Főkép

Ismét egy különlegességgel hozott össze a sors – ezen a lemezen unokája állít emléket zsidó nagyapjának, aki Daoud Al-Kuwaiti néven ismert zenésznek számított testvérével (Saleh) együtt. Ez persze önmagában még nagyon kevés, elvégre miért kellene bárkinek a világon lelkesednie azért, mert valaki fontosnak tartja az 1930 és 1950 között aktív felmenői által komponált muzsika népszerűsítését. Főként úgy, hogy mindez Irakban történt.

 

Szerintem ez a sztori már önmagában érdekes – még akkor is, ha mindez Izrael létrejötte előtt történt, amikor még nem volt akkora ellentét arrafelé a népek között –, hiszen azt jelenti, hogy két zsidó muzsikus népszerű lett az arab világban, mi több, egyesek szerint ők hozták létre a modern iraki zenét. Ezzel kapcsolatban nem tudok mit mondani, akit érdekelnek a számaik, az talál hallgatnivalót a neten. Az album, amiről most írok, sokkal frissebb, idén januárban jelent meg, és gyakorlatilag az eredeti dalok újragondolt, modernizált verzióit tartalmazza.

 

A korábban említett unoka (Dudu Tassa) sikeres szólókarrier után vágott bele ebbe a projektbe. A producere ugyan csodálkozott, hogy megannyi rocklemez után, biztosan ezt akarja, de végül 2011-ben megjelent az első ilyen tematikájú album, most pedig már a harmadiknak örülhetünk. Bár stílus egészen más, nekem elsőre mégis a nemrég megismert Ali Hassan Kuban jutott az eszembe, részben az arab szöveg és dallamvilág miatt, s nem utolsó sorban azért az érzésért, ami az élet intenzív „megélése” okozott.

 

Természetesen ez teljesen eltérő zene – bár az Al-Kuwaiti testvérek is rendszeresen muzsikáltak esküvőkön –, köszönhetően a modernizációnak. Dudu Tassa és Nir Maimon producer tényleg újraépítették ezeket a dalokat, egyedül az arab szövegek és dallamok maradtak meg. Van ahol felhasználtak pár részt az eredeti felvételekből (Ahibbek), de többnyire teljesen újraalkották az eredetiket. A rock több számban meghatározó lett (Bint El Moshab), és szintén sokat dob az összképen a különféle vendégénekesek közreműködése, többek között Dudu Tassa édesanyja is énekel az első nótában. Az összhatás egy kifejezetten érdekes, egyszerre múltidéző és előremutató világzenét eredményez, változatos hangulatokkal, tempóval, hangszereléssel.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Bint El Moshab, Ahibbek, Tuli Ya Leylay

2018-ban megjelent album (Nur Publishing)

Az együttes weboldala: https://www.the-kuwaitis.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Dudu Tassa – ének, gitár

Adel Jubran – cselló

Ariel Qassus – Qanun

Barak Kram – dob és ütőhangszerek

Loay Naddaf – hegedű

Nir Maimon – producer, basszusgitár

Nissren Kadre – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Al Hilwa W'al Murra (feat Ya'aqov Nasahawi)
  2. Tuli Ya Leylay (feat Nasreen Qadri)
  3. Bint El Moshab
  4. Hilwa Murrat El Layli (feat Rehela)
  5. Ya Khayib Ana
  6. El Hajar
  7. Ahibbek
  8. Dulab Bayat
  9. Hmayyed
  10. Kadhri El Chai (feat Yair Dalal & Tamar Shawki)