Főkép

A Korra legendája annak az Avatar: Az utolsó léghajlító (avagy Aang legendája) című rajzfilmsorozatnak a folytatása, amelyet 2007-ben vetített a Nickelodeon. Pontosabban volt egy Korra legendája című rajzfilmsorozat 2012-től, és jelen képregény ott veszi fel a történet fonalát, ahol az véget ért. A keményfedeles, minőségi kiadvány egy trilógia első része.

 

Magam anno nagyon szerettem az Avatart (mely nem összekeverendő a James Cameron-féle mozifilmmel, ebből ugyanis M. Night Shyamalan rendezett mozit, és bukott is vele egy jókorát). A távol-keleti látvány- és háttérvilágú sorozatban a négy őselem szerint elkülönülő népcsoportok egyes tagjai képesek a maguk elemét befolyásolni, használni, alakítani. Ez remek alapot szolgáltatott egy izgalmas, látványos, és meglepően sok bölcsességet hordozó történethez. A Korra legendája rajzfilmsorozatot sajnos nem láttam, de úgy tűnik, az némileg idősebb korosztálynak szólt, és a vége bizonyos fokig történelmi jelentőségű: az első olyan ifjúsági rajzfilm volt, melyben megjelent a homoszexualitás.

 

Ennek megfelelően a képregényben ez központi szerepet kap. Korra, az avatár és Asami szerelme itt szökken szárba, amivel semmi bajom, mégis úgy érzem, erőltetetten ábrázolja mindezt a kötet. Értem, hogy Korra szülei miért-mitől óvnák lányukat (aki viszont nem akarja ezt megérteni), viszont annyira szájbarágósnak éreztem az összes kapcsolódó jelenetet, hogy az már fájt. Bár értem, hogy az ifjabb olvasóközönségre gondolva oldották meg így, hogy ők is megértsék, mit jelent az elfogadás és a kirekesztés, de az eredeti Avatarban sokkal mélyebben szántó életbölcsességek szerepeltek, sokkal szebben kibontva.

 

Mindez azért is zavaró, mert a történet maga elég vékonyka. Köztársaságvárosban egy korrupt kormányzó erőlködik, hogy hatalmon maradjon, és természetesen összeütközésbe kerül Korrával és barátaival. A háttér ezzel együtt is lenyűgöző és eléggé egyéni (nemcsak a négy őselem miatt, de például a varázslatos szellemvilág miatt is, ahol a történet elején Korra és Asami kirándulnak), ahogy a képek is szépek, de nagyon remélem, hogy a két folytatás ennél sokkal jobb lesz.