Főkép

Amikor a kislányom még csak pár hetes volt, akkor kezdtük Kerekítő-foglalkozásokra járni. Bevallom, nem tudtam róla túl sokat, de a környezetemben többen is ajánlották. Azóta én is mindenkinek csak azt tudom mondani: menjen minél többször, mert egy életre szóló ajándékot ad mind a babának, mind az anyukának. És hogy miről is jutott mindez az eszembe? Egy picit nosztalgiáztam a Kerekítő 3. kötetével.

 

A Kerekítő ötlete J. Kovács Judit, háromgyerekes családanya, drámapedagógus fejében fogant meg 2009-ben. A célja az volt, hogy népi eredetű, ölbeli játékokat, régi mondókákat elevenítsen fel, ne hagyja veszni a nemzeti kincseinket. Ráadásul a közös dalolás támogatja az érzelmi biztonságot és a korai kötődést is. Tehát igazából közös dúdolás, ringatás, nagy ölelések – igazi szeretetbomba mindkét félnek, mely által gazdagodik a kisgyermek lelke és tudása egyaránt.

 

Régen ezek az énekek szájhagyomány útján terjedtek, generációról generációra szállva, de szerencsére J. Kovács Judit és a Móra Könyvkiadó egymásra talált. Így született meg a Kerekítő-sorozat, mely ma már lassan tízéves múltra tekint vissza és több kötetet is számlál, különböző korosztályoknak adva át az éneklés szeretetét. Ezek a fülbe mászó dalok hamar a mindennapok részévé válnak, jótékonyan segítik a gyermek beszédfejlődését, fejlesztik a ritmusérzékét. Élvezetes program lehet egy-egy foglalkozás vagy a kötethez kapcsolódó CD meghallgatása és memorizálása is.

 

Maga a kötet harminc ismert vagy kevésbé ismert dalocskát tartalmaz, különböző instrukciókkal, a közös játékok leírásával. Például van olyan ének, amely alatt hintáztatni kell a gyermekünket; van, ahol patkolni vagy lovagoltatni. Tapsolhatunk, csikizhetünk, simogathatunk, pacsit vagy puszit adhatunk, mindig azt, ami épp a szövegkörnyezetbe illik. És ha épp nincs kedvünk bolondozni, akkor érdemes az illusztrációkat nézegetni és arról beszélgetni a csemeténkkel. Kállai Nagy Krisztina izgalmas világot álmodott a dalok köré, gyönyörű, színpompás rajzai közelebb hozzák a gyerekekhez az énekeket, aranyos ember- és állatfigurái és élénk színei jókedvre derítenek. Tökéletesen illik a dalok hangulatához a képi megjelenítés, így adva komplex élményt a szemnek, a fülnek és a léleknek egyaránt.

 

Ez egy nagyon kicsi kötet, de hatalmas tudás, tapasztalat, szeretet van benne, egy olyan módszer, mely a boldog felnőttkor kulcsa lehet. Észrevétlenül, játékosan fejleszthetjük vele a lurkónkat, minőségi időt töltve együtt. Szívből ajánlom mind a foglalkozásokat, mind a Kerekítő-sorozat bármelyik kötetét. Sohasem késő elkezdeni a közös játékot!