Főkép

Jakob Bro dán gitárművész gazdagon dokumentált muzsikájának legújabb darabja egy remek koncertfelvétel New Yorkból, a Jazz Standard pici klubjából, 2017-ből. Két este felvételei kerültek válogatásra, olyan nagyszerű muzsikusok társaságában, mint Thomas Morgan nagybőgőn és Joey Baron dobokon, akik teljesen átszellemülten kapcsolódnak Morgan elvont kompozícióihoz.

 

A mindössze öt darab, plusz az első téma, a „Mild” variációja a korong végén pont egy kellő hosszúságú meditációra nyit lehetőséget, amelynek során akár figyelhetünk belülre, akár elmerenghetünk az elénk táruló tájon vagy azon a környezeten ami éppen körül vesz bennünket. A lassan sodródó muzsika csak úgy vonzza a figyelemet, kellő koncentráció vagy fegyelem nélkül is kikapcsol a sok gitáreffektel operáló, a ritmusszekciónak szabad játéktereket nyitó hangzás.

 

Ahogyan a London Jazz News kritikusa fogalmaz: „Nincsen nagy sietség ebben a zenében, de annál nagyobb mélység”; vagy ahogyan a lemezhez kapcsolódó promo anyag írója, mint „poetikusan hangolt trió” jellemzi hármukat, mind találóan írják le ezt a rendkívül elegáns albumot.

 

Ez a jól sikerült hangoltság pedig állandó rekreációt is eredményezett a gitárosnak, ahogyan meséli: „Ezzel a trióval is előadtuk az ‘Evening Song’ c. szerzeményemet – ez egy régi darab, amelyet már ezerszer eljátszottam egyik estéről a másikra, város a város után, különböző terekben különféle közönség előtt. Ez egy olyan kompozíció, ami folyamatosan fejlődik és állandóan meglep.”

 

A „Mild” két variációja pedig egy kiváló példa arra ahogyan hármójuk képesek különféleképpen megközelíteni ugyanazon muzsikát. „Lehet, hogy furán hangzik, de sosem beszélünk a zenéről, sosem értekezünk az 'intros' és az 'outros' lehetséges változatairól, vagy hogy hol kéne szólózni egyet. Minden spontán történik a színpadon. Alapvetően az a közös vágy irányít bennünket, hogy miközben egymásra figyelünk, a zene úgy lélegezzen, hogy közben eldönthessük, hogy melyik irányba megyünk. Lehet, hogy Thomas elkezd valamit, Joey reagál és amikor én is belépek alkalamazkodnom kell a játékukhoz, hogy felelhessek arra, amit csinálnak. Néha az este csak egy, hosszú improvizációnak tűnik.”


És valóban, ha mégis elkalandozna a figyelmünk a muzsikától, nem tudjuk feltétlen megmondani, hogy hol járunk ebben az időtlennek tűnő, nyugodt, kockázatmentes kalandban.

 

Előadók: 

Jakob Bro – gitár

Thomas Morgen – nagybőgő 

Joey Baron – dobok

 

Elhangzó szerzemények:

1) Mild

2) Red Hook

3) Copenhagen

4) Dug

5) Evening Song

6) Mild (var.)