Főkép

Elkezdődött a tanév: kinek az iskola, kinek az óvoda. Mi most már rutinosan készültünk a hétfőre, tudjuk, mi vár ránk – de milyen jó lett volna, ha egy éve Finy Petra kötete segít nekünk! Az Óvodások kézikönyve bemutatja, mi vár a leendő kiscsoportosokra.

 

A bölcsőde valamennyire átmenetet képez, felkészít az ovis szabályokra, de aki nem járt, annak az első hetek furcsák lehetnek. Hiszen az otthoni napirend itt nem érvényes, ráadásul még a játékokon is osztozkodni kell, meg az óvó néni figyelmén. Nem is gondolná az ember, mennyi sérelem éri a kicsiket nap mint nap, vagy hányszor keverednek konfliktusba egymással. Ezekre nem lehet előre felkészülni, de az óvodai élet rejtelmeire igen. Ebben segíthet Finy Petra cuki kötete, mely egy kislány szemén keresztül vezet minket végig az utolsó napok boldog, gondtalan szabadságán és az első napok nehézségein.

 

Böbe már tavasszal ellátogatott a csoportjába, és néhány órát ott töltött. Majd a nyár elröppentével jön az éles helyzet, amikor anya nem marad már vele a csoportban, hanem egyedül kell ottmaradni. Szerencsére Boldi személyében gyorsan barátra talál, és ketten átsegítik egymást a kezdeti nehézségeken. A végén persze kiderül, nem is olyan félelmetes hely az óvoda, jókat lehet játszani, finomakat főznek és még a dajka néni, meg az óvó nénik is kedvesek.

 

Tetszett a kötetben, hogy nem mindjárt az óvodával indít, hanem arra buzdítja a szülőket, már tavasszal kezdjék el a lelki felkészítést közös óvodalátogatással, beszélgetésekkel, tervezgetéssel. Érdemes minél pozitívabban beállítani az elkövetkezendő hónapokat, kihangsúlyozni, milyen jó lesz ott a gyerkőcnek, hiszen barátokat szerezhet, majd egész nap velük játszhat. Nálunk ez a taktika egész jól bevált, persze a reggeli pityergések még nem múltak el teljesen. A ráhangolódás része a közös bevásárlás, a benti szandi, fogkefe, ágynemű kiválasztása – minél jobban bevonjuk a kicsiket a folyamatba, annál érdeklődőbbek és kíváncsibbak lesznek. Külön piros pont azért, hogy nem egy steril, problémáktól mentes helyzetet ábrázol a szerző, hanem Ferkó személyében bemutat egy figyelem- és szeretethiányos kisfiút is, aki elsőre félelmetesnek tűnik, de szeretetteljes odafordulással van rá esély, hogy később beilleszkedjen a közösségbe.

 

Bátran ajánlom oviba készülőknek ezt a vidám, pozitív felkészítő könyvecskét, garantáltan megkönnyíti az első napokat a csemetéknek. A szöveg mellett Rippl Renáta csodás képei is segítenek, hogy könnyebb legyen elképzelni, milyen is lehet egy óvodai nap a valóságban