Főkép

Több szempontból is különleges az Esti mesék lázadó lányoknak – 100 különleges nő történetecímű kötet. Először is közösségi finanszírozással jelenhetett meg: a szerzőpáros feltöltötte a Kickstarterre az ötletét, és várta a támogatókat. Végül több mint egymillió dollár gyűlt össze, hogy megvalósíthassák az álmukat, és könyv formában is megjelenhessen a könyvük. Másodszor ezek a történetek nem igazi mesék, itt nincsenek boszorkányok, sárkányok és törpék, hanem hús-vér szereplők életét ismerhetjük meg, akik valami igazán nagy dolgot vittek véghez, ezzel mutatva példát mindenkinek. Harmadszor pedig azért, mert igazán sokszínű a kötet, nemcsak a különös sorsok, hanem a világ különböző országaiból érkezett képek miatt. Egészen pontosan 60 női grafikus portréját találjuk meg a szövegek mellett. Az elrendezés egységes minden oldalpáron: bal oldalon a meseszerű életút kapott helyet, jobb oldalon pedig egy egészoldalas illusztráció, és a portré mellett a főhőstől egy emblematikus mondat, mely akár mottóként is szolgálhatna.

 

Szerintem a meseszerű megfogalmazás tökéletes választás volt, mert a kisgyerekeknek épp azt az útmutatást, példát adják, melyekre szükségük van a fejlődésükhöz. Meseolvasás közben a főszereplővel azonosulnak, aggódhatnak érte, szomorúak lehetnek az őt ért igazságtalanság miatt és végül együtt örülhetnek a sikerének. Ám ami még ennél is fontosabb, mindeközben észrevétlenül tanulnak valamit, ellesnek egy mintát, egy metódust, egy gondolkodásmódot, mellyel sikeresebbek lehetnek az életben. Mert elfogadóbbak, toleránsabbak, nyitottabbak lehetnek az új ötletekre. Mert önbizalmuk lesz a jó példák hatására, hiszen itt mindegyik főszereplő túllép önmagán, aktívan alakítja a sorsát, és valóban nagy sikert ér el. Legyen szó szörfözésről, botanikáról, írásról, társadalmi szerepvállalásról vagy balettról. Megannyi életút, de a cél közös: megmutatni valamit, hogy igenis megvalósítható egy álom, egy elérhetetlennek hitt cél.

 

Emellett pedig utat törnek a többieknek, hogy nekik már könnyebb legyen. Nem egy szereplő indul nagyon mélyről vagy olyan társadalmi közegből, ahol a nők nem vehettek részt oktatásban. Mégsem fogadták el a nemleges választ, hanem ha kellett, egyenesen a miniszterelnöknek írtak, hogy változtasson az évszázadok óta fennálló rendszeren. Mindig van egy úttörő, akinek a hatására a gyengébbik nem is megjelenhet egy olyan kulturális, tudományos területen, ahol korábban nem. Felvállalták ezt a szerepet, ami alapvetően fájdalmas, küzdelmes és magányos, azért, hogy az utánuk következőknek ez már egyre könnyebb és könnyebb legyen. Apró lépések ezek, melyek végül megváltoztatják a világot, és hosszú távon kiegyenlítik az esélyeket.

 

A meseszerű elbeszélési mód és a rövid, lényegre törő megfogalmazás szükségszerűen csak egy kiragadott pillanatot, egy szeletet mutat a főszereplők életéből. De nem is az a feladata, hogy ennél komplexebb képet fessen, hanem inkább inspirációt akar adni. Én magam is rengeteg olyan élettörténetet olvastam, melyek felkeltették az érdeklődésemet, és a hatásukra jobban beleástam magam egy-egy ország történelmébe. Talán inkább mesealbumnak hívnám, ahol az illusztrációk kiegészítik és még tovább emelik a történeteket, kiemelve egy-egy ikonikus személyiséget a különböző századokból és a világ bármely pontjáról.

 

Joggal kérdezhetné egy fiús anyuka, hogy miért is kellene neki megvennie ezt a könyvet és a lurkójával nézegetnie. Én erre azt mondanám, mindenkinek be kellene szereznie és esténként közösen lapozgatni. Mert itt nemcsak a nőkről és a női elnyomás elleni harcról van szó, ennél jóval többről: szorgalomról, önbizalomról, önazonosságról, magabiztosságról, csupa olyan tulajdonságról, melyet szeretnénk, ha a gyermekünk birtokolna felnőtt korában. Ennek a 100 különleges nőnek igazán inspiráló a története, arra tanít kicsit és nagyot egyaránt, hogy ha igazán akarod, semmi sem lehetetlen. Bármit elérhetsz, bátorság és kitartás kérdése csupán.