Főkép

 

A Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest, Sztregova u. 3.) Budapest egyik legfontosabb kulturális központja, koncert helyszíne és lemezkiadója. Átfogóan bemutatja a hazai és a közép-európai folk képviselőit, ide kötődik az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb népzenei gyűjtése, az Utolsó Óra Program. Több népszerű táncháznak ad otthont, melyek közül legnépszerűbb a szerdai táncház. A hazai és a nemzetközi világzene képviselői és kortárs etno jazz befutott és pályakezdő együttesei is sűrűn megfordulnak itt.

 

 

 

2017. december 1., péntek

20.00 Berka együttes moldvai és vonós táncháza

Jegyár: 1000 Ft

 

2017. december 2., szombat

20.00 Sena band, Terra Profonda

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500

 

2017. december 6., szerda             

18:30 Fonó Szerda táncház Utolsó Óra 20 GÁLA

18:30 Kalotaszegi táncok. Tánctanárok: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, a kezdőknél Hajdú Flórián és Tóth Melánia Muzsikál: Erdőfű zenekar

21:00 Utolsó Óra 20 jubileumi gála a gyergyóditrói zenészekkel

Jegyár: 1000 Ft

 

2017. december 8., péntek

20.00 Zoord, Zitherandom, Bordó Sárkány

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500

 

2017. december 9., szombat

9:00 Zerkula emléknap

Gyimesi tánc- és énektanítás, tanít Sára Ferenc és Varga Zsuzsa, kísér a Zerkula Zenekar

20.00 Emlékezés Zerkula János gyimesi prímásra, közreműködik Sára Ferenc és Varga Zsuzsanna, az Ordasok táncegyüttes és a Zerkula Zenekar, Tintér Gabriella, Vizeli Balázs       Jegyár: 1000 Ft

 

2017. december 10., vasárnap

20.00 Trio Midnight: Oláh Kálmán, Ergi János, Balázs Elemér és zenész gyermekeik

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500

 

2017. december 13., szerda

18:30 Fonó Szerda táncház Kalotaszegi táncok. Tánctanárok: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, a kezdőknél Hajdú Flóriàn és Tóth Melània. Muzsikál: Erdőfű zenekar

21:00 Bara zenekar lemezbemutató koncert

Jegyár:1000 Ft

 

2017. december 14., csütörtök

20:00 Csík János adventi műsora: A fény felé

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

 

2017. december 15., péntek

20.00 Berka együttes moldvai és vonós táncháza

Jegyár: 1000 Ft

 

2017. december 16., szombat        

„135 éve született Kodály Zoltán"

18.00 A VI. Kecskeméti Prímásverseny díjazottjainak akusztikus koncertje: Vizeli Bálint, Túri Luca, Cseszák Zsombor, Samu Zoltán (Előtér-ingyenes)

20.00 A 20 éves Fonó Zenekar Kodály-műsora

22:00 Táncház a kecskeméti prímásverseny díjazottjaival      

Jegyár:Jegyár: 1000 Ft

 

2017. december 20., szerda

18:30 Fonó Szerda táncház Kalotaszegi gala. Tánctanárok: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, a kezdőknél Hajdú Flóriàn és Tóth Melània. Muzsikál: Erdőfű zenekar, vendég: Éri Péter

Jegyár:   1000 Ft

 

2017. december 27., szerda

20.00 Ami belefér! Fonó év vége

Fonó Szerda Táncház

Koncert és táncház az Üsztürüvel és a Tokos zenekarral. közreműködik Kacsó Hanga Borbála

Jegyár: 1000 Ft

 

2017. december 28., csütörtök

20.00 Ami belefér! Fonó év vége

Kollár-Klemencz László: Rengeteg, Meszecsinka, Nagy Edi Project    

Elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft

 

2017. december 29., péntek

20:00 Ami belefér! Fonó év vége

Szászcsávási banda, Besh o droM, Aurevoir

Elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft

 

2017. december 30., szombat

20.00 Ami belefér! Fonó év vége

Jazz előszilveszter: Borbély Műhely, Kaltenecker Zsolt & Markó Ádám, Nigun, Balázs József trió

Elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft

 

2017. december 31., vasárnap

20.00 Ami belefér! Fonó év vége

Fonó Folk Szilveszter. Muzsikál: Magyarpalatkai Banda  Kalász Mátéval, az  Erdőfű Bede Péterrel és Zimber Ferenccel.

