Főkép

Pár ajánlóval korábban azt írtam, hogy a Vaudou Game ez első együttes, akinek már a harmadik lemezéről írok. Ez a tény továbbra is igaz, viszont annyiban módosítom a kijelentésemet, miszerint a World music association of Serbia nevű társaság évente megjelenő, általában a Womexre időzített válogatásáról immáron negyedik alkalommal írok, így ebben az értelemben minden más, hasonló kiadványt leköröznek nálam.

 

Amiért mindig úgy döntök, hogy kiérdemlik a figyelmemet, az részben a hanganyaghoz mellékelt körítésnek, vagyis a kísérő füzetnek köszönhető. Bár esetünkben ez már inkább könyvecskének számít, mivel a megszokott CD formátumnál jóval nagyobb a mérete, és az oldalszám is több az átlagosnál, idén például 74 oldalon sorakoznak a tudnivalók. Ezúttal azon előadók felvételeiből állították össze a lemezt, akik olyan zenét játszanak, amelyek szerepelnek a szerb zenei örökség (National Committee for Intangible Cultural Heritage of Serbia) listáján. Ez alatt gyakorlatilag népzenét értenek, annak is a hagyományos, eredeti, minden külső hatástól mentes változatát. A listán jelenleg 37 tétel szerepel, melyek Szerbia különböző részein a mai napig élő, vokális, vokális-hangszeres és hangszeres, vidéki és városi zenei hagyományokat képviselnek. Ezek közül nyolcról rövid ismertetőt olvashatunk, és csak ez után következnek az előadók, akiknél értelemszerűen feltüntetik, melyik hagyományban jeleskednek, valamint egy rövid életrajzot is kapunk, fotóval.

 

Igen, ezúttal szó sincs világzenéről, helyette többnyire Szerbia déli részéből származó, a lehetőségekhez képest autentikus népzenét kapunk, már amennyire ez a XXI. században lehetséges. Hallgatva a dalokat teljesen nyilvánvaló, hogy a déli szomszédságunkban élők történelme egyaránt bővelkedik szomorú és vidámabb eseményekben, bár mintha ez utóbbiból kevesebb lenne. A hagyományok közül nekem legjobban Vranje városának dalai (Vranje gradska pesma) tetszettek az Izvor együttes, valamint Branimir Stošić-Kace előadásában. Érdekes volt az újvidéki Lepi Jova együttes száma (Jovino kolo), Milorad Kukić közreműködésével. Ez a szerzemény esik talán legközelebb a világzenéhez, ami csak látszólag jelent ellentmondást, mivel a Frulaska praksa szintén szerepel az örökséglistán, márpedig Kukić pont ezen a fúvós hangszeren, a frulán játszik.

 

A Serbia: Balkan echo lemez remek alkalom a szerb népzene sokszínűségének megismerésére, és persze a Balkánról származó hatások felfedezésére.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Osamputka, Jovino kolo, Akademija Gusala

2018-ban megjelent album (WMAS)

A kiadó weboldala: http://www.worldmusic.org.rs

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Obrad Milić: Ralom ore Starina radoje
  2. Izvor: Tri puT Ti čukna
  3. Svetlana Spajić Group: Oj, krajino, moja mila mati
  4. Miloš Nikolić: Padtirska Svirka
  5. Bokan Stanković: Laskavac kolo
  6. Neda Nikolić: Moravac kolo
  7. Miloljub Šaković, Miroljub Raketić, Tomka Paunović és Dragica Žunić: Oj, livado, oj, zelena
  8. Branimir Stošić-Kace: Kazi, suto, kazi, duso
  9. Sinovi Krajine: O, jabuko, moja zeleniko
  10. Bojana és Nebojša Brdarić: Seja brata na večeru Zvala
  11. Vanja Ilijev és Maksim Mudrinić: Todore
  12. Lepi Jova és Milorad Kukić: Jovino kolo
  13. Moba: Žanjem žito i na uže Slažem
  14. Dalibor Mladenović: Prizrenka Devojka
  15. 15 Slobodan Dimitrijević Gale: Osamputka
  16. Serboplov: Frulaska Praksa
  17. Ved Trio: Gel baim, gel
  18. Aleksandar Taušan: Akademija Gusala
  19. Bojana és Nebojša Brdarić: A kude si bila, mori, karakoco
  20. Svetlana Spajić Group: Cetiri djevojačke pjesme
  21. Bokan Stanković: Lagala dana davina and polomka
  22. Miloljub Šaković - Miroljub Raketić: Dva goluba, dvije ptice
  23. Obrad Milić: Oj, žegaru, kupusova čorbo