Főkép

Valamikor 2016-ban teljesen véletlenül találtam rá, az akkor még blog formában létező, Napi Történelmi Forrásra. Rögvest felkeltette az érdeklődésem az orgánum, mert a „szokványos”, sokszor megírt/kibeszélt történelmi események taglalása helyett olyan témákhoz nyúltak – és nyúlnak a szerzők –, amelyekről jó, ha maximum lábjegyzetben olvashattunk eddig.

 

Az, hogy könyv formában megjelent egy válogatás a blogon közzétett írásokból, már csak hab a tortán.

 

Az egyszerűség és olvashatóság kedvéért a szerkesztők több témakörre, azon belül pedig időrendi sorrendbe rakták a szerzeményeket, nem össze-vissza ugrálunk az időben és a témákban. Az írásművek – noha a szerzők képzett bölcsészek és történészek – nem a szakmának szólnak, sokkal inkább a nagyközönségnek. Ennélfogva ne minden esetben számítsunk egyetemi értekezésekre, néhol könnyed, szórakoztató, helyenként a humort sem mellőző olvasmányok is helyet kaptak a kötetben. Azt is vegyük figyelembe, hogy tizennyolc szerző írását ismerhetjük meg; ez tizennyolc különböző stílust jelent, ami tovább színesíti a témákban már színes palettát. Természetesen, tartva a „szigorú szakmai előírásokat”, lábjegyzet, forrásjegyzék és a szakirodalom minden esetben feltüntetésre került.

 

Hogy mennyire nem a „megszokott” dolgokról szólnak az írások? Magyar huszárok Mexikóban, magyarok a jugoszláv partizánhadseregben, német propaganda a megszállt szovjet területeken, versek a Don-kanyarból, ’56-os események Pomázon, és még sorolhatnám. Mind-mind olyan eseményekhez kapcsolódó írások ezek – és a többiek –, amelyeket jól/rosszul, de ismerünk, viszont olyan plusz információkat vagy – egyszerűen csak – érdekességeket ismerhetünk meg egy szűkebb témára fókuszálva, amelyekről gyaníthatóan eddig tudomásunk sem volt.

 

Azt hiszem, egyrészt ezért is hiánypótló ez a könyv. Másrészt, mivel rövidek az írásművek, sokkal nagyobbnak látom annak a valószínűségét, hogy elolvassa valaki őket, semmint ha valamilyen „kiszáradt kútra” hajazó tanulmánykötethez vagy monográfiához nyúl valaki az adott témában. Már ha van ilyesmi az adott témában persze.