23:00 Góbé koncert

(Menüajánlatok a Fonó honlapján)

Elővételben:

nov. 30-ig 2000 Ft

dec. 24-ig 2500 Ft

dec. 31-ig 3000 Ft,

Aznap a helyszínen: 3500 Ft

A jegyárban: üdvözlő pálinka és egy éjféli pohár pezsgő

 

Rendszeres programok:

Ringató – kisgyermekkori zenei nevelés –csütörtökönként 09.00, 09.45, 10.30 és 11.15-től

Babszem Táncegyesület foglalkozásai (kedden és csütörtökön 16.00-18.00) Bővebb info: ujbudaibabszem.hu

 

Sena band, Terra Profonda

Sena, miután tizennyolc évesen Ghánából Budapestre költözött, sok apró lépéssel a magyar könnyűzenei élet egyik ékkövévé vált. A Terra Profanda 2012 szeptemberében alakult. Látomásos szövegek köré csavarodó, az amerikai blues, a népzene és a jazz határain megszólaló drámai szerzemények születnek a hármas fogat műhelyében. 

 

Zoord, Zitherandom, Bordó Sárkány

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel veszi át a hatalmat a gerincvelő és az izomrostok felett. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb dorombjátékosa, Szilágyi Áron. Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián citerás improvizációi - a jazz, a népzene, a kortárs zeneszerzés és könnyűzenei stílusok spontán keveredése, melyben a pillanat teremti meg a fúziókat, a belső világok összetalálkozása hoz létre párbeszédet, játszadozást, harmóniát. A Bordó Sárkány Régizene Rend, saját meghatározása szerint „középkori világzenét” játszik. 

 

Zerkula emléknap

90 éve született Zerkula János, gyimesi prímás. Tiszteletére napközben gyimesi tánc- és énektanításon lehet részt venni, az esti koncerten is rá emlékezünk.

 

Trio Midnight: Oláh Kálmán, Ergi János, Balázs Elemér és zenész gyermekeik

A Trio Midnight a legendás amerikai alt-szaxofonos, Lee Konitz egyik kedvenc kísérõ együttese. A ‘90-es évek óta töretlen pályájú, mainstream jazzt játszó zenekart számtalan más hazai zenekar alappilléreként is tevékenykedõ három frontember alkotja. Ezúttal egy különleges estére készülnek: fiatal felnőtt, zenész gyermekeikkel lépnek együtt színpadra: Oláh Kálmán Jr.- szaxofon, Oláh Krisztián – zongora, Egri János Jr. – ének, Ifj. Balázs Elemér – zongora.

 

Fonó Szerda táncház Utolsó Óra 20 Gála

A Fonó Szerda táncházban ősz óta a kalotaszegi táncanyagot tanulhatják a résztvevők. Havonta egyszer az Utolsó Óra 20 keretében jubileumi sorozattal idézzük meg az ezredforduló legnagyobb népzenei gyüjtését.  Vendégeink adatközlő mesterek, zenészek, énekesek, táncosok. Decemberben gyergyói muzsikusok érkeznek.

 

Bara zenekar lemezbemutató

A Fonó Szerda táncház keretében kerül sor a Bara zenekar lemezbemutató koncertjére. A zenekar 2000 februárjában alakult, nevét a településükön keresztül folyó Bara patakról kapta. 2013 decemberében átvehették a Pest Megye Népművészetéért díjat, valamint prímásuk, Páll Éva 2016-ban a Junior Príma díjat is.

