Főkép

Nekem az idei év egy olyan együttes lemezével kezdődött, akikről korábban még sosem hallottam. Ez önmagában nem jelent semmit, hiszen az efféle találkozások rendszeresek nálam. Az viszont jóval ritkábban fordul elő, hogy olyan muzsikával szembesüljek, amilyet korábban még sosem hallottam, elsősorban azért, mert messze esik a komfortzónámtól. Viszont úgy gondoltam, hogy ha a Glitterbeat szóba állt velük, akkor valamit biztosan tudnak ezek a zenészek, szóval teszek velük egy próbát.

 

Aztán majdnem úgy jártam, mint a kisnyugdíjas asszonyság, aki az unokája kedvenc death metal klipválogatását indította el a Jó ebédhez szól a nóta műsor helyett – első nekifutásra csak néztem ki a fejemből, hogy ez most mi is akar lenni valójában. Azon kívül, hogy afro-dub.

 

Második alkalommal már tisztult a kép, és jól hallhatóan van egy a népzenéből, vagy inkább az azt megelőző időből származó, helyenként sámánisztikus ének, amit a Szenegálban (Nyugat-Afrika, hol máshol) őshonos volof (wolof) nyelven prezentál nekünk Batch Gueye. Ezt a vonalat erősíti Kaw Secka, aki egy hagyományos szenegáli hangszeren, a sabar nevű dobon játszik. Legalább ennyire fontos, amit Tom Challenger vezetésével a többiek hozzátesznek: rengeteg elektronikával, effektekkel, samplerrel dúsított kakofónia.

 

Ezek az effektek, zörejek, dal- és szövegtöredékek ellenállhatatlanul ragadják magukkal a hallgatót egy másik világba, oda, ahol hangok okozta a nyers impulzusok folyamatosan kihívások elé állítják az embert. Minden további magyarázat helyett tessék megnézni a klipes „Seye” tételt, és érthetővé válik, mire is gondolok – és ez még egy viszonylag könnyen befogadható szerzemény.

 

Egyetértek azokkal, akik szerint a végeredmény simán elmenne sci-fi filmzenének, érdekes lenne megnézni mondjuk a Szárnyas fejvadászt, ilyen zenei aláfestéssel. Egy biztos, hogy akárcsak az Ifriqiyya Electrique esetében, náluk is felejtsük el a hagyományos dalszerkezeteket, és gondoljuk újra, miért hallgatunk zenét, mit jelent az életünkben.

 

Aki alapban szereti az elektronikus zenét, vagy csupán újdonságra, valami érdekesre vágyik, azt nem éri csalódás. A révüléssel kevert dub fúziója, kiegészítve némi jazzel, vagyis a különféle zenei kultúrák találkozója izgalmas muzsikát eredményez. Azt nem tudom, mennyire van erre felkészülve a világ, mindenesetre nem lepődöm meg, ha a jövőben még több hasonló kísérlettel találkozom.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Seye, Daega Rek, Kaddy

2018-ban megjelent album (Glitterbeat)

Az együttes weboldala: http://www.fofoulah.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Batch Gueye – ének, tánc

Phil Stevenson – gitár

Tom Challenger – billentyűs hangszerek, szaxofon

Johnny Brierley – basszusgitár

Kaw Secka – ének, sabar

Dave Smith – dob, elektronika

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Nyari Garong
  2. Ndanane
  3. Seye
  4. Daega Rek
  5. Njita
  6. Chebou Jane
  7. Knicki
  8. Kaddy
  9. Pulo