Főkép

 

 

A Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest, Sztregova u. 3.) Budapest egyik legfontosabb kulturális központja, koncert helyszíne és lemezkiadója. Átfogóan bemutatja a hazai és a közép-európai folk képviselőit, ide kötődik az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb népzenei gyűjtése, az Utolsó Óra Program. Több népszerű táncháznak ad otthont, melyek közül legnépszerűbb a szerdai táncház. A hazai és a nemzetközi világzene képviselői és kortárs etno jazz befutott és pályakezdő együttesei is sűrűn megfordulnak itt.

 


2017. október 4., szerda
18:30 Fonó Szerda táncház: Kalotaszegi táncok. Tánctanárok: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, a kezdőknél Hajdú Flórián és Tóth Melánia
Jegyár 20.00-ig: 1000 Ft; 20.00 után: 500 Ft

2017. október 6., péntek
20:00 Berka együttes moldvai és vonós táncháza
Kéthetente pénteken, két helyszínen: moldvai és vonós táncházba invitálunk Benneteket Fonóban! Tánctanárok segítik a kezdőket, aki nem szeretne táncolni, azt várja a hangulatos folkkocsma!
Jegyár: 1000 Ft

2017. október 7., szombat
20.00 Binder Quartet és Kovács Zoltán trió
A hetvenes évek végén, nyolcvanas ével elején működő legendás Binder Quartett /Binder Károly, Dresch Mihály, Benkő Róbert, Baló István/ az akkori magyar jazz-muzsika egyik legeredetibb és meghatározó formációja volt. Binder Károly a zenekar felbomlása után, mint zeneszerző és előadóművész, számtalan nemzetközi és itthoni fesztivál, koncert rendszeres fellépőjeként jelentős sikereket ért el, nemzetközi díjakat kapott, majd - 46 szerzői lemez után - ismét zenekart alapított. Állandó partnerével, Borbély Mihállyal két kitűnő tehetségű fiatal muzsikussal bővítették ki a duó formációjukat: Benkó Ákos dobossal és Fonay Tibor basszus gitáros, bőgőssel. A Kovács Zoltán(Kó)Trió 2014-ben alakult. A tagok számos hazai és külföldi jazzformáció és produkció résztvevői. Repertoárjuk gerincét saját darabok alkotják. Hangzásuk a klasszikus zenei gyökereken át, a kortárs zenei improvizáción keresztül a mainstream jazz világába kalauzol. Tagok: Kovács Zoltán-zongora, Soós Márton-bőgő, Cseh Balázs-dob, Vendég: Elek István-szaxofon
Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1200 Ft

2017. október 11., szerda
18:30 Fonó Szerda táncház: Kalotaszegi táncok. Tánctanárok: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, a kezdőknél Hajdú Flórián és Tóth Melánia
Jegyár: 20.00-ig: 1000 Ft; 20.00 után: 500 Ft

2017. október 12., csütörtök
19.00 Kiállítás megnyitó: Hettinger Ágnes tárlata
ingyenes

2017. október 13., péntek
10.00 Mihó Attila és barátai lemezbemutató koncert
20 évesen megnyerte a Prímásversenyt, a Fonó táncházainak visszatérő muzsikusa, meghatározó alakja lett. Új lemezét is a Fonóban mutatja be zenekarával együtt a remek fiatal hegedűs.
Jegyár: 1000 Ft

2017. október 14., szombat
20:00 Kalász (Máté) banda lemezbemutató koncert, táncház
“A népzene maga egy csoda, ami mindig mozgásban volt, és mozgásban is marad. Ezért nem szeretem, ha megváltoztathatatlan tényeket és értékeket aggatnak rá. Én annak örülnék, ha mindenkinek a legkevesebb befolyás nélkül lehetne része ebben a csodában: szabadon, a saját fantáziájára bízva.” (Kalász Máté)
Jegyár: 1000 Ft

