Főkép

Tisztán emlékszem, hogy első ízben a 2015-ös Budapesti Womex nulladik napján, a Fonóban megtartott magyar mustrán láttam a Parno Graszt együttest. Előzetesen őket sem ismertem, de a félórás koncertjük meggyőzött arról, hogy olyat tudnak, amit csak kevesen. Hónapokkal később pedig az is kiderült, a zeneiparban nincs igazság, hiába lett tökéletes az előadásukban a „Mert a nézését meg a járását” című dal, ha egy teljesen más felfogásban készült verzió letarolta az országot. Szerencsére ez nem vette el a kedvüket, és ugyanolyan lelkesedéssel lépnek fel szerte az országban, no meg persze a határokon túl.

 

Azt sajnos nem tudom, miért tartott ennyi ideig a soron következő album elkészítése, hiszen az előző nagyon-nagyon régen, még 2011-ben jelent meg. Az meg pláne különös, hogy ugyan 2018 áprilisában vették fel a dalokat, csak egy év múlva került a boltokba a Már nem szédülök (pedig mintha arról lett volna szó korábban, hogy 2018 karácsonyán már hallgatható lesz).

 

A Parno Graszt zenéje nagyon egyszerűen meghatározható: hagyományos roma népzene, ami gyakorlatilag csak az alapokat, a hozzáállást, a hangulatot, az életvidámságot és persze a bánatot jelenti. Mert egyébként már elég messzire jutottak a hagyományoktól, kezdve azzal, hogy jóval nagyobb hangszerparkot használnak, mint mondjuk Kodály idején. Harmonika, tambura, gitár, cajon – hogy csak párat említsek közülük. Aztán ott vannak a feldolgozások (itt most Quimby, de a repertoárban AC/DC is megtalálható), nem beszélve az Eurovíziós Dalfesztiválra írt dalukról, amelyben karibi ritmust vélek felfedezni.

 

A mostani lemezre 16 nóta került fel, és ezek megmutatnak valamit abból a sokszínűségből, ami az együttest jellemzi. Hagyományos cigány népzene (saját képükre formálva), roma és magyar nyelvű szövegek, különféle élmények ihlette szerzemények. A másik dolog, amiért szeretni lehető őket, az a természetesség, ami egyszerűen csak árad belőlük, itt nincsen patikamérlegen adagolt hangszerelés. Úgy vélem ők egyszerűen tudják, mit és hogyan kell játszaniuk, illetve azt kitalálja Oláh József zenekarvezető, a többiek meg szépen csatlakoznak hozzá, követik. Ebből a zenéből tényleg árad a szabadság, az érzelmek, és persze azonmód táncra, éneklésre, de legalább tapsolásra késztet.

 

Tudom, az élő fellépéseik hangulatával nem ér fel a Már nem szédülök, arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy két koncert között otthon mulassunk, vagy pusztán élvezzük a muzsikájukat. Nekem legjobban a Cimbaliband hatására íródott-áldolgozott „Bánat-bánat”, az érdekes ritmusú címadó „Már nem szédülök”, és a balkánt roma zenével keverő „Gelem, gelem – Mentem-mentem” tetszett a legjobban.

 

Teljesen biztos vagyok abban, hogy ott a helyem a Parno Graszt következő budapesti fellépésén, és remélem a következő alkalommal egy élő koncertet rögzítenek, hogy azok is átélhessék azt a csodát, amire a színpadon képesek, akik egyébként nem járnak koncertekre.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Már nem szédülök, Bánat-bánat, Gelem, gelem – Mentem-mentem

2019-ben megjelent album (Fonó)

Az együttes facebook oldala: https://www.facebook.com/parnograszt/

 

 

A zenekar tagjai:

OLÁH József – tambura, gitár, ének

OLÁH János – nagybőgő, ének

OLÁH Viktor – gitár, ének

OLÁH Krisztián – harmonika, ének

OLÁH Heléna – ének

VÁRADI Mária – ének

BALOGH Mária – ének

JAKOCSKA János – gitár, ének

HORVÁTH Sándor – kanál, ének

NÉMETH István – kanna, szájbőgő

 

Közreműködők:

HORVÁTH Zsolt Noé – gitár

HORVÁTH Pákó – cajon

GALYAS Zoltán – cimbalom

VÁRADI Zoltán – brácsa

SZILÁGYI Antal – hegedű

SZIROTA Jennifer – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kánák Dikháv voj khélél – Amikor táncolni látom
  2. Amikor csak tehetem
  3. Már nem sz.dül.k
  4. Ki az urát nem szereti
  5. Bánat-bánat
  6. Sehol sem talállak
  7. Másnak dalol az a madár
  8. Párnyi lulugyi – Fehér virág
  9. Nem gondoltam, hogy így járok
  10. Betyár vagyok jól tudom
  11. Madárka, madárka
  12. Pálá o Shávo – A Fiam után
  13. Shunén romálé – Halljátok cigányok
  14. Áj Dévlálé – Jaj Istenem
  15. Gelem, gelem – Mentem-mentem
  16. Fekete tyúk