Főkép

Nemrég volt (december 16-án) Jane Austen születésnapja, ennek apropóján elővettem a Büszkeség és balítéletet, és újra elolvastam. Igen, be kell vallanom, én is rajongó vagyok, rendszeresen lekapom a polcról az írónő köteteit, bármikor meg tudom nézni az 1995-ös BBC-s sorozatot Colin Firth-szel és árgus szemekkel figyelem, hátha valaki folytatja/feldolgozza a regényeit. (Nagy kedvencem a Lost in Austen című film, szívből ajánlom a hozzám hasonló elvakult Austen-kedvelőknek.) Szerencsére ezzel a szenvedéllyel nemcsak én vagyok így, mert időről időre felbukkan a piacon egy-egy új szerző/rendező, aki szintén kapcsolódni szeretne az írónő életművéhez.

 

Szóval a szülinapi megemlékezés után azonnal kézbe is vettem a Lazi Könyvkiadó gondozásában frissen megjelent Hétvége Mr. Darcyval című kötetet. Nekem a régi, keménytáblás-romantikus vonal is tetszett a kiadó kínálatában, de az új, modernebb/filmes borítók bevezetését jó ötletnek tartom. Az ajánlómban szereplő könyv sem kivétel ez alól, már a borítója is kész gyönyörűség.

 

Adott egy mesebeli kúria, Purley Hall, ahol évente egy hétvégére összegyűlnek a Jane Austen-rajongók, hogy előadások, kirándulások és egy korabeli bál keretében adózhassanak kedvenc szerzőjük emlékének. Ide tart egy egyetemi oktató is, dr. Katherine Roberts és Robyn Love, adminisztrátor, hogy néhány kellemes napot töltsenek el a festői kastélyban, de az életük ezután a pár nap után már nem lesz ugyanaz, mint volt. Természetesen nemcsak nők vannak jelen a rendezvényen, így garantált, hogy egy-két románc is kialakul az eseményen...

 

A kötet nagy erőssége, hogy a szerelmi szál bonyolódása mellett információforrásként is szolgál, részletesen leírja például, hogy merre keressük Jane Austen sírját Angliában, mit érdemes útba ejteni Hampshire környékén, mikor nyit a winchesteri katedrális.

 

Jellemfejlődést vagy bonyolult struktúrát felesleges lenne keresni a kötetben; nincsenek benne társadalmi vagy morális kérdések sem. Nem ígér sokat Victoria Connelly, de azt hozza: egy-két nyugodt órát, amit szórakozással tölthetünk. Ráadásul közben felidézhetjük Jane Austen regényeit, egy-egy idézettel, utalással kapcsolódik a híres hősnőkhöz, mely által kedvet kaphatunk az eredeti művek előkereséséhez. A szereplők talán nem annyira árnyaltak, mint akikről mintázták őket, nem érnek fel az austeni karakterekkel, mégis őszintén drukkolhatunk nekik, hogy találják meg a boldogságot. Természetesen bomba meglepetésekre sem kell senkinek sem számítania, könnyen kitalálható előre a cselekmény alakulása, nincsenek benne nagy fordulatok. Ennek ellenére jól esik olvasni, elvarázsol a történet.

 

Talán az érzékletes és részlet gazdag tájleírás vagy a rengeteg Austen-idézet miatt, esetleg néha kell egy ilyen laza kötet is a téli estékre. Nem tudom a választ, de abban biztos vagyok, hogy akik fejből tudják Mr. Darcy lánykéréseinek a szövegét és szeretik a romantikus történeteket, azoknak kitűnő választás lesz Victoria Connelly könyve.