Főkép

Még mindig úgy gondolom, hogy a globalizációnak vannak előnyei. Ennek köszönhetően manapság már a világ bármely zugában hozzáférhetőek a legkülönfélébb zenék – méghozzá legálisan, hiszen jelenleg válogathatunk az erre specializálódott oldalak közül, akik a bevételeikből valamennyi pénzt az előadóknak, kiadóknak is juttatnak. Ez nyilvánvalóan fontos, de a szememben mégis a zenék elérhetősége a jelentősebb, mert ez nem csak a befogadásra, a megismerésre van hatással, hanem a muzsikálni vágyó fiatalokra is, mert aki akar, az próbát tehet a szülőföldjétől távoli tájak zenéivel. Ilyen kísérletező szellemű például a japán Kachimba, akik kubai és latin dallamokkal szórakoztatják a közönséget, vagy a francia La Cumbia Chicharra, Marseille kikötőjéből.

 

Hozzám hasonlóan rájuk is nagy hatással volt a cumbia, csak ők nem elégedtek meg a szolgai másolással, a kolumbiai ritmusokkal-dallamokkal és mindezt kiegészítették karibi és afrikai elemekkel. A végeredmény egy ellenállhatatlan bulizene, ami az eddig látott videók alapján főként élőben, koncerteken tarol. Nem csoda, hogy az együttes rengeteg fellépést tud már a háta mögött, és gondolom ez az oka, hogy a 2001-es megalakulás óta csak három lemezt adtak ki.

 

Ezek után egy pillanatig sem csodálkozom, hogy a tavaly májusban megjelent Hijo de Tigre (magyarul Tigris fia) album gyakorlatilag utazás és turnézás közben fogant. Ennek ellenére sem érzem véletlenszerűen egymás mellé hajigált dalok gyűjteményének, inkább olyan, mintha véletlenül belecsöppennék egy latin fiestába, vagy egy jóféle buliba, ahol a ritmusszekció senkit sem kímél (Yayabo), és amikor egy kis pihenésért könyörgünk, akkor kapunk egy kis elszállós nótát (Dub De La Pollera), ami azért még ebben a formában is mozgásra késztet. A zenészek nyitottságára jó példa az „El Tigre”, amiben szerintem egyszerre van jelen Afrika és Dél-Amerika (és mintha merengue is lenne benne).

 

Ha valaki a péntek esti házibuliba keres latinos talpalávalót, az nyugodt szívvel válassza ezt az albumot, nem fog csalódni. A La Cumbia Chicharra muzsikusai olyan urbánus latin zenét játszanak, ami garantálja a táncot és a jókedvet.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: La Weá, El Tigre, Marsellesita, Dub De La Pollera

2018-ban megjelent album (Discos la Chicharra)

Az együttes weboldala: http://www.lacumbiachicharra.com/

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. La Weá
  2. Mapalé
  3. Rita
  4. Yayabo
  5. Dub De La Pollera
  6. El Tigre
  7. Vasistas Peyote
  8. Marsellesita
  9. Santa Marta
  10. Corazón Enamorado