Főkép

Amennyire a szórványosan hozzám érkező hírekből megállapítható, Olaszország déli felén, a csizma sarkában és Szicíliában létezik egy irányzat, amelynek képviselői azon fáradoznak, hogy a helyi népzenét élővé, a fiatalok számára is vonzóvá, fogyaszthatóvá tegyék. Közben persze a lehetőségekhez képest igyekeznek minél többet megőrizni a hagyományokból, és csak annyit hozzátenni, amennyit elengedhetetlenek tartanak.

 

Antonio Castrignanò mindenképpen közéjük tartozik, és éppen ezért sajnálom, hogy nem lehettem jelen, amikor tavaly karácsonykor fellépett a MüPában. Pedig az eddigi lemezei és a videók alapján modernizált és vérbő pizzicának mondható a zenéje, és ez az egyik kedvenc olasz muzsikám. Ráadásul olyan tájszólásban énekel, amit szerintem még az olaszok sem értenek meg teljesen, engem viszont legalább annyira lenyűgöz, mint Claudio „Cavallo” Giannotti, a Mascarimirìből.

 

A mostani hatszámos album négy évvel az előző, Fomenta után került a boltokba, és egyfajta átmeneti kiadványnak, életjelnek gondolom. Elvégre a címadó nótához már 2016-ban elkészült egy kiváló, az olasz életérzést maximálisan megragadó klip (lásd a cikk végén), és azért manapság nem jellemző, hogy öt számot (hiszen a hatodik csak egy DJ, az olasz Boot & Tax által megálmodott remix) ennyi ideig komponáljanak.

 

Ettől függetlenül mind az öt nóta kiváló, a hagyományokhoz éppenséggel a címadó „Aria Caddhipulina” van a legközelebb, az egyperces fináléja garantáltan minden hallgatót intenzív testmozgásra késztet. A többinél úgy hallom Antonio Castrignanò nem csak a helyi népzenéből, hanem a szomszéd országok zenéjéből is merített. Balkán, arab és görög hatás, időnként mintha esztrád foszlányok is feltűnnének, de ettől csak még izgalmasabb lesz a lemez. Némileg kilóg a képből a „Rodianella”, a maga nyugisabb tempójával, visszafogott énekével. Az album rövidsége miatt nem emelek ki egyetlen számot sem, ez így jó ahogy van.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Aria Caddhipulina, Vitti ’na crozza, Sciusciumaniellu

2018-ban megjelent album (Ponderosa Music Records)

Az előadó weboldala: http://www.antoniocastrignano.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Antonio Castrignanò – ének, ütőhangszerek, mandolin, szintetizátor

Rocco Nigro – harmonika

Gialnuca Longo – mandola, mandolin

Luigi Marra – ének, hegedű, lira, kórus

Giuseppe Spedicato – basszusgitár, tuba

Redi Hasa – cselló

Gianni Gelao – olasz duda, buzuki

Andrea Doremi – tuba

Maurizio Pellizzari – elektromos gitár, saz, buzuki

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Aria Caddhipulina
  2. Vitti ’na crozza
  3. Sciusciumaniellu
  4. La Caddhina
  5. Rodianella
  6. Aria C. (Remix Boot & Tax)