Főkép

Mielőtt magáról a könyvről írnék, szeretném előrebocsátani, hogy a mű tartalmának körülbelül annyi köze van a borítóhoz meg a címhez, mint az Alkonyat vámpírjainak a Bram Stoker által megálmodott teremtményekhez. Tehát ha valaki a következő romantikus-erotikus regényét keresné ebben a könyvben, az valószínűleg csalódni fog. Ellenben aki egy elgondolkodtató (és hangsúlyozottan provokatív) ismeretterjesztő darabot szeretne olvasni, az jófelé keresgél!

 

A szerzőpáros azt a kultúránkba és mindennapjainkba mélyen belegyökerezett mítoszt helyezi nagyító alá, miszerint az emberi faj eredendően kifejezetten monogám természetű. Azaz úgy fejlődött ki az evolúció során, hogy egy hím egy nősténnyel párt alkotva élje le az életét, és nevelje fel a kicsinyeit. Ez egy annyira egyszerű alapvetés a modern (nyugati) társadalom kultúrájában, hogy a legtöbb embernek eszébe sem jut megkérdőjelezni, sőt, sokan a világ egyes tájain még „divatban levő” poligámiát is mélységesen elítélik.

 

Nos, ha Christopher Ryannek és Cacilda Jethának igaza van, akkor ez csupán a mezőgazdaság megjelenésével nagyjából egy időben felvett szokás, ami gyökeresen szembemegy az ember „eredeti”, több millió éves evolúció során kifejlett viselkedési formáival. Ryan és Jethá nem csak a manapság szinte járványszerű válási- és megcsalási hullámot veszi alapul, ennél jóval mélyebbre ásnak: megvizsgálják az emberi viselkedés különböző aspektusait, majd összehasonlítják az ember társasági és szexuális szokásait a hozzánk genetikailag legközelebb álló csimpánzokkal és bonobókkal. Végezetül pedig lemennek arra a szintre, ami végül is az egész kérdéskörnek a lényege: a megtermékenyítés folyamatát is alaposan megvizsgálják. Az összegyűjtött bizonyítékok alapján pedig azt állítják, hogy az ember eredendően nem monogám, de még csak nem is poligám, hanem a bonobóéhoz hasonló „szabados” szaporodási stratégiával rendelkezik.

 

Olvasás közben meglehetősen hullámzott a könyvvel és az elmélettel kapcsolatos tetszési indexem. Az első és legfontosabb dolog, amit ezzel kapcsolatban érdemesnek tartok kiemelni, az hogy a leírás stílusa remek. Nem egyszer hangosan nevettem a humoros regényekbe illő megfogalmazásokon, pedig ez egyáltalán nem jellemző rám. De ki ne nevetne fel egy tudományos ismeretterjesztő olvasása közben, amikor szembe jön vele a következő mondat? „Rengeteg helyen lehet igazán pocsék dolog szingli anyának lenni, de a valaha volt egyik legpocsékabb valószínűleg 1,8 millió évvel ezelőtt volt a szavannán.” Még akkor is, ha voltak kijelentések, amikkel nem értettem egyet. Másfelől viszont európai olvasóként rémesen bosszantó volt a könyvnek az a tapasztalataim szerint nagyon amerikai vonása, hogy minden kismilliószor le van írva, hogy biztosan megértse az olvasó. Emiatt nagyon sok az önismétlés, és elég lassan halad előre az elméletet alátámasztó bizonyítékok sorra vétele. De összességében ezen bosszantó dolgok ellenére is élveztem a könyvet.

 

És hogy mennyire hihető az elmélet? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, én laikusként meglehetősen hitelesnek találtam mind a viselkedéssel, mind a testfelépítéssel kapcsolatban felhozott példákat. A szerzőpáros szerencsére több tudományterületről is hoz bizonyítékokat az elképzelés alátámasztására: előkerül az evolúciós pszichológia, a történelem, az antropológia és a biológiának különböző ágai is. Szó esik a mezőgazdaság és monogámia (feltételezett) szoros összekapcsolódásáról, a nők állítólagos passzivitásáról szexuális kérdésekben, közeli genetikai rokonaink (a csimpánz és a bonobó) társadalmi és szexuális szokásairól, illetve a többi emberszabású majom testfelépítéséről is, de előkerül néhány olyan népcsoport is, amelyek még a „modern” korban is „civilizálatlanok” maradtak. Nem egy gondolat kifejezetten újszerű és provokatív a már becsontosodott társadalmi normák fényében nézve, de pont emiatt kínálnak egy nagyon izgalmas nézőpontot.

 

Az biztos, hogy a legtöbb nyugati ember számára már maga a szabados szexuális beállítottságú is botrányos, viszont szerintem ha az ember egy kicsit a megszokások és berögződések mögé pislant, akkor el kell ismernie, hogy valami alapja mindenképpen van a felvetésnek. Érdemes kézbe venni a könyvet mindenkinek, aki vágyik egy kis szellemi kihívásra, szeretné tágítani a látókörét vagy érdeklődik az emberi viselkedés és szexualitás kutatása, fejlődése iránt.