Főkép

Andy Lee egy ausztrál komikus, aki hazájában sztár ebbéli minőségében, de úgy fest, inkább gyermekkönyvíróként lesz világszerte ismert. Legalábbis jelen könyvét számos országban kiadták már, és mindenütt sikert aratott. Remélem, nálunk is így lesz!

 

Még akkor is, ha ez csak egy 32 oldalas, szöveget alig tartalmazó könyv, melyen egy kék figura látható, aki ráadásul nem hasonlít egy Disney szereplőre sem, és ha egészen őszinte akarok lenni, hát inkább tűnik nekem szörnyikének, mint valami édi-bédi lénynek. Cukinak talán cuki, de akkor is: ki a csuda ez, és mi az, hogy NE nyissam ki ezt a könyvet?!

 

Kinyitottam én is, hogyne. Végig is lapoztam, hiába tett meg mindent a kis kék fazon, hogy minden egyes oldalon megpróbáljon lebeszélni róla: hiába a könyörgés, a fenyegetőzés, a kamuzás és a többi, én bizony végigolvastam ezt a könyvet. És két dolog történt abban a röpke pár percben: 1. szívből és sokat nevettem, 2. a végén ráébredtem, hogy bizony-bizony, van következménye annak, ha az ember végigolvas egy könyvet.

 

Andy Lee eredetileg a húgának szánta ezt a könyvet, ám akivel ki akarta nyomtattatni, rávette, hogy mutassa meg egy könyvkiadónak is. Ezután lett belőle különféle díjakkal (például YABBA) elismert bestseller. És okkal az. Bár magam sem vagyok híve annak, hogy 32 oldalas, alig szöveges könyvekért pénzt adjak, ez itt a ritka kivétel. Mind a rajzok (melyek Heath McKenzie munkái), mind az egyszerű, mégis telitalálat szöveg többet adnak a szokásos, hasonló lapozgatóknál – gyereknek és felnőttnek egyaránt. A nagyobbik, 10 éves fiamnak is nagyon tetszett és jókat kacagott rajta, és meglehet, hogy még sokáig ott marad az ember fejében a gondolat, hogy hát, lám, mi történik, ha végigolvas egy könyvet. Szóval nem egy egyszer használatos poén ez.

 

Szólnom kell még a fordításról. Lakatos Istvánnak látszólag könnyű dolga volt, alig pár sor az egész. De annak a pár sornak ülnie kell, tökéletesen visszaadni az író üzenetét, humorát. Így aztán a lehető legjobb fordítóhoz került, hiszen Istvánnak is vannak hasonló humorú és képivilágú dolgai.

 

A könyvnek két folytatása is van, az egyik még előkészületben (Ne nyisd ki ezt a könyvet újra), a másik viszont júniusban kézbevehető lesz, Ne nyisd ki ezt a naplót! címmel, és egész biztosan megveszem majd a fiamnak. Állítólag adnak hozzá kulcsot is, hogy zárható legyen…