Főkép

Aki Memphisben születik, annak komoly esélye van arra, hogy már háromévesen beleszeret a szaxofon hangjába, mert a rádió leginkább bluest és jazzt sugároz. Ott könnyen megtörténhet, hogy a tehetséges 9-10 éves gyerekek nem játékautót kapnak karácsonyra, hanem szaxofont, amin még a fürdőkádban is gyakorolnak.


Charles Lloyd esetében ez nem csak képzelgés, hanem maga a valóság. Az autodidaktaként induló, idén 80 esztendős jazz legendát már gyerekkorában olyan zenei színtér vette körül, ahol olyan muzsikusokat hallott, mint pl. Phineas Newborn, Irvin Reason, George Coleman, Bobby "Blue" Bland, Howlin` Wolf vagy B.B. King.


Szülővárosából ezt a műfaji sokszínűséget vitte magával először Los Angeles-i egyetemre, ahol megszerzi zenei diplomáját. Éjszakánként olyan zenészekkel játszott, mint Ornette Coleman, Billy Higgins, Don Cherry, és tagja volt a Gerald Wilson zenekarának is.

 

A hatvanas évek már New Yorkban találják Lloydot, ahol szinte már mindenki ott van, akikről a jazz következő évtizedei szólnak: John Coltrane, Miles Davis, Coleman Hawkins, Cannonball Adderley, Chico Hamilton, Eric Dolphy, Joe Zawinul, Ron Carter, Herbie Hancock, Louis Hayes, Szabó Gábor. Lloyd csatlakozott Chico Hamilton zenekarához művészeti vezetőként, majd Cannonball Adderley Sextettjének tagja lett. Közben 1965-ben megalakította a The Charles Lloyd Quartettet, amelyben megfordult Szabó Gábor, Ron Carter, Tony Williams, Don Friedman, Richard Davis, Roy Haynes is.


1966-ban kialakult a legendás felállás Charles Lloyddal, Keith Jarrettel, Jack DeJohnettel és Cecil McBee-vel. Két év alatt öt kiváló albumot rögzítenek, a Dream Weavert, az In Europe-t, a The Floweringet, a Love-In-t és a Forest Flower: Charles Lloyd at Monterey-t. Az utóbbi a jazztörténet egyik legnagyobb kritikai és kereskedelmi sikere is, hisz milliós példányszámban kelt el, a rádiók is műsoron tartották. Az lemez igazi crossover muzsika, melyen a jazz modális és avantgárd irányzatai mellett, a keleti zenei hatások és a kor pszichedelikus hangulatai is jelen vannak. A siker kapcsán Lloyd, illetve a quartet játszott a Doors, a Beach Boys, a Byrd albumain és felléptek Hendrix, Joplin, a Cream és a Grateful Dead koncertjein. Zenéjük hatással volt Miles Davisre is, örökségük Davis, Bitches Brew albumán fedezhető fel. Ahogy a hippi-mozgalmat és a hatvanas éveket elfújta a szél, úgy Lloyd is eltűnt a hetvenes évek elején. A kaliforniai Big Surbe vonult vissza, ahol filozófiával foglalkozott és meditált.


1981-ben, az akkor 18 éves Michel Petrucciani-val turnézott, több lemezt is kiadtak, majd ismét zenekart alakított Bob Stensonnal és az ECM kiadóhoz szerződött. Az itt megjelenő albumain pl. John Abercrombie-val, Jason Morannal, Zakir Hussainnel és Maria Farantourival játszott. 2015-ben a Blue Note-hoz szerződött, abban az évben jön ki, a Wild Man Dance című anyag, amelyen szerepet kap Lukács Miklós cimbalom művész is. Lukács nem csak a lemezen játszik, hanem a lemez anyaggal koncertező zenekar tagja is. Lukács Miklóssal először 2012-ben játszottak együtt Budapesten. Akkor a cimbalmos mellett Borbély Mihály és Dresch Mihály is fellépett a Lloyd zenekarával. Bartók munkásságát jól ismerő Lloyd, aki elsősorban szopránszaxofonon és fuvolán játszik, a tárogatót is használja. A városi legenda szerint az első tárogatóját Dresch Misitől kapta.


2016-ban jelent meg a I Long to See You című album, amelyet a Charles Lloyd & The Marvels elnevezésű zenekar rögzített, amit Bill Frisell (gitár), Greg Leisz (steel gitár), Reuben Rogers (basszusgitár) és Eric Harland (dob) alkotnak. A lemezen, amelyen a jazz, a blues-al és az alt-country-val kapaszkodik össze, közreműködött Norah Jones és Willie Nelson is.


Majd tavaly a Charles Lloyd New Quartet (Lloyd, Eric Harland, Reuben Rogers, Jason Moran) kiadta a Passin` Thrut, Ez a quartet játszott a 2011-es legendás Athens Concert-en is.  


Az idén nyáron Charles Lloyd & The Marvels európai turnéra indul, ami egyben Lloyd 80. születésnapi jubileumi koncertsorozata is. A budapesti fellépésen őket láthatjuk és hallhatjuk a színpadon.

CHARLES LLOYD & THE MARVELS
FEAT. LUKÁCS MIKLÓS
2018. július 1. 20 óra – RAM Colosseum

Forrás és további információ: www.getcloserconcerts.com