2017. október 15., vasárnap
20.00 Babel Sound: Maria Keck & De Cobre (ES)
A nemzetközi összetételű De Cobre együttes megálmodója a társulat énekese, táncosa, koreográfusa és egyben vezetője a Madridban élő magyar művész, Keck Mária. Ő a szerzője is az együttes dalainak, amelyek a flamenco formavilágába helyezkedve a magyar folklór és a kelet-európai roma kultúra ízeivel lehelnek életet a De Cobre előadásaiba.  Mária előadásain tradicionális szálak fonódnak össze személyes húrokkal, egyedi megfogalmazásban lüktet a zene, az ének és a tánc, kontrasztokban és hatásokban gazdag szimbiózist alkotva.
Jegyár: elővételben 1000 Ft, koncert napján 1500 Ft

2017. október 18., szerda
18:30 Fonó Szerda táncház GÁLA UTOLSÓ ÓRA 20
Kalotaszegi tàncok. Tánctanárok: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, a kezdőknél Hajdú Flóriàn és Tóth Melània
A város legpatinásabb táncházában most a kalotaszegi táncanyagot tanulhatják a résztvevők. Kezdőket és haladókat egyaránt várunk, párral vagy pár nélkül. 20.00 órától pedig remek táncházi zenekarok húzzák a talpalávalót a táncházban. / 20 éve kezdődtek Európa, de talán a világ legnagyobb egységes hangszeres népzenei gyüjteményének, az Utolsó Órának a felvételei a Fonóban. A Hagyományok Házával együtt idén havonta egyszer  jubileumi sorozattal készülünk: vendégeink lesznek adatközlő mesterek, hagyományőrző táncosok és zenészek, valamint minden alkalommal egy-egy fiatal zenekar is muzsikál nekünk.
Jegyár: 1000 Ft

2017. október 20., péntek
20:00 Berka együttes moldvai és vonós táncháza
Kéthetente pénteken, két helyszínen: moldvai és vonós táncházba invitálunk Benneteket Fonóban! Tánctanárok segítik a kezdőket, aki nem szeretne táncolni, azt várja a hangulatos folkkocsma!
Jegyár: 1000 Ft

2017. október 21., szombat
20:00 Ferenczi György és az Első Pesti Rackák - koncert
Az Első Pesti Rackák a Rackajam továbbgondolása, Ferenczi Györggyel, a világ egyik legjobb szájharmonikásával az élen. Itt is azt kapjuk, amit tőlük megszokhattunk: határtalan zenét, óriási bulit, ami nem ereszt! Az együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock`n`roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. Kihagyhatatlan este!
Jegyár: elővételben 1500 Ft, koncert napján 2000 Ft

2017. október 25., szerda
18.30 Fonó Szerda táncház: Kalotaszegi tàncok. Tánctanárok: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, a kezdőknél Hajdú Flóriàn és Tóth Melània
Jegyár: 20.00-ig: 1000 Ft; 20.00 után: 500 Ft

2017. október 27., péntek
20:00 Cimbalom Brothers, Dresch Trió
Exkluzív cimbalom duó két kiváló cimbalmostól, akik nem csak virtuóz tudásukat, de testvéreiket is magukkal hozzák! Lisztes Jenő az elmúlt 10 évben Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit bemutatva a magyar cigányzenei hagyományokat és virtuóz tudást. Unger Balázs a Cimbaliband frontembere az autentikus magyar népzene és a Balkán cimbalom futamaival fűszerezi ezt az egyedül álló zenei projektet. Lisztes Jenő – cimbalom, Unger Balázs – cimbalom, Unger Gergő - gitár, koboz, tambura, Lisztes László - nagybőgő, basszusgitár
Dresch Mihály koncertje mindig meghatározó élmény, bármilyen formációval jön el a házba. Ezúttal trióban hallhatjuk két remek zenésztársával együtt.
Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

2017. október 28., szombat
20.00 Mesterek és Tanítványok a Hagyományok Háza szervezésében - Tintér Gabriella
A Hagyományok Háza által szervezett Mesterek és Tanítványok sorozatban ezúttal Tintér Gabriella népdalénekes köré épül az este. A beszélgetés és a concert után a táncházba már 21 órától ingyenes a belépés!
Jegyek a Hagyományok Háza weboldalán

Forrás és további infó: Fonó Budai Zeneház