Főkép

Négy év önkeresés után, 1997-ben lett végleges a belga Jaune Toujours felállása, amikor a dobos Théophane Raballand és Bart Maris trombitás csatlakozott az együtteshez. A lényeg azóta változatlan, és kis túlzással beskatulyázhatatlan. No nem azért, mert nem lehet felsorolni az összetevőket: reggae, balkáni rezes, punk, rock, ska, arab, afrikai, jazz – ezek jutnak hamarjában eszembe a mostani, sorrendben hatodik stúdiólemezük kapcsán. A teljes diszkográfiához még egy koncert, és három válogatásalbumot kell hozzáadni, és akkor nagyjából megismertük eddigi munkásságukat.

 

Néha úgy éreztem hallgatás közben, hogy ez a sokszínűség azért fordul elő az Europeana című albumon, mert minden számnál volt egy határozott elképzelésük, és addig keresgéltek a stílusok között, míg meg nem találták a megfelelőt. Elismerem, ez így túl általánosan hangzik, de tényleg így van. Vagy vegyük azt az apróságot, hogy Piet Maris hol angolul (End Of Season), hol franciául (Même Pas Peur), hol hollandul (Alles Normaal) énekel (lásd első klipet a cikk végén). Ezzel nem a zenekar multikulti mivoltával hivalkodik, hanem a mondanivaló közvetítéséhez keresi a legjobb nyelvet.

 

Akárcsak az eheti előző, What Heat album esetében, most sem érdemes kutyafuttában elintézni az ismerkedést, mert az Europeana nem csupán változatos muzsikát tartalmaz, hanem profi zenészek alkotása, akik helyenként elképesztő teljesítményt nyújtanak. Gondolok itt mondjuk a „Funky Brussels” funky és jazz koktéljára, a „Ska-Man” ska lüktetésére, vagy a „Veiculo Longo” balkáni rezes hangulatára. Aztán az is figyelemre méltó, hogy a stílusok és a nyelvek cserélgetése egy pillanatra sem csökkenti azt a groove-t, ami árad az egész lemezről.

 

Abba most nem megyek bele, hogy ez a fajta sokszínűség mennyiben köszönhető a bevándorlók jelenlétének és az EU létrejötténk, mert a lemez alapján nyilvánvaló, a Jaune Toujours tagjai a nehézségek ellenére ebben a közegben akarnak élni, zenélni, táncolni, énekelni. Jövőre szívesen megnézném őket élőben, mert biztos vagyok benne, hogy élőben még lehengerlőbb a zenéjük.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Save Le Monde, H’bibi, Funky Brussels, Alles Normaal

2018-ban megjelent album (Choux de Bruxelles)

Az együttes weboldala: https://jaunetoujours.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Piet Maris – ének, harmonika

Théophane Raballand – dob és ütőhangszerek

Mathieu Verkaeren – nagybőgő

Mattias Laga – szoprán szaxofon és klarinét

Bart Maris – trombita

Dirk Timmermans – trombita

 

Közreműködők:

Patrick Kabré – háttér vokál

Jo Zanders – likembe

Vincent Heirman – harsona

Yamen Martini – trombita

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Save Le Monde
  2. Cinema Politika
  3. Ska-Man
  4. H’bibi
  5. Balkan Khan
  6. Funky Brussels
  7. Même Pas Peur
  8. Refugees Welcome
  9. End Of Season
  10. Hotel Serdjo
  11. Veiculo Longo
  12. Radio Blues
  13. Alles Normaal
  14. Question/Réponse

 

Fotó: Roger Van Vooren