Főkép

Az utolsó száz év akkora fejlődést eredményezett bolygónkon, ami korábban elképzelhetetlen volt. Miközben öles léptekkel haladunk a kiszámíthatatlan jövő felé, vannak emberek, akik energiájuk nagy részét arra fordítják, hogy feltámasszák a múltat. Mindezt nem a nekromancia vagy az időutazás segítségével teszik, hanem különféle hagyományőrző társaságokon keresztül.

 

Az egyik ilyen például a skót The Clanranald Trust for Scotland, akikről az utolsó, Battle of Kings című nagylemezük kapcsán ezt írtam: „…célja a skót kultúra és a skót hagyományok megőrzése és terjesztése a szórakoztatás és az oktatás révén. Ennek érdekében évek óta építenek egy középkori, megerősített falut (Duncarron). A Trust bevételei többek között abból származnak, hogy a tagok egy része jártas a középkori fegyverek használatában, és különféle filmekben statisztálnak.” Helyi szinten biztosan a település és az ehhez kapcsolódó rendezvények, valamint az iskolai ismeretterjesztés a legfontosabb, globálisan nézve azonban a legnagyobb hozadék a Saor Patrol nevű együttes, ami szintén a szervezethez kapcsolódik.

 

A zenekart Charlie Allan dudás alapította még 2000-ben, szóval jövőre lesznek húszesztendősek. Ez idő alatt megéltek pár tagcserét, de továbbra is rendületlenül játsszák az általuk törzsi rocknak mondott muzsikát. Mások kelta rock, vagy a népzene Motörheadje címkével illették őket, és tulajdonképpen mindhárom állítás igaz, mert mind a rock, mind a törzsi ritmusok, mind a skót-kelta dudaszó fontos eleme a produkciónak. Azt ugyan nem tudom, miért pont most jöttek ki ezzel a dupla válogatásalbummal, miért nem vártak vele egy évet, viszont nagyon örülök neki, mert így a hozzám hasonlóan későn érkezők átfogó képet kapnak arról, mit csináltak eddig, melyek a klán kedvencei.

 

A majd száz perc tömény dudaszó, kiegészítve elektromos gitárral, és nagyon-nagyon markáns ritmusszekcióval ideális a család reggeli felébresztésére, valamint arra, hogy magunkba szívjunk némi plusz energiát a zenéből. Kivételesen azt javaslom, hogy aki teheti, fejhallgatóval kezdje az ismerkedést, mert akkor érvényesül igazán a három dobos játéka (Mark Monaghan, Kevin Johnston és Kev Johnston). Olyan lendülettel püfölik a bőröket, aminek következtében féktelen energialöketek jelennek meg a hangszóró környékén, növelve a pulzusszámot, és egyúttal átélhetünk valami sokkal elementárisabb állapotot.

 

A zenéjük a rock és a skót dudaszó ihletett keveréke, amelyben a törzsi/klános hagyományokra emlékeztető ritmusszekció biztosítja a dinamikát, a duda helyettesíti az éneket és biztosítja a dallamot, a gitár (Steve Legget) pedig hozza a rockos alapokat. Egyszerre hagyományőrző és modern, büszke és energiától duzzadó muzsika. A jobbára instrumentális szerzemények tudatosan idézik a középkort, az egysíkúságot pedig a különféle hangulatok, dalszerkezetek küszöbölik ki. Érdekes, mennyire kilógnak az énekessel megtámogatott nóták, mint például az „Aftermath (Battle Of The Field Of Shirts)”, amiben William Van Der Laan vendégeskedik – talán éppen ezért tetszenek ennyire. Meglepett mennyire egységes a válogatás színvonala, egy pillanatig nem éreztem rajta azt, hogy évekkel ezelőtt gyengébb számokat írtak volna.

 

Mindazonáltal úgy gondolom, a legnagyobb élményt egy élő fellépés nyújtja, látni az öt kiltbe öltözött embert, hallani a gyomorban lüktető dobszót, az égig szárnyaló dudaszót, és a fémes gitárhangot.

 

Alba gu Bràth!

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Three Wee Jigs, Ad/Bc, Aftermath (Battle Of The Field Of Shirts)

2019-ben megjelent album (Arc Music)

Az együttes weboldala: http://www.saorpatrol.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Charlie 'Chick' Allan – duda

Kev Johnston – dob

Mark Monaghan – dob

Harry Brown – dob

Steve Legget – gitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

CD1

  1. The Gael
  2. Men O'Galloway
  3. Duncarron
  4. Road Back
  5. T.F.T
  6. Black Bull
  7. Three Wee Jigs
  8. Wallace Bled
  9. Ad/Bc
  10. The Irish

 

CD2

  1. Copper Tun
  2. Weramur
  3. Upyerrockye
  4. Aftermath (Battle Of The Field Of Shirts)
  5. Clansman
  6. Outlander
  7. Lost Song
  8. Solveig... Gone Electric
  9. O'Rourke
  10. The Whipping Post