Főkép

Tizedik alkalommal rendezi meg a Fonó a Budapest Folk Festet, amelyhez idén társrendezőként a Hagyományok Háza is csatlakozott. Az évek során sokat változott a fesztivál, ahogyan a városi folk és a körülöttünk lévő világ is folyamatosan változik. „A Budapest Folk Fest továbbra is mindazon produkciók találkozási helye, melyek elismerik a népzene ősi erejét, ha kell XXI. századivá teszik azt, vagy netán hozzá sem nyúlva közvetítenek valami időtlenséget és szépséget - melyet mi kitüntetett ünnepként élünk meg, újra és újra bizonyítva Budapest folkfővárosi szerepét!” (Horváth László fesztiváligazgató)

 

Programstruktúránk a műfajok iránti nyitottságot, átjárhatóságot és a közönség bekapcsolódását célozza. A Budapest Folk Fest az új élmények fesztiválja, ahol elmerülünk a hagyományban, legyen az erdélyi népzene, török világzene, vagy cigány táncház. Fesztiválunk olyan előadókat mutat be évről évre, akiknek művészete gyökereikből, a hagyományokból táplálkozik folyamatosan újrateremtve, újragondolva azt.

 

A tizedik jubileumi fesztivál négy helyszínen várja a közönséget május 22-25. között: a Fonóban, a Hagyományok Házában, a Kobuci Kertben és a TRIP Hajón. Hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal indul a sorozat a Bazseva és a Dalinda zenekarokkal, tánctanítással és táncházzal. A Hagyományok Házában a Kisebbségek Hangjai koncerteken az EtnoRom, Goran Bojcevski Ljubljanában élő macedón klarinétművész és zeneszerző kvartettje, majd a Refugees for Refugees (Menekültek a Menekültekért) formáció lép fel: előadásukban kereszteződnek különböző zenei hagyományok a kölcsönös tisztelet jegyében. Másnap az olasz SuRealistas és Klarisa Jovanović & Della Segodba remek szlovén formációját hallhatjuk. A Kisebbségek Hangjai projekt célja, hogy kiemelje azt az elemi hatást, amit az etnikai kisebbségek gyakorolnak az európai társadalmakra, különös tekintettel a zenére. A Kisebbségek Hangjai / Voices of Minorities koncertek az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával valósulnak meg.

 

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában hagyományőrző együttesek generációival találkozhatunk, akiket Sebestyén Márta háziasszonyként „lát vendégül” a Hagyományok Háza színpadán, este pedig a határon túli hagyományőrzőket képviselve a szászcsávásiakkal kiegészülve lesz fergeteges táncház.

 

A Kobuci kertben az Erdőfű zenekar és a PásztorHóra tart táncházat, fellép a máltai Tribali band, valamint a Franciaországban élő, spanyol roma származású Juan de Lerida, a Flamenco Nuevo, vagyis az új flamenco egyik jeles képviselője, aki egy este ad koncertet Marko Markovic Brass Bandjének virtuóz balkáni fúvósaival.

 

Különleges program lesz a Fonó-béli Török est kiváló fellépőkkel, valamint a Mediterráneum zenéiből táplálkozó Meybahar és neves görög zenész vendégeinek koncertje. Három lemezbemutató koncertre is sor kerül a sorozatban: Vaszi Levente, a Fölszállott a Páva közönségdíjas csángó énekese és tanítványának közös lemeze a Fonóban, Balogh Melinda Népkerék című, erdélyi cigány népzenéket tartalmazó albuma a Hagyományok Házában, a Meszecsinka legújabb albuma pedig a Kobuci Kertben mutatkozik be.

 

A Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójának együtteseivel ismerkedhetnek meg a részvevők a TRIP Hajón. A Népzenei koncertnap a Dunán előadóit zenei szakértői zsűri választotta ki több tucat pályázó közül arra, hogy az intézmény velük közösen népszerűsítse a Kárpát-medencei népzenét hazai és nemzetközi színtéren. A showcase napra a szakmai érdeklődők mellett bárki regisztrálhat, hogy megismerkedjen ezzel a színes zenei palettával.

 

Egy biztos: bármelyik este is csatlakozunk a fesztiválhoz, az ismerős muzsikák mellett mindig találkozunk majd valami újjal: így alakul és születik folyamatosan újjá a folk, melynek mindannyian részei vagyunk. Várjuk az érdeklődőket kedvezményes fesztiválbérlettel, jegyekkel, bővebb információ a budapestfolkfest.hu oldalon.

 

Budapest Folk Fest

Folk delicatess

  1. május 22-25.

Fonó - Hagyományok Háza - Kobuci Kert

Május 22. szerda

Fonó

18.00 Fonó Szerda tánctanítás és 21.00-től Fesztiválnyitó koncert, vendég: Bazseva zenekar, közreműködik a Dalinda

 

Május 23. csütörtök

Fonó

20.00 III. Meybahar est – “Ek vatheon”(GR) K. Tapakis, N. Paraoulakis, L. Metaxas, Meybahar

 

Hagyományok Háza

Kisebbségek hangjai / Voices of Minorities

19.00 EtnoRom (Átrium)

20.30 Goran Bojcevski Quartet (SLO), Refugees For Refugees (BE) (Színházterem)

 

Kobuci kert

19.00 Koncert és táncház: Erdőfű Kamarazenekar, PásztorHóra

 

Május 24. péntek

Fonó

19.00 Vaszi Levente és Vrencsán Anita lemezbemutató koncertje, Berka táncház

 

Hagyományok Háza

19.00 Balogh Melinda lemezbemutató koncert (Átrium)

20.30. Kisebbségek hangjai / Voices of Minorities (Színházterem)

Klarisa Jovanovic & Della Segodba (SLO), SuRealistas (IT)

 

Kobuci kert

19.00 Meszecsinka, Tribali (M), SelectorKA

 

Május 25. szombat

Fonó

20.00 Török est: Canlar feat. Erdal Salikoglu (TR), Guessous Majda Mária

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin (BE) (Kisebbségek hangjai / Voices of Minorities)

 

Hagyományok Háza

16.00 Májusi tánc – a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Gálaműsora (Színházterem)

18.00 Hagyományőrző bál és táncház tánctanítással, közreműködnek szászcsávási mesterek.

 

Kobuci kert

19.00 Juan De Lerida (FR) és vendégei, Marko Markovic Brass Band (SRB), folkkocsma: Babra

TRIP Hajó (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér)

11.00-17.30 Népzenei koncertnap a Dunán (Showcase program a Hagyományok Háza szervezésében)

 

Fotó: Knap Zoltán

 

Forrás és további infó:

Budapest Folk Fest

Fonó