Főkép

2018. december 8-án, szombaton tartották meg a Világok Találkozása (ViTa) egésznapos zsánerirodalmi rendezvény második alkalmát a Bem moziban, amelyen a résztvevők újra elmerülhettek a kortárs fantasztikum világában és tájékozódhattak a legfrissebb megjelenésekről.

 

Idén szó volt a nemrégiben elhunyt Ursula K. Le Guin életművéről, a videójátékok, a zsánerek és az irodalom kapcsolatáról, a zsánerdíjak jelenlegi botrányairól és sikereiről, a fantasy útkereséséről és a flitlock fantasy megjelenéséről. A ViTa utolsó programjaként mutatták be a hazai SFF szerzőket tömörítő, Az év science fiction és fantasynovellái 2018 c. antológiát, amelynek a folytatása jövőre várható.


Az est végén második alkalommal került átadásra a hazai zsánerirodalom szakmai képviselőinek járó Hexa-díj. A díjra ezúttal is a ViTa meghívott szakmai közössége jelölhetett, majd az első forduló javaslatai után a legtöbb jelölést kapó alkotók közül választották ki a végső díjazottat. Idén a következő jelöltek voltak: Csurgó Csaba és Varga Bálint, az Agave Kiadó alapítói; Görgey Etelka (Raana Raas) fordító, író; Kornya Zsolt, író, fordító, szerkesztő; Kánai András, író, szerkesztő; Markovics Botond (Brandon Hackett) író; Pintér Bence, újságíró, kritikus; S. Sárdi Margit, az ELTE egyetemi oktatója; Szabó István Zoltán, a Próza Nostra főszerkesztője; Tomasics József, The Black Aether főszerkesztője; valamint Varga Bea (On Sai), író, szerkesztő.

 

A díjat végül Kornya Zsoltnak ítélték. Kornya Zsolt munkásságával jelentősen hozzájárult a kilencvenes-kétezres évek zsánerirodalmi kultúrájának kialakításához, könyvei a mai napig népszerűek a közösségben. Szerkesztőként nevéhez kötődik a Rúna fantasy magazin és a Delta Vision Mesterművek sorozata, valamint részt vett a legnagyobb magyar szerepjáték, a M.A.G.U.S. világának alakításában. A Raoul Reiner néven erre a világra írt regényei, valamint A vér városa és a Sötét Mersant-ciklus a magyar dark fantasy irodalom klasszikusai. Fordítóként pedig többek között Robert E. Howard és H. P. Lovecraft művein dolgozott.


Zárásként a szervezők bejelentették, hogy a magyar fantasztikum népszerűsítése és előmozdítása céljából a hazai SFF közösség tagjai (írók, szerkesztők, szervezők, kutatók, kritikusok és rajongók) közös elhatározásából létrehozzák a Spektrum Egyesületet. Az Egyesület működése során különféle projekteket indít és támogat majd ezen cél érdekében. Az Egyesülettel kapcsolatos részletekről és tevékenységéről a hivatalos ügyek lezárása után tájékoztatják az érdeklődőket.


Az idén is sikerrel zárul rendezvénynek köszönhetően a szervezők a folytatás mellett döntöttek, ezért jövőre az évközbeni kisebb programok mellett újra megszervezik a Világok Találkozását.

 

A rendvezvényen készült felvételeket az ekultura.hu készítette.

 

Jelentések az emberről – Ursula K. Le Guin megemlékezés
2018. január 22-én elhunyt az amerikai fantasztikus irodalom egyik legfontosabb írója. Ursula K. Le Guin hat évtizeden át alkotott, művei pedig világszerte ismertté tették a nevét, legyen szó idegen bolygókra látogató felderítőkről vagy sárkányokkal találkozó varázslókról. Mély emberismerete és lírai írásművészete olvasók millióiban hagyott nyomot. A beszélgetésen az életmű legfontosabb momentumait idézzük fel.
Résztvevők: Benczik Vera (adjunktus, ELTE), Borbíró Aletta (kritikus, Próza Nostra). Moderál: Takács Gábor (kritikus, Próza Nostra).

