Főkép

Elismerem, ez az album picit feszegeti a határokat, mert első hallásra inkább mondanám középkori muzsikának, mintsem világzenének, viszont ennek ellenére pont jó helyen van a rovatban, hiszen éppen azt a fajta sokszínűséget kívánom hétről-hétre bemutatni, ami jellemzi választott műfajomat. Azonban ha jobban belegondolok – miután többször meghallgattam az anyagot –, ez pusztán olyan népzene, illetve annak hatására komponált muzsika, amelynek gyökere a középkorig nyúlik vissza.

 

Az 1986-ban alakult galíciai Luar Na Lubre együttesnek az évek során tizennyolc lemeze jelent meg, számtalan koncertet adtak, és többek között Mike Oldfielddel is játszottak már, nem beszélve a rengeteg hazai muzsikusról, akik közül nagyon sokan vendégeskednek az idei korongra felkerült számokban. Közülük leginkább a Coral de Ruada nevű asszonykórus tetszett, és Víctor Manuel Sanjosé éneke.

 

A különlegességek már a lemez címénél kezdődnek, hiszen így hívnak egy festői spanyol bortermelő vidéket Lugo és Oorense tartományban (Galícia), amely jellegzetes teraszos szőlőskertjeiről híres. A térség látnivalói szerepelnek egyébként az első klipben, amiben a vadregényes tájon kívül egy kolostor is feltűnik. Ez sem véletlen, mivel errefelé nagyon sok a román stílusban épült egyházi épület – a lemezt például a San Pedro de Rocas kolostorban rögzítették. Bieito Romero, az együttes vezetője szerint zenéjük a vallási és a népzene keveréke, és ez a koncept album egyszerre tiszteleg a táj és az őseik előtt.

 

A számok között egyaránt található saját, vallási vagy népi eredetű szerzemény, és mindezt különféle bejátszások tarkítják, hol a természet hangját halljuk, hol emberi tevékenység zaját, hol pedig a saját gyűjtésű népdalokból használnak fel részleteket. Ettől válik igazán egyedi hangulatúvá a Ribeira Sacra album, kis túlzással olyan, mintha egy folklórműsor nézői lennénk, csak az áramszünet miatt látás helyett kizárólag a fülünkre hagyatkozunk.

 

A legnagyobb meglepetést a „Canción da noite do afiador” című szám okozta, ami gyakorlatilag egy közismert angol dal középkoriasított, népzenésített verziója, Víctor Manuel Sanjosé énekével prezentálva – ez egyszerűen csodálatos (ez látható a második klipen). A „Toca Brais” azért tetszik, mert sugárzik belőle az életöröm, szüret után lehetett ilyen vidám a hangulat a borospincék környékén. Harmadikként pedig egy vérbő tánczenét, a „Danza dos felos” említem, amely szerintem nyomokban kelta elemeket is tartalmaz.

 

A Ribeira Sacra album hangulatos tiszteletadás a galíciai táj és az ott élő emberek előtt, átitatva hittel, hagyományokkal és rengeteg zenével.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Canción da noite do afiador, Sons no río Niñodaguia, Danza dos felos, San Pedro de Rocas

2018-ban megjelent album (Warner)

Az előadó weboldala: http://www.luarnalubre.com

 

 

A zenekar tagjai:

Bieito Romero – duda, harmonika zanfoña

Antía Ameixeriaras – hegedű

Patxi Bermúdez – bodhran, dob, djembé

Pedro Valero – akusztikus gitár

Xavier Ferreiro – latin ütőhangszerek

Xan Cerqueiro – fúvós hangszerek

 

Közreműködők:

Coral de Ruada – kórus

Víctor Manuel Sanjosé – ének

Ses

Nani García

Irma Macias – ének

és sokan mások

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Os tafenos da gaurra

2. Amencer

3. Cantar de Romasanta

4. Ambiente entroido

5. Danza dos felos

6. Afiador

7. Canción da noite do afiador

8. Marcha de Santa María

9. Son do carro do país

10. Se queres

11. Sons no río Niñodaguia

12. Xota e Muiñeira de Ourense

13. Roda antiga de cacharreiro

14. Xota de Niñodaguia

15. Muiñeira con campás

16. San Pedro de Rocas

17. Toca Brais

18. Son de lume nunha chouriceira

19. Alento

20. Que viva Esgos

21. Canóns do Sil

22. Vacas con esquilóns

23. Canto de Reises de Espadanedo

24. Manolo mío

25. Canto de afiador por Serafin Pernas

26. Copla afiadores Emilio do Pando