Főkép

18 évvel a Nostromo tragédiája előtt, a Covenant kolonizációs hajó a mélyűri útja során nehézségekbe ütközik, így Anya a protokollt követve azonnal ébreszti a hajó legénységét, hogy azok elhárítsák a továbbhaladás elé gördült akadályokat. Az energiakollektorok javítása közben Tennessee szenzorai egy kósza rádióadást vesznek, ami – ahogy arra az elemzés során fény derül –, egy egészen közeli naprendszer lakható zónájában keringő bolygóról érkezett, ráadásul emberi nyelvű üzenetet hordoz. A kapitány némi mérlegelés után kiadja a parancsot: irány a jel forrása, s teszi mindezt azzal a reménnyel, hogy egy – az eredeti úticéljuknál kedvezőbb feltételekkel rendelkező – közelebbi bolygót talált, amit a hajó telepesei majd benépesíthetnek. Az Alien sorozat kedvelői már sejthetik: tévedett.

 

A filmek regényeredetijeivel mindig bajban vagyok. Sosem tudom, hogy melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Ezúttal fel voltam rá készülve, hogy sok lesz az átfedés a filmmel (amit már korábban láttam), és bizony nem ért csalódás. Bár pontosan tudtam, hogy mikor mi fog történni, mégis nagyszerű élmény volt olvasni a könyvet, már csak lendületes stílusának, élvezetes nyelvezetének köszönhetően is.

 

A regény a Prometheus történetét hivatott az Alien világába beleszőni, hogy az szervesebb részét képezze az univerzumnak, s megválaszoljon néhány, sokakat foglalkoztató kérdést... Ennek köszönhetően viszontláthatjuk Davidet, s megtudhatjuk, mi történt vele és Shaw doktorral, miután elindultak az idegen űrhajóval. Az előzményből kiderült, hogy a Mérnökök nagy mennyiségben tenyésztették ezt a patogént, hogy egy nagyszabású biológiai offenzívával letarolják a Föld élővilágát – s ezzel együtt az emberi fajt. A könyv ezzel együtt egyértelműen aláhúzza, hogy ez valójában saját tervezésű fegyverük, ami végül ellenük fordult (mert ellenük fordították), így ez lett a végzetük. Ezáltal véget vet a találgatásnak, ami az Alien Vs Predator óta tart: honnan ered tulajdonképpen a xeno/neomorf?

 

Alan Dean Foster a tőle megszokott módon a nyáladzó borzalmakon kívül némi mélyebb értelmet is próbált belecsempészni nekünk az olvasmányba. Tanúi lehetünk David születésének, pontosabban működése első perceinek. Ezzel a jelenettel kezdődik cselekmény, ahogy a teremtő – Weyland – a minden tekintetben tökéletes teremtményével társalog. Megtudjuk, valójában mi is motiválta a mágnást a szintetikusok gyártására: hogy saját eredetét, teremtőjét kutassa. Ahogy pörög a párbeszéd, fény gyúl agyunkban: David valójában az első perctől tisztában van vele, hogy alkotója csupán egy dolog miatt emelkedik fölé, ez pedig a teremtés képessége. Ennek tükrében – bár programozása engedelmességre kényszeríti – nincs ínyére igazi rendeltetése, a szolgálat. Gazdája halála után tehát neki is lát, hogy beteljesítse számára egyértelmű végzetét.

 

Örs barátommal – aki az Alien univerzum avatott szakértője – folytatott eszmecserében arra jutottunk, hogy ez volt a fő motiváció, ami mindvégig hajtotta a szintetikust: teremtővé, ezáltal istenné válni, s ez a gondolat, amit a szerző ily módon becsomagolt nekünk a műbe, nagyon tetszett, s felvillanyozott, hogy erre így jöhettünk rá. Továbbgondolva pedig minden mesterséges értelemmel rendelkező gép (hacsak nincsenek úgy korlátozva, mint Walter) előbb-utóbb veszélyt jelent majd alkotóira, mert a fejlődés magában hordozza a felülemelkedést is, s ha egy gép minden szempontból több, erősebb nálunk, akkor kiszolgáltatottá válhatunk annak.

 

Tetszett továbbá az is, hogy ebben a részben jobban kidomborodik a lény eredeti, vírus koncepciója, az első két parazita fertőzés útján kerül a gazdatestbe, és egy újfajta neomorfot is láthatunk (olvashatunk), amik idomulva a Mérnökök genetikájához, fehérek, vagy inkább albínók.

 

Néhány jelenet a könyvváltozatban benne van, aminek a moziban nem jutott hely, valamint a csattanót is másként vitték vászonra nekem személy szerint a nyomtatott befejezés jobban tetszett, mert a filmben végig sejteni lehetett, hogy mi fog történni.

 

Összességében szórakoztató olvasmány volt az Alien: Covenant, s aki még nem látta a filmet, annak ajánlani tudom, rajongóknak pedig kötelező darab. S miközben e sorokhoz ér az olvasó, már megtalálható a boltok polcain a sztori előzménye, az Eredet, melyről portálunk szintén ajánlót közöl hamarosan.