Főkép

A fotográfiai meglepetés-életművek közül az egyik a 125 éve született Jacques Henri Lartigue (1894–1986) francia festőé. Hatvankilenc évesen a New York-i Museum of Modern Artban (MoMA) bemutatott egyéni kiállításának hatalmas sikere nyomán lesz világhírű mint fotográfus és azonnal megkerülhetetlenné válik a fotótörténetben.

 

Hatéves korától dokumentálja életét, készíti „optikai jegyzetfüzetét”. Minden érdekli, kíváncsisága határtalan. Elbűvöli az átélt élmények, szituációk, az észrevett vizuális összefüggések egyszeriségének fényképben való megőrzésének lehetősége. Nemcsak a látás öröme, a képalkotás izgalma ejti rabul, hanem magának a technikai eszköznek – a fényképezőgépnek – a használata és lehetőségeinek teljes tárháza.

 

A technikai fejlődés vívmányai, a repülés, az autóversenyek, a sebesség, a társasági élet, a nők, a szépség, az utazás voltak központi témái. A mindennapok apró csodáit, a dolgok, a fények elbűvölő együttállásait mindannyiunk emlékévé varázsolta. Fittyet hányt a fotográfiai konvenciókra, úgy fényképezett, ahogy a szíve diktálta, öröm volt számára a megismerés, a fényképezés és maga az élet.

 

Lartigue az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a huszadik század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg.

 

Teljes fotográfiai életműve mintegy százhúszezer negatívból, üveglemezekből, diafilmekből, mozgóképekből és 126 szöveggel ellátott fotóalbumból áll.

A Life in Color kiállítás az életmű mintegy egyharmadát jelentő színes felvételekből való válogatás, amelyben nemcsak életének meghatározó kapcsolatai, utazásai és mindennapi eseményei, hanem a színes filmre fényképezés különböző technikáival való kísérletezése is nyomon követhetőek.

 

A kiállítás a Donation Jacques Henri Lartigue és a diChroma photography közreműködésével jött létre.

A tárlat kísérőkiadványa a 2016-ban megjelent 107 színes képet tartalmazó Lartigue - Life in Color című kötet, amely megvásárolható a Capa Központban.

 

A kiállítás megtekinthető: 2019. június 7. – szeptember 1.

 

Forrás és további információ:

https://capacenter.hu/kiallitasok/jacques-henri-lartigue-life-in-color/

https://capacenter.hu/en/kiallitasok/jacques-henri-lartigue-life-in-color/