 

Csík János adventi műsora: A fény felé

„Az adventi időszak a várakozásról szól. A magyar népzene lelket melengető, éltető ereje, a magyar költők verseiben az élet, az adott kor legtalálóbban megfogalmazott igazságai segítenek a hallgatóságnak elmélyedni az advent hangulatában.” (Csík János)

 

A 20 éves Fonó Zenekar Kodály-műsora

Táncház a kecskeméti prímásverseny díjazottjaival. „Egyik kezünket még a nogáj-tatár, a votják, cseremisz fogja, másikat Bach és Palestrina. Össze tudjuk-e fogni e távoli világokat?” Kodály Zoltán – ennek az idézetnek jegyében tmutatja be az idén 20 éves Fonó zenekar a műsorát, melynek nagy része Agócs Gergely friss gyüjtései köré épül. Utána táncház a Prímásverseny díjazottjaival.

 

Fonó év vége – Ami belefér!

 

Fonó Szerda táncház. Muzsikál az Üsztürü és a Tokos

Két remek zenekar húzza a talpalávalót az idei utolsó Fonó Szerdán, amely ünnepi alkalom is egyben. Gyertek egy utolsó “szerdait” mulatni Velünk még idén!

 

Kollár-Klemencz László: Rengeteg, Meszecsinka, Nagy Edi Project

Kollár-Klemencz klasszikus kamarazenéből és népzenei hagyományokból táplálkozó Rengeteg c. lemeze az elmúlt időszak egyik legegyénibb hangú albuma. A Meszecsinka sok stílust ötvöz, de saját stílusa van: ösztönből zenél és rácsodálkozik a világra. A 2014. évi Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díjas dalszerző-énekesnője, Nagy Edi vallomás- és versszerű dalait izgalmas zenekari környezetbe helyezte.

 

Szászcsávási banda, Besh o droM, Aurevoir

A szászcsávási cigány zenészek több nemzedékre visszamenően a környék híres muzsikusai. Repertoárjuk rendkívül széles; ennek egyik oka, hogy magyaroknak, románoknak, cigányoknak egyaránt muzsikálnak. A legendás zenekar most a Fonóban muzsikál az év végi sorozatban. A Besh o droM semmivel sem összetéveszthető hangzásvilága stílusteremtőnek bizonyult. A külföldön is népszerű zenekar fergeteges koncertet ad a Fonóban.  Az Aurevoir egy akusztikus duóból nőtte ki magát zenekarrá 2015 márciusában. A magyar és cigány népzenétől kezdve a blues-on át a beat/pop/rock-on keresztül egészen a régizenéig sok-sok stílus felfedezhető dalaikban.

 

Jazz előszilveszter: Borbély Műhely, Kaltenecker Zsolt & Markó Ádám, Nigun, Balázs József trio

Az év utolsó előtti napja hagyományosan a jazzé. Idén is színes és izgalmas válogatást mutatunk be ezen a napon. A Borbély Műhely zenekarvezetője a remek fúvós, Borbély Mihály, aki kiváló zenésztársaival ötvözi a klasszikus jazzt a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségével és kortárs zenei elemekkel. A Kaltenecker-Markó duó különleges zenei utazásra invitálja a hallgatókat: a pszichedelikus rock-tól a trip-hop-on át a techno-ig számos elektronikus zenei stílus kerül megidézésre, természetesen teljesen élőben! A Nigunra a legkifejezőbb a Klez-jazz jelző, hisz európai jazz zenekarként egyedülállóan, a Közép-kelet európai zsidó zenét tartják zenéjük forrásának. A Nigunt a spirituális erőt hordozó hagyomány és a modern jazz egysége, a kreativitás és a színpadon spontán születő pillanatok varázsa jellemzi.  Balázs József a középgeneráció egyik legtehetségesebb billentyűse, aki legutóbb East Gipsy formációjával aratott hangos sikert a tengerentúlon, ezúttal saját triójával érkezik a Fonóba.

 

Fonó Folk Szilveszter. Muzsikál: Magyarpalatkai Banda  Kalász Mátéval, az  Erdőfű Bede Péterrel és Zimber Ferenccel. 23:00 Góbé koncert

Ereszd el az évet és magadat a Fonóban! A Góbé itt adja az óév utolsó és az új esztendő első koncertjét! Az ország legjobb folkszilvesztere, óriási táncháza bele az Újévbe. Mulass velünk idén is a legjobb táncházi bandákkal! Menüajánlatok a Fonó honlapján.

 

Forrás és további info: www.fono.hu