Főkép

Már megint megtörtént az, amiért annyira szeretem a világzenét. Ismét olyan lemez került a kezembe, amelynek az előadói nyilvánvalóan nem foglalkoznak a konvenciókkal, a hagyományokkal, pusztán a saját elképzelésük, illetve annak megvalósítása lebeg a szemük előtt.

 

A két hölgy, név szerint Reyna Mercedes Hernadez Sandoval (La Reyna) és Yadira Pintado Lazcano (La Real) 1986-ban született Kubában, és mindenféle kitérők után a zenei pályát választották. Salsa vagy más, jellegzetes helyi muzsika helyett inkább valami modernre, valami frissre vágytak, így végül rapper lett belőlük. Női rapperek Kubában! Ugyan nem ismerem a helyi viszonyokat, de úgy vélem nem lehet sok belőlük.

 

Az ok, ami miatt a duó bekerült a rovatba, nagyon egyszerű: a ritmikus szövegelés alatt tango, reggae, jazz, swing és funk zene szól, illetve időnként beszéd helyett inkább énekelnek (három nótában vendégek is közreműködnek). Ez így együtt bizony már a különleges kategóriát jelenti nálam – és ezért teljesen jogosan vannak itt.

 

De még ebből az eklektikus környezetből is kilóg a „Caminando” című kompozíció, amiben a latint rengeteg jazzel keverik, meghívottként pedig Zule Guerra énekel. Már maga az alapötlet – jazz és rap egy számon belül szólal meg – zseniális, a kivitelezés pedig ehhez méltóan igényes. Legalább ennyire jó a címadó „La Miki y La Repa” dal, amiben a rap és a swing(!) keveredik egymással. Miközben hallgattam a lemezt, folyamatosan csodálkoztam, mert előzetesen elképzelni sem tudtam az egymástól ennyire távoli stílusok vegyítését. Azon pedig még jobban ámulok, hogy a sokféle stílus mégis milyen szépen kiegészíti egymást. Erre egyébként tangóval is képesek (No Son Na), talán ebben a legkontrasztosabb a zene és a rappelés különbözősége.

 

Úgy sejtem a két hölgynek nem lehetett egyszerű dolga ebben a főként férfiak uralta műfajban, viszont a szövegekkel képesek megszólítani a nőket, a zenével, vagyis a különféle stílusok keverésével pedig előbb vagy utóbb belopják magukat a világzenét kedvelők szívébe.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Caminando, La Miki y La Repa

2018-ban megjelent album (Tumi Music)

Az együttes weboldala: https://www.facebook.com/LaReynayLaReal/

 

 

A zenekar tagjai:

Reyna Mercedes Hernadez Sandoval (La Reyna)

Yadira Pintado Lazcano (La Real)

Moises Whittaker Álvarez – DJ

Laura N. Martínez – zongora

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Suavecito
  2. Mas Que
  3. La Respuesta
  4. Ponle Actitud
  5. No Son Na
  6. Caminando
  7. Que Se Queme El Arroz
  8. La Miki y La Repa
  9. Tu Si Y Yo No
  10. Brujeria
  11. Ya Me Querran