Főkép

Magvető Világvevő címmel indít világirodalmi beszélgetéssorozatot a Magvető Kiadó. A program egy konkrét mű vagy életmű, illetve a műfordítás műhelytitkainak bemutatásával segít megismerni a kortárs világirodalom trendjeit.

 

A magyar irodalmi kultúra tradíciója, hogy érzékenyen figyel a mindenkori világirodalomra, az új alkotásokra, és a fordítások segítségével integrálja a klasszikus műveket, életműveket. A kiadó tervei szerint a sorozat korszerű iránytűként segíthet az eligazodásban, új tartományok felfedezésében, segít feltárni világirodalmi összefüggéseket, vagy megmutatni egy-egy remekmű titkait szövegközelből. A sorozat középpontjában egy-egy téma köré szervezve a Magvető Kiadó világirodalmi könyvei állnak.

 

Első alkalommal, február 7-én három remek amerikai írónő, Lydia Davis, Marilynne Robinson és Nicole Krauss könyveiről beszélget Mesterházi Mónika műfordító, Rostás Eni szerkesztő, újságíró és Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője. A hazánkban népszerű, magyar felmenőkkel is rendelkező Nicole Krauss szívbemarkoló érzékenységgel ábrázolja könyveiben a modern zsidó identitás és hagyománytudat problémáit. Marilynne Robinson mély vallásosságával, protestáns gondolkodásával, analitikus lélektani regényeivel szembemegy a trendekkel. Mégis a lehető legtöbbet tudja olvasóinak nyújtani: valódi vigaszt, a kérdésekre pedig válaszok helyett újabb izgalmas kérdéseket. Lydia Davis első magyarul megjelent regényében (A történet vége) a kísérleti próza eszközeivel érzékelteti, miképpen lehet elbeszélni egy kapcsolat és a kapcsolat felbomlásának históriáját.

 

Márciusban az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégének, Daniel Kehlmann-nak az eddigi életművét méri fel a sorozat fordítói segítséggel. Ez a disputa a német író magyarországi látogatásának bevezetése.

 

Májusban a francia irodalom új hullámai érkeznek a Magvető Caféba: Mathias Énard, Catherine Millet, Olivier Bourdeaut, Michel Houellebecq és Anna Gavalda regényeit a test, a sors és a politika felől is lehet olvasni.

 

A szeptemberi alkalom egyetlen írónő, a brazil Clarice Lispector köré szerveződik. A brazil irodalom klasszikus elbeszélője, igazi világirodalmi teljesítmény, méltatói Franz Kafkához, Borgeshez és Virginia Woolfhoz is hasonlítják.

 

Mi minden fér bele napjaink világlírájába? Erre a szerteágazó kérdésre a világlírát közlő online folyóirat és műhely, a Versum szerkesztői keresik a lehetséges válaszokat. Anne Carson, Frank O’Hara, Guillaume Métayer, Al Berto, W. G. Sebald, Ilma Rakusa. Angol, francia, német és portugál szövegek, amelyek immáron szerves részei magyar irodalmi kultúránknak.

 

A Magvető Világvevő első beszélgetésére február 7-én 18 órakor kerül sor a Magvető Caféban. Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/160825681222419/

 

Forrás: Magvető Kiadó