Főkép

Vida Gábor Egy dadogás története című regénye meghódította a moly.hu könyves közösségi oldalt. A felhasználók által odaítélt díj történetében ez az első prózakötet, ami a közönségszavazásban és a zsűri szavazásán is az élen végzett.

 

Az oldalon működő Merítés magazinhoz kapcsolódó díjat immár negyedszerre ítélik oda az elmúlt év legjobb magyar könyveinek. A felhasználók négy kategóriában szavazhatnak. Elsőnek hagyományosan a széppróza győztese derült ki.

 

Néhány jellemző mondat a zsűri tagjai által írt véleményekből:

 

„Vida Gábor nemcsak saját eddigi legjobbját alkotta meg, de ezzel a kötettel egyértelműen ott a helye a legnagyobb kortárs magyar írók között is.” (giggs85)

 

„Egyszerre személyes és távolságtartó, kritikus és önkritikus, bevállalva a kudarcot, saját határait, közben meg olyan olvasmányélményt nyújt, amelyet nem egykönnyen felejt el az ember.” (eme)

 

„Őszinte, szépen megírt könyv az Egy dadogás története, ha nem is a Nagy Erdély Regény, de legalább nem is próbálja annak álcázni magát, ami külön dicséretes.” (Csabi)

 

„A mai 40-eseket, 50-eseket ettől a könyvtől kezdve én a dadogók generációjának fogom nevezni". (balagesh)

 

A győzteshez hasonlóan mindkét szavazáson egyetértésben végzett a második helyen Nádas Péter Aegon-díjas Világló részletek című könyve, míg a harmadik legtöbb szavazatot a közönségszavazáson Szeifert Natália: Az altató szerekről, a zsűri szavazásán pedig Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje kapta.

 

A Merítés-díj tízes listája itt található: https://moly.hu/karcok/1110630

A teljes végeredmény: https://moly.hu/karcok/1167468

 

Három kategóriában még folyik a szavazás:

https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2018-gyermekirodalom-kozonsegdij

https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2018-ifjusagi-irodalom-kozonsegdij

https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2018-lira-kozonsegdij

 

A díjról és a korábbi győztesekről további információk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mer%C3%ADt%C3%A9s-d%C3%ADj

 

Az ekultura.hu cikke a győztes kötetről.