzása, minimalizmussal és rafinált hangszereléssel keverve még mindig magával ragad, és persze Bokanté hangja tökéletesen illik hozzá (erről bővebben itt). Ebbe a csoportba, vagyis az utóbbi pár év kedvencei közé tartozik Aurelio, The Gloaming és a Les Amazones D'Afrique.

 

Aztán vannak, akik nem ma kezdték, de még mindig zenélnek. Toto La Momposina és Afro Celt Sound System a jelek szerint megunhatatlan és kihagyhatatlan, ha világzenéről van szó. Indiából érkezett Amjad Ali Khan, Geoffrey Oryema Ugandából, Guo Yue pedig Kínából. Ezzel a rövid felsorolással csak azt illusztrálom, mennyire globálisan gondolkodnak a kiadóban, szerencsére eszük ágában sincs specializálódni, ők tényleg minőségi, területi korlátozás nélküli világzenében utaznak.

 

Azt nem tudom, menyire kellett leporolni a régi felvételeket, de a hangzás kiváló, pont olyan, ami illik a zenéhez és a kiadóhoz. Peter Gabriel cége egy soha véget nem érő világkörüli utazást ígér, számtalan stílussal, hangulattal, és ez a sokféleség náluk mindig minőséggel párosul.

 

Természetesen ez a válogatás nem csak arra jó, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit az elmúlt harminc év felett, hanem arra biztat, hogy ismerkedjünk meg a Real World kínálatával, válogassunk kedvünkre, fedezzünk fel új kedvenceket, csodálkozzunk rá az olyan muzsikusok projektjeire, mint például Peter Gabriel és a Big Blue Ball lemeze.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: The Way Home, The sailor's bonnet, Calcutta City

2019-ben megjelent album (Real World)

Weboldal: https://realworldrecords.com/

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Papa Wemba: Yolele
  2. Geoffrey Oryema: Kel kewyo
  3. Sevara Nazarkhan: Adolat tanovari
  4. Guo Yue: White swans
  5. Bokanté & Metropole Orkest & Jules Buckley: The Way Home
  6. Les Amazones D'Afrique: Mansa soyari
  7. Nusrat Fateh Ali Khan: Taa deem
  8. Yungchen Lhamo: Tara
  9. The Gloaming: The sailor's bonnet
  10. Afro Celt Sound System: Inion / Daughter
  11. Ayub Ogada: Kronkronhinko
  12. Aurelio: Dondo
  13. Big Blue Ball feat. Peter Gabriel: Whole Thing
  14. Remmy Ongala & Orchestre Super Matimila: Muziki Asili Yake Wapi
  15. Toto La Momposina & Sus Tamores: Chi chi mani
  16. Amjad Ali Khan: Calcutta City
  17. Thomas Mapfumo & The Blacks Unlimited: Mukadzi wangu / My wife
  18. Sheila Chandra: Nana
  19. Telek: Ririwon