 

 

Díjakról, írókról és olvasókról – Díjak szerepe és helyzete itthon és külföldön
Idén N. K. Jemisin történelmet írt: ő az első szerző, aki egymást követő három évben is Hugo-díjat kapott regényeiért. Ennek apropóján, és az irodalmi díjak világában az utóbbi években megélt botrányok kapcsán a résztvevők a díjak szerepéről, azok jellemzőiről beszélgetnek, miközben igyekeznek körképet adni a fantasztikum nagyobb díjairól és bemutatni, mi a helyzet idehaza.
Résztvevők: Járvás Péter „Kuszma” (Merítés-díj), Pintér Bence (újságíró, Spekulatív Zóna), Takács Gábor (Moly SFF lista, Hexa-díj). Moderál: Gaborják Ádám (szerkesztő, Próza Nostra).

 

 

Pixelsárkányok – Fantasztikum és a játékvilág
Azért olvasunk fantasztikus könyveket, hogy elmerüljünk egy idegen világban – vajon ezt játék közben is meg szeretnénk élni? A fantasztikum a kezdetektől fontos része a játékipar világának, és napjainkban is egyre több játék használja ki a zsánerek nyújtotta lehetőségeket. De vajon ez a hatás visszafelé is érvényesül? Mit tanulhatnak az írók a játékokból, és a játékok az íróktól, hol ér össze irodalom és interaktivitás, passzív és aktív befogadás? Játékfejlesztők, írók és hardcore gamerek ülnek egy asztalhoz, hogy körbejárják a témát.
Résztvevők: Farkas Balázs (író, játékfejlesztő), Felkai Ádám (újságíró, Geekz), Megellai Gábor „Megsz” (játékfejlesztő), Moskát Anita (író). Moderál: Jancsovics Klaudia (újságíró, Próza Nostra).

 


Mágusok és puskapor – Hagyományos fantasy irányzatok Martin után
Mit vegyen a kezébe az, akit nem érdekel Westeros, de valami újdonságra vágyik a fantasyben, viszont idegenkedik a weird bizarr furcsaságaitól is? Mi lehet a vonzereje például a flintlocknak, hogyan igyekeznek a szerzők új színt vinni a régi toposzokba, lehet-e fantasyt írni gőzgépekkel? Mennyire nyitottak az olvasók az újításokra, és hogyan reagálnak minderre az írók? Ezekre és hasonló kérdésekre keresik a válaszokat meghívottaink.
Résztvevők: Fekete I. Alfonz (író, kritikus, Próza Nostra), Horváth Vivien (kritikus, szerkesztő), Keserű József (docens, Selye János Egyetem), Limpár Ildikó (adjunktus, PPKE). Moderál: Szabó Dominik (kritikus, ekultura.hu).

 


Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018 – Könyvbemutató és közönségtalálkozó

Jonathan Strahan sci-fi és fantasy antológiájának nyomán idén először jelent meg magyar szerzők műveiből összeállított kötet. Befutott és kezdő, zsánerben ismert és zsáneren kívül alkotó írók novellái érdekes képet rajzolnak ki a hazai SFF irodalomról. Merre tart a novella itthon? Mit lehet megállapítani ezekből a művekből, és mi érdekli magukat a szerzőket? Ezekről és más érdekességekről faggatjuk majd az írókat.
Résztvevők: Kleinheincz Csilla (szerkesztő, GABO) és a kötet szerzői: Baráth Katalin, Erdei Lilla, Kis Gabriella, Rusvai Mónika, Sepsi László, Sziács Viola, Veres Attila. Moderál: Borbíró Aletta, Gaborják Ádám.

 

 

Forrás: Próza Nostra