Főkép

A Magyar Képregény Szövetség 14. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Várjuk a képregényolvasókat és gyűjtőket, az óvatos érdeklődőket és a fanatikusokat május 13-án, vasárnap, 10 órától. Akárcsak tavaly, idén is a Dürer-kert teljes területén lesznek programok: a nagyobb vásártér mellett egy külön workshop-termet és egy holoszobát is kialakítunk.

PROGRAMOK: A rendezvény a képregény minden területét egyesíti: vásár, szakmai és szórakoztató programok, vetítések, játékok, képregényes rögtönzések.

A fesztiválon adjuk át az Alfabéta-díjat, a Magyar Képregény Szövetség elismerését a tavaly megjelent legjobb képregények alkotóinak. Várjuk az érdeklődőket kerekasztalokra külföldi vendégeinkkel és az Országos Széchényi Könyvtárban május 14-én nyíló KÉP-REGÉNY-TÖRTÉNET kiállítás kurátoraival. A Magyar képregényes műhely keretében Felvidéki Miklós és Csepella Olivér (idén Alfabéta-díjra jelölt alkotók) mesélnek műhelytitkaikról, továbbá hallhatunk a képregények egyetemi tanulmányozásáról is.

A fesztivál plakátját Vincze Nóra készítette.

 

Külföldi vendégek

* Jacques Ferrandez (Franciaország) – Az algériai származású képregényalkotó Camus regényének adaptációjával érkezik a fesztiválra: Az idegen című albumot az Athenaeum Kiadó jelenteti meg.

* Thomas Kriebaum (Ausztria) – A képregényfesztiválra megjelenő Lomtalanítás című füzet Kriebaum ironikus és vicces történeteiből válogat, amelyben éppúgy helyet kap az úti beszámoló, mint a társadalmi szatíra (Nero Blanco Comix).

* Kati Kovács (Finnország) – A magyar gyökerű alkotó hazánkban a Paprikás rapszódia című képregényével vált ismertté (Nyitott Könyvműhely, 1994). Körhintába zárva című új kötete a fesztiválra jelenik meg a Nero Blanco Comix gondozásában.

* Alexandru Ciubotariu (Románia) – Az ÉN története 2009-ben jelent meg a Nero Blanco Comix és a Roham közös kiadásában, a képregényfesztiválra pedig Régi / Új című művével tér vissza a magyar közönséghez, mely szintén a Nero Blanco Comix gondozásában jelenik meg.

* Fabrizio de Tommaso (Olaszország) – Az olasz képregényalkotó és animator a Sergio Bonelli Editore kiadó számára rajzolja a Dylan Dog és a Morgan Lost című sorozatokat.

 

Programok

* Beszélgetések, interjúk rajzolókkal, kiadókkal

* Alfabéta-díj átadása

* Workshopok

* Comic Jam: közös rajzolás

* Comic Battle: improvizatív rajzolt mérkőzés és vendég képregényalkotók között

* Holoszoba - holoszoba.hu

 

Társprogram

17.30-kor nyíluk Rusz Lívia képregénykiállítása a Budapesti Román Kulturális Intézetben (Izsó utca 5. – öt perc sétára a fesztiváltól)

 

Képregénydíj-átadás

Az Alfabéta-díj a magyar képregényes szakma legnagyobb elismerése, melyet 2006 óta ítélnek oda a megelőző év legjobb képregényeinek, előre meghirdetett kategóriákban. 2014 óta a képregényes termésből állandó előzsűri válogat, a shortlist alapján pedig egy tizenöt főre bővített zsűri dönt. Ez az alkalomra felkért képregényalkotókból, kritikusokból, grafikusokból, egyetemi tanárokból áll, idén a zsűri tagja például Boldizsár Ildikó mesekutató, Tóth Luca animációs rendező, valamint képregénnyel foglalkozó szakemberek és rajzolók.

* Alfabéta-díj a legjobb 2017-ben megjelent kép-regényért

* Alfabéta-díj a legjobb 2017-ben megjelent kép-novelláért

* Korcsmáros Pál életműdíj – kapja Sváb József

 

Magyar sztárvendég

Szabó Győző

 

Kerekasztalok és beszélgetések

* Jacques Ferrandezt Szép Eszter kérdezi

* Beszélgetés az alternatív képregények világáról Kati Kováccsal, Thomas Kriebaummal és Aleandru Ciubotariuval. A kerekasztal-beszélgetést moderálja Kovács Milán, a ZSIGER.hu kiadó vezetője.

* Beszélgetés az Országos Széchényi Könyvtárban május 14-én nyíló KÉP-REGÉNY-TÖRTÉNET: A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon c. kiállítás kurátoraival, Patonai Anikó Ágnessel és Szűts-Novák Ritával az OSZK-tól és Szép Eszterrel az MKSZ-től. A beszélgetést vezeti: Vass Róbert

 

Magyar képregényes műhely

* Két sikeres hazai képregényalkotót és egy egyetemi docenst kértünk fel, hogy rövid előadásban mutassanak be egy-egy problémát, mely sokat foglalkoztatja őket. Egyéni kérdésfelvetések és egyéni válaszok gyakorlati kérdésekről. Előadnak:

- Maksa Gyula, Pécsi Tudományegyetem: Bemutatkozik a Képregénytudományi Kutatóközpont

- Felvidéki Miklós (Alfabéta-díjas és idén ismét jelölt alkotó a Noname-ért): Képes történetmesélés

- Csepella Olivér (Alfabéta-díjra jelölt alkotó a Nyugat + Zombikért): Hányféle viccet tud mondani egy képregény?

 

Új magyar megjelenések és vásár

Számos magyar alkotó és kiadó időzíti a fesztiválra új megjelenését: folytatódnak már ismert sorozatok szuperhősökkel és nélkülük, nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai.

A kibővült vásártérben szerzői képregényesek, fanzine-osok, és nagyobb kiadók állítanak standot. A fesztivál vásártere nem azonos az évente kétszer megrendezett képregénybörzével, használt képregények és relikviák korlátozottan lesznek kaphatók.

 

Comic Jam – közös rajzolás

A képregényfesztiválban az a jó, hogy a látogatók nem csak a színpadról figyelhetik, vagy a dedikálások során kerülhetnek kapcsolatba a magyar képregényesekkel, hanem együtt is rajzolhatnak és beszélgethetnek velük. A comic jam lényege a közös alkotás és improvizáció, ahol nem csak a kiművelt rajzkészségek számítanak.

 

14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál
Budapest, 2018. május 13. 10.00-18.00
Dürer-kert, Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

 

Forrás és további infó:

kepregenyfesztival.hu

facebook.com/events/165992474214447/