Főkép

Egy nagyon különleges atmoszférájú albumot adott ki az impulse! még tavaly ősszel: Brad Mehldau (zongora) és Charlie Haden (bőgő) egyetlen közös duó felvételét. Ugyan Mehldau már szerepelt Haden 2002-es American Dreams korongján, a jelentősen eltérő hangszerelés, két akusztikus hangszer és mestereinek találkozása egy egészen más kapcsolatot hozott létre. Talán az intenzív hallgatás, az egymásra és a zenére irányuló felszabadult koncentráltság jellemezik legjobban ezt a koncertfelvételt, amelyet a remek hangmérnöki munkának köszönhetően szinte a hangszerek belsejébe bújva élvezhetünk.

 

Bár kezdetben mindketten idegenkedtek első és egyetlen duó koncertjük rögzítésétől, szerencsére sikerült megszerezni hozzájárulásukat a felvétel elkészítéséhez, mondván, hogy ha majd nem tetszenek a 2007-ben, a mannheimi Christuskirche-ben, az Enjoy Jazz Festival keretében játszottak, akkor semmi nem fogja kötelezni őket a kiadásra. Charlie Haden mégis annyira beleszeretett az előadás hanganyagába, hogy 2014-es halálát követően, feleségének, Ruth Cameronnak a rengeteg jogi procedúra sem jelentett akadályt, hogy férje emlékéért megjelentesse ezt a csodálatos muzsikát, mindannyiunk örömére és gazdagodására.

 

Az első track-ről Brad Mehldau a következőképpen ír a CD belső borítójában: „A nyitó darab Charlie Parker „Au Privave” klasszikus blues melódiája. A zongora szóló közvetlenül a dallam után kezdődik el, de nem kelt olyan érzetet, mintha szólóznék. Olyan, mintha Charlie [Haden] és én egymás mellett sétálnánk egy ösvényen, amelyen senki sincsen előttünk. Az ösvény elég széles ehhez és a blues szerkezet gyorsan felértékelődik és kitágul, amelyben a harmonikus talaj folyamatosan eltolódik. Olyan, mintha az ösvény folyamatosan jönne létre előttünk, ahogyan együtt lépkedünk. Minden egyes lépést követően még nincsen semmi konkrét előttünk, csak egy hatalmas nyitott tér – tiszta lehetőség.” 

 

A zene mozgásának ez a dramaturgiája voltaképpen az egész korongot áthatja, a két muzsikus egymás iránti (zenei) simpatico-ja vezéreli őket az albumhoz választott kortárs festmény felhői közé. Ezt a szinte festői idillt még a késői Hadenben is forradalmian pezsgő vértől vezérelt játék teszi annyira nyitottá, hogy a viszonylag kötött formák is teljesen szabadon szólnak. Bár ismerjük a standardeket, mégis minden lehetségesnek tűnik és ettől olyan friss és vonzó minden, amit csinálnak. Felejthetetlen élmény, még így rögzített formában is.

 

Előadók:

Charlie Haden – bőgő

Brad Mehldau – zongora

 

Elhangzó szerzemények:

1) Au Privave

2) My Old Fame

3) What'll I do

4) Long Ago and Far Away

5) My Love and I

6) Everything Happens to Me