Főkép

Úgy érzem, a kubai zenével kapcsolatban nagyon sok tartozása van mind a lemezkiadóknak, mind a koncertszervezőknek. Mintha a BVSC (Buena Vista Social Club) és holdudvarával mindenki letudta volna a feladatot, és dolga végeztével elégedetten hátradőlt. Mindenki? – természetesen nem, mert vannak elkötelezett emberek, kiadók, akik szinte küldetésnek fogják fel, hogy minél több, innen származó minőségi muzsikával ismertessék meg a nagyvilágot.

 

Közéjük tartozik Mo Fini, aki a Tumi Music vezetőjeként rendszeresen felkereste a szigetország fővárostól messzebb eső tájait, és olyan zenéket, muzsikusokat keresett, akik megérdemlik a nagyobb nyilvánosságot. Így talált rá Arturo Jorge Cabrales énekes-ditáros-dalszerzőre, aki saját dalait játszotta egy kávézóban. A trova stílus, kiegészítve a saját készítésű, egyedi gitárral (amit octatres néven emleget) annyira különlegesnek bizonyult, hogy nem volt kérdés, az 1965-ös születésű zenész elkészítheti első nagylemezét. Az egyedi gitár ebben az esetben azt jelenti, hogy a gitártestnek két nyaka van, az egyiken a nyolc, s másikon pedig hat húrral.

 

A Finca Santa Elena című album zenéje nagyon kellemes, valahol a kubai népzene és az általam elképzelt ideális latin muzsika között helyezkedik el. Tartalmaz son, guajira és természetesen trova számokat, de ami szerintem sokkal fontosabb, fülnek kedves vidéki környezetben fogant dalok sorjáznak egymás után (kivéve a címadó számot), finom ritmusszekcióval, sallangmentes gitárjátékkal, léleknyugtató dallamokkal, lágy háttérvokállal. A kísérő együttes (El Cuarteto Tradición) tagjai pont annyira vannak jelen, hogy a lehetőségekhez mérten még jobban érvényesüljön Arturo Jorge éneke és gitározása.

 

Az egyenletes színvonal miatt nem sok értelmét látom bármely szám kiemelésének, mert ez a lemez nem kínál nagy megfejtéseket, csak megajándékoz bennünket egyfajta időtlenséggel és egyszerűséggel. Mert zenét nem csak azért hallgatunk, hogy állandóan újdonságokkal találkozzunk, néha érdemes időt szakítani régi kedvencekre, szüleink, nagyszüleink szeretett előadóira. Meglepő módon az ilyen felvételek között is találunk majd olyat, amelyek cseppet sem tűnnek porosnak, hanem megvan bennük az a plusz, aminek köszönhetően nem fognak rajtuk a múló évek. A Finca Santa Elena pontosan ilyen időtlen muzsika.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: No va a morir la trova tradicional, Finca Santa Elena, Quiero cantar son del llano

2017-ben megjelent album (Tumi Music)

A kiadó weboldala: Arturo Jorge

 

 

A zenekar tagjai:

Arturo Jorge Cabrales – ének, gitár

Geovanis Oliva Aguilar – gitár, vokál

Gerardo Ramírez Valdé – nagybőgő

Ramón Vicente García Montero – ütőhangszerek, vokál

Erlis Ros Navas – ütőhangszerek, vokál

 

A lemezen elhangzó számok listája:

 1. Finca Santa Elena
 2. Bailen nengo
 3. Guajiro en la Habana
 4. De Cauto Cristo a rio Cauto
 5. No va a morir la trova tradicional
 6. Quiero cantar son del llano
 7. Cosas de la vida
 8. Gozalo vacilalo
 9. Llevo la Trova en el alma
 10. Mi vida para el Folklore
 11. La Herencia
 12. Son para el envidiosos
 13. La vida
 14. Lo q va llegar llega
 15. Pa apartar lo malo