Főkép

Összefoglalva 50 évnyi alkotást és az új utak folyamatos keresését, szeptember 14-én Jean-Michel Jarre, vagyis az elektronikus zene keresztapja, egy 41 dalt tartalmazó best of albumot jelentet meg, Planet Jarre címmel.

 

A szerzemények tematikusan, négy csoportba rendezve sorakoznak fel  – Soundscapes, Themes, Sequences, Explorations & Early Works -, és az ikonikus trackek mellett több, eddig rejtett kompozíció, valamint két vadonatúj felvétel (Herbalizer, Coachella Opening) is helyet kap a többféle formátumban megjelenő gyűjteményen. A Coachella Opening egyenesen Jarre Electronica World Tour koncertjeinek hangulatát varázsolja a hallgató elé; és a névválasztás sem véletlen, hiszen a művész idén áprilisban először lépett fel pályafutása során a neves Coachella Fesztiválon.

 

Mindazonáltal a Planet Jarre nem az egyetlen újdonság a francia mágustól: november 16-án ugyanis érkezik az Equinoxe Infinity, a rég várt folytatása a negyedik lemezének, az Equinoxe-nak. Az említett korong éppen 40 évvel ezelőtt, 1978. november 16-án látott napvilágot, és azóta is különleges helyet foglal el a Jarre életműben. A friss anyaghoz olyan témák szolgáltatták az inspirációt, mint az életünket behálózó új technológiák, a mesterséges intelligencia kérdése, és mindezeknek az emberiségre gyakorolt hatása. Az album borítóját Filip Hodas készítette, és a grafika erőteljesen rezonál a 40 évvel ezelőtt megismert képi motívumokra.

 

Filip Hodas egy szemtelenül fiatal és szemtelenül tehetséges alkotó, akinek felvázoltam az elképzeléseimet, ami két különböző hangulatú borítóban öltött testet. Az egyiken az emberiség békében és harmóniában él a természettel és a technológiával, a másik viszont egy félelmetes és torz jövőképet jelenít meg, ahol a gépek uralják a világot” – magyarázta a külcsín üzenetét Jean-Michel Jarre. „A két változattal szerettem volna ráirányítani a figyelmet arra, hogy milyen lehetséges forgatókönyvekkel kell szembenéznünk azáltal, hogy az életünk megkerülhetetlen része lett az innováció és a technikai fejlődés, amelytől sok esetben bizony erőteljesen függünk. Az Equinoxe Infinity ennek a két ellentétes világnak a filmzenéjét festi meg.

 

A lemez szeptember 14-től előrendelhető, és ezen a napon a rajongók máris köszönthetik az első előzetest, amely a The Watchers (Movement 1) dal formájában vált elérhetővé.

 

Jean-Michel Jarre-t 2017-ben Grammy-díjra jelölték, karrierje során több, mint 80 millió eladott albummal büszkélkedhet, illetve a UNESCO jószolgálati nagykövete.

 

Forrás: hearhungary.hu