Főkép

Újra itt az ősz, a türelmetlenebb fák elkezdték színezni a leveleiket, és a rekkenő nyári hőség is elbúcsúzott tőlünk, hogy átadja helyét a csapadékosabb időnek. Ez többek között az eredményezi, hogy a szabadtéri koncertek helyett az arra kíváncsiak fedett helyekre települnek, és ott élvezik az élethez nélkülözhetetlen muzsikát.

 

Viszont ha ősz, akkor újra itt van a Müpa nyárzáró, évadindító programsorozata, az Európai Hidak. Az immáron hatodik éve futó kulturális rendezvénycsomag minden szezonban egy-egy ország vagy régió sokszínűségét mutatja be a magyar közönségnek. Ebben a csomagban jól elférnek egymás mellett a különféle zenei stílusok (klasszikus, film-, világzene, jazz) és az olasz filmek, lesz fotókiállítás és az irodalom is kap egy estét.

 

Engem személy szerint csak a világzenei koncertek érdekelnek, és ezúttal nem panaszkodom a kínálatra, hiszen újra láthatom a Canzoniere Grecanico Salentino társulatot, akiket, azt hiszem, különösebben nem kell bemutatnom, hiszen évekkel ezelőtt már felléptek a Müpában, és tavaly volt szerencsém őket élben látni a Szigeten. Rajtuk kívül jön még Mimmo Epifani, akinek utolsó lemezéről korábban már írtam, és ez alapján bátran mondom, élményszámba megy a gitárjátéka, szóval aki teheti, nézze meg a Fesztivál Színházban, mert sem a borbélystílus, sem pedig az általa művelt olasz világzene nem sűrűn látható mifelénk. Végezetül, de nem utolsó sorban egy órás fellépés erejéig a Cuncordu e Tenore de Orosei tagjai is Budapestre látogatnak.

 

 

Ha beszélgetés közben szóba kerül a torokéneklés, a legtöbben megnevezik a mongolokat, mint akikre jellemző ez a fajta technika. Azonban nemcsak az ázsiai füves pusztákon része a népzenének, hanem Európában is vannak helyek, ahol évszázadok óta így énekelnek. Például a számik (lappok), vagy ami még meglepőbb volt számomra, a szárdok. A szardíniai zenei hagyományokat nagyon sok együttes (és akkor még keveset mondok) modernizálja, illetve ápolja. Közéjük tartozik a Cuncordu e Tenore de Orosei, akik tavaly már jártak a fővárosban, amikor a tavaszi Pont Fesztiválon vendégeskedtek. Arról a koncertről sajna lemaradtam, és mivel elég ritkán fordul elő, hogy kevésbé ismert világzenei együttesek egynél többször felkeresnek bennünket, ezt már nem hagyom ki.

 

Repertoárjukban egyaránt megtalálható a szárd vokális zenei hagyomány mindkét formája, a világi (a tenore) és a szakrális (a cuncordu). Az együttes 1978 óta létezik, és ez idő alatt az öt énekes nemcsak lemezeket rögzített, hanem koncertezés mellett sok időt fordítottak a kutatásra, gyűjtésre, mert igyekeztek minél teljesebben megőrizni Orosei város és környéke énekhagyományait. Ez alapján érthető, hogy a repertoárjuk helyi dalokból áll, bár tény, nem idegen tőlük az együttműködés más kultúrkörből érkező zenészekkel, énekesekkel.

 

 

Amit személy szerint várok a koncerttől, az egyfajta a cappella örömünnep, amikor az áhítat és az kirobbanó életkedv kristálytiszta hangjai szólalnak meg a Müpa Átriumában. Többszólamú ének, egymással feleselő szólamok torokénekléssel kiegészítve, vagy csak a közös éneklés örömét és erejét prezentáló énekesek. Ősi dallamok, évszázados hagyományok, a magyar fül számára egzotikus hangzás, egyszerűség és közvetlenség, valamint áradó hangok. Ebből is látszik, nincsenek nagy elvárásaim, csak valami különlegeset sejdítek aznap estére.

 

Nagyon bízom abban, hogy a műsorban elhangzik majd a „Dillu” című tétel az utolsó albumról. Ha ettől nem leszek libabőrös a nézőtéren, ha nem érzem át azt a hűha borzongást, ami a jobb koncerteken azért rendre előfordul velem, akkor erősen elcsodálkozom majd. Erről a számról mellékelek egy videót, akárcsak a másik kedvencemről (Nanneddu Meu) – és ezzel kapcsolatban jegyzem meg, hogy úgy vélem, élőben sokkal jobb, lehengerlőbb a Cuncordu e Tenore de Orosei hangzása, mint a lemezeken.

 

Egyszóval emlékezetes koncertben reménykedem, ami megfelelő felvezetést garantál az utána kezdődő CGS fellépéshez, amitől legalább ilyen sokat remélek.

 

Az együttes tagjai:

Massimo Roych

Mario Siotto

Gian Nicola Appeddu

Piero Pala

Tonino Carta

 

Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/488364268643223/