Főkép

Amikor első ízben indítottam el a lejátszóban a Réunion szigetéről származó Morgane Ji tavalyi lemezét, feleségem rákérdezett, hogy most tényleg szünetet tartok a világzenei projektben? Igaza volt, mert ez a zene bizony egyáltalán nem tűnik szabvány világzenének, figyelembe véve azt, hogy már maga a „szabvány” jelző sem értelmezhető ebben a kategóriában.

 

Első nekifutásra egyetértettek mindenkivel, aki a lemezindító hármas („Tom Thumb”, „Mon Nom Est Personne”, „Time Bomb”) után rocknak, vagy dögös popzenének gondolja a Woman soldier albumot, markáns női énekkel, és a megszokottnál több elektronikával. Tényleg nem vitatkozom az ilyen meglátásokkal, csak hozzáteszem, hogy szerintem azért ennél jóval többről van szó, és a produkciónak legjobb helye mégiscsak a világzene feliratú polcokon van.

 

Kezdjük azzal, hogy az énekesnő választott hangszere, az elektromos bendzsó cseppet sem számít hétköznapinak, és természetesen ott van még a hangja, ami a pophoz picit markáns, elsőre nekem Anastacia jutott róla az eszembe, ami csak megerősödött bennem, miután megnéztem az első videoklipjét (lásd a cikk végén). Csak Morgane Ji sokkal egzotikusabb, mind kinézetre, mind zeneileg. Egy biztos, ez a markáns orgánum egyaránt képes energiát, harcos elszántságot, valamint érzékenységet, nőiességet csempészni az énekbe. Azt nem állítom, hogy ez a hang bármilyen zenében ennyire magával ragadó lenne (jazznál szerintem biztosan nem), azonban miden dal, ami felkerült a lemezre illik hozzá. Mondjuk ezen nem csodálkozom, hiszen az énekesnő a dalszerzésben is aktívan részt vett, és ezen a korongon nem csak az énektémák, hanem maguk a dalok is emlékezetesek.

 

Ezen a lemezen békésen megfér egymás mellett az elektromos gitár rockos szólója és az mellékevert szinti effektek, miközben a Mogan Cornebert dobos játéka helyenként a fekete földrészt idézi. A Woman soldier albumon egyaránt vannak nyugis, energiától duzzadó, és az epikussággal kacérkodó darabok (Fear No More). Nekem a dinamikus számok nyerték el tetszésemet, mint például a bendzsóval felvezetett címadó nóta, ami automatikusan bólogatásra késztet, gyorsaság helyett inkább a dallamra és a ritmusszekcióra helyezve a hangsúlyt. Érdekes egyébként, ahogyan a bendzsó és az elektromos gitár váltogatja egymást – nem csodálom, hogy ehhez készült videó.

 

Remélem egyszer az életben őket is látom majd élőben.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Woman Soldier, Homo Sapiens, Fear No More

2018-ban megjelent album (Aztec Musique / PIAS)

Az együttes weboldala: https://www.morganeji.com

 

 

A zenekar tagjai:

Morgane Ji – ének, bendzsó

E.r.k. – gitár, billentyűs hangszerek

Olivier Carole – basszusgitár

Mogan Cornebert – dob

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Tom Thumb
  2. Mon Nom Est Personne
  3. Time Bomb
  4. Radio On
  5. No
  6. Homo Sapiens (Intro)
  7. Homo Sapiens
  8. Woman Soldier (Intro)
  9. Woman Soldier
  10. Fear No More
  11. Maloya
  12. I Miss You
  13. Mon nom est personne (Radio